Κόσμος
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2007 18:55

ΗΠΑ-Νόμιμες οι ακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χωρίς δικαστική εντολή

Νόμιμες έκρινε το ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ τις ακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, χωρίς δικαστική εντολή, ακυρώνοντας προγενέστερη δικαστική απόφαση που τις είχε απαγορεύσει.

Με δυο ψήφους υπέρ και μια κατά, ομοσπονδιακό εφετείο εκτίμησε ότι οι ενάγοντες δεν θα πρέπει να πετύχουν αυτή την απαγόρευση διότι δεν απέδειξαν ότι πλήττονταν προσωπικά από το μέτρο αυτό.

Το πρόγραμμα των ακροάσεων, χωρίς εντολή της δικαιοσύνης, που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, επιτρέπει στην αμερικανική υπηρεσία ηλεκτρονικών πληροφοριών(NSA) να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και κάθε άτομο στο εξωτερικό που πιθανολογείται ότι έχει σχέση με την τρομοκρατία.

Η ύπαρξη του προγράμματος, που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από τον Τύπο, έχει προκαλέσει πάρα πολλές επικρίσεις και δικαστικές διώξεις.

Τον Αύγουστο του 2006, δικαστήριο είχε κάνει δεκτή μια από τις αγωγές, που είχαν υποβληθεί από δικηγόρους, καθηγητές, δημοσιογράφους κλπ, που είχαν συχνές επαφές με τη Μέση Ανατολή και οι οποίοι εκτιμούσαν ότι οι επικοινωνίες τους μπορούσαν να παρακολουθούνται.