Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της AstraZeneca μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων. Μετά την γερμανική υποστήριξη της Γερμανίας σήμερα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του Covid-19 από την ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τους παρασκευαστές εμβολίων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ «να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους».
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της AstraZeneca μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων.
Μετά την γερμανική υποστήριξη της Γερμανίας σήμερα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του Covid-19 από την ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τους παρασκευαστές εμβολίων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ « να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους».
«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων του εμβολίου, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που υπογράμμισε εχθές η Κομισιόν, οι παραδόσεις να γίνονται έγκαιρα. Αυτό είναι σημαντικό, έχουμε πανδημία και τα κράτη-μέλη χρειάζονται αυτές τις δόσεις», ανέφερε ο Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε συζητήσεις αύριο, Τετάρτη, για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες γι' αυτές τις παραδόσεις. Θα επιμείνουμε στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων. Η Κομισιόν εχθές εξέφρασε ξεκάθαρα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τις παραδόσεις». Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε «τη χρήση μηχανισμού που θα επιτρέψει την ύπαρξη περισσότερης διαφάνειας στο σύστημα, διαφάνειας αναφορικά με τις δόσεις που παράγονται στην ΕΕ, σε εργοστάσια με τη στήριξη της ΕΕ και με προϋπολογισμό της ΕΕ».
Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι «οι εταιρείες τις οποίες έχουμε στηρίξει, στις οποίες έχουμε επενδύσει, πρέπει να κάνουν παραδόσεις, πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συστήνουμε μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων για να διπιστώσουμε πού πηγαίνουν τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κλείσει συμφωνίες με έξι φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια 2,3 δισ. δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των δόσεων αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2021. Παράλληλα συστήνει στα κράτη- μέλη να ανεβάσουν ταχύτητα στους εμβολιασμούς θέτοντας ως στόχο μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού των χωρών της ΕΕ.
Οι καθυστερήσεις, ωστόσο, στις παραδόσεις και οι αλλαγές στον εφοδιασμό και τις διαθέσιμες δόσεις των εμβολίων απειλούν αυτό το σχέδιο, όπως και η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα εγκριθούν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα οποία βασίζεται η ΕΕ.
Πριν από δέκα ημέρες, οι Pfizer και BioNTech, που έχουν πουλήσει 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους στην ΕΕ, καθιστώντας τους τον μεγαλύτερο προμηθευτή της ηπείρου, δήλωσαν ότι θα μειώσουν προσωρινά τις παραδόσεις στο μπλοκ λόγω εργασιών στο εργοστάσιό τους στο Βέλγιο, αν και υποσχέθηκαν να παραδώσουν όλες τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρώτο τρίμηνο.
Στη συνέχεια, την Παρασκευή, η AstraZeneca , το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί αυτή την εβδομάδα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε στους αξιωματούχους της ΕΕ ότι θα μπορούσε να παραδώσει μόνο τις 30 εκατομμύρια δόσεις από τις 80 εκατομμύρια που συμφωνήθηκε να παραδοθούν για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Η κίνηση αυτή της AstraZeneca προκάλεσε την δυσαρέσκεια στους ευρωπαϊκούς κόλπους, με την Κομισιόν να εξετάζει το μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων κατά του Covid-19 από την ΕΕ, το λεγόμενο «μηχανισμό διαφάνειας» που θα έχει στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, όπως εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν.
Γερμανική στήριξη
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν εκφράζοντας την υποστήριξή του στην πρόταση της Κομισιόν. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.
Τα εμβόλια που εξέρχονται από την ΕΕ «χρειάζονται άδεια, ώστε να γνωρίζουμε τουλάχιστον τι παράγεται στην Ευρώπη και τι αφήνει την Ευρώπη, πού πηγαίνει και αν υπάρχει δίκαιη διανομή», εξήγησε.
Χθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν ότι εμμένουν στους στόχους εμβολιασμού που έχουν θέσει. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε στον στον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca ότι αναμένει από την εταιρεία να μείνει πιστή στη συμφωνία της.
«Υπενθύμισε στον κ. Σοριοτ ότι η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην εταιρεία ακριβώς για να εξασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί, ακόμη και πριν από την έγκριση υπό όρους του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», είπε.
Στην πράξη, ωστόσο, τα σχέδια για την χορήγηση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό είναι πιθανό να αναβληθούν για λίγο αργότερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε στη βελγική τηλεόραση το Σαββατοκύριακο ότι οι στόχοι της Επιτροπής θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν.
Βρετανικές νύξεις
Ο Βρετανός υπουργός εμβολίων Ναντίμ Ζάχαβι προειδοποίησε από την πλευρά του την ΕΕ να μην εμπλακεί στον «εθνικισμό των εμβολίων». «Πιστεύω ότι θα λάβουμε τις δόσεις μας όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο σήμερα στο LBC Radio, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αν η πρόθεση για μπλόκο εξαγωγών της ΕΕ θα μπορούσε να διαταράξει τις παραδόσεις της Pfizer. «Ο εθνικισμός εμβολίων είναι ο λανθασμένος τρόπος», σχολίασε.
Υπενθυμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι «εξαιτίας των παγκοσμιοποιημένων γραμμών παραγωγής, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πάνε μαζί (…) Στη συμμαχία COVAX η ΕΕ μαζί με άλλες 186 χώρες διασφαλίζουν εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων κατά της covid-19) για τις χώρες με μικρό εισόδημα».
Η ΕΕ πρότεινε τον Νοέμβριο τη δημιουργία μιας νέας αρχής, το αντίστοιχο της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) που υπάρχει στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει μέσα συνεργασίας με εργαστήρια. Η υπηρεσία αυτή, που θα έχει την ονομασία Health Emergency Response Authority (HERA) και η οποία θα μπορούσε να έχει συσταθεί ως το 2023, θα έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία συμπράξεων με τη φαρμακοβιομηχανία και ερευνητικούς οργανισμούς για την καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.
Η HERA θα δημιουργήσει «ένα πρόγραμμα προετοιμασίας βιοάμυνας» με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν σήμερα. Το «μόνιμο» αυτό πρόγραμμα θα έχει «προληπτικό« χαρακτήρα, «διότι δεν μπορούμε να αναμένουμε την επόμενη πανδημία για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε».
«Θα είναι αφιερωμένο πλήρως στον εντοπισμό γνωστών και νέων παθογόνων, καθώς και στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων σε επαρκή κλίμακα για την αντιμετώπισή τους».
AstraZeneca: Αναληθή τα άρθρα για 8% αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 65 ετών
Την ίδια ώρα, παράλληλα με τη δυσαρέσκεια για τις παραδόσεις της AstraZeneca, η φαρμακοβιομηχανία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί το εμβόλιό της έπειτα από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών.
«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.
Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, “τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κλείσει συμφωνίες με έξι φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια 2,3 δισ. δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των δόσεων αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2021. Παράλληλα συστήνει στα κράτη- μέλη να ανεβάσουν ταχύτητα στους εμβολιασμούς θέτοντας ως στόχο μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού των χωρών της ΕΕ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ