Κόσμος
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 12:25

Αντιπαράθεση ΕΕ- Βρετανίας για τα εμβόλια- Γερμανικό «ναι» στους περιορισμούς των εξαγωγών

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης της Κομισιόν με την AstraZeneca, η  Γερμανία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων. Οι χαμηλοί ρυθμοί των εμβολιασμών και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων απειλούν να εκτροχιάσουν την διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ευρώπης παρατείνοντας το διάστημα μέχρι την επίτευξη του «τείχους ανοσίας».

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης της Κομισιόν με την AstraZeneca, η  Γερμανία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων. Οι χαμηλοί ρυθμοί των εμβολιασμών και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων απειλούν να εκτροχιάσουν την διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ευρώπης παρατείνοντας το διάστημα μέχρι την επίτευξη του «τείχους ανοσίας».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του  Covid-19 από την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer για τις αιφνίδιες περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων μόλις έναν μήνα αφότου η ΕΕ άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Τα εμβόλια που εξέρχονται από την ΕΕ «χρειάζονται άδεια, ώστε να  γνωρίζουμε τουλάχιστον τι παράγεται στην Ευρώπη και τι αφήνει την Ευρώπη, πού πηγαίνει και αν υπάρχει δίκαιη διανομή», εξήγησε.

Τα σχόλια αυτά έρχονται αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη Δευτέρα να προσπαθήσει να ελέγξει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού . Ο λεγόμενος «μηχανισμός διαφάνειας» έρχεται μετά την δυσαρέσκεια της Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα ημέρες, οι Pfizer και BioNTech, που έχουν πουλήσει 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους στην ΕΕ, καθιστώντας τους τον μεγαλύτερο προμηθευτή της ηπείρου, δήλωσαν ότι θα μειώσουν προσωρινά τις παραδόσεις στο μπλοκ λόγω εργασιών στο εργοστάσιό τους στο Βέλγιο, αν και υποσχέθηκαν να παραδώσουν όλες τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρώτο τρίμηνο.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή, η AstraZeneca , το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί αυτή την εβδομάδα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε στους αξιωματούχους της ΕΕ ότι θα μπορούσε να παραδώσει μόνο τις 30 εκατομμύρια δόσεις από τις 80 εκατομμύρια που συμφωνήθηκε να παραδοθούν για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν σημαντικά λιγότερες παραδόσεις αυτό το τρίμηνο από ό, τι είχε προβλεφθεί στη συμφωνία αγοράς.

Η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η AstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπογράμμισε χθες η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σε μήνυμά της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς  βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί».

Όλα αυτά απειλούν να εκτροχιάσουν την εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ, η οποία έχει ήδη μείνει πίσω συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Βρετανία που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα,και  έχουν εμβολιάσει το 10% και το 6,2% αντίστοιχα των πληθυσμών τους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, τα ποσοστά κυμαίνονται από 1,5% έως 2,5%.

 Ο Βρετανός υπουργός εμβολίων Ναντίμ Ζάχαβι προειδοποίησε από την πλευρά του την ΕΕ να μην εμπλακεί στον «εθνικισμό των εμβολίων». «Πιστεύω ότι θα λάβουμε τις δόσεις μας όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο σήμερα στο LBC Radio, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αν η πρόθεση για μπλόκο εξαγωγών της ΕΕ θα μπορούσε να διαταράξει τις παραδόσεις της Pfizer. «Ο εθνικισμός εμβολίων είναι ο λανθασμένος τρόπος», σχολίασε.

Την ίδια ώρα, παράλληλα με τη δυσαρέσκεια για τις παραδόσεις της AstraZeneca, η φαρμακοβιομηχανία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί το εμβόλιό της έπειτα από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, “τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κλείσει συμφωνίες με έξι φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια 2,3 δισ. δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των δόσεων αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2021. Παράλληλα συστήνει στα κράτη- μέλη να ανεβάσουν ταχύτητα στους εμβολιασμούς θέτοντας ως στόχο μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού των χωρών της ΕΕ.  

naftemporiki.gr