Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 21:08

Birdwatch: Δοκιμαστικό πρόγραμμα από το Twitter για «fact-checking» από τους χρήστες του

Το Twitter ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου χρήστες υποδεικνύουν tweets για τα οποία πιστεύουν ότι είναι παραπλανητικά και γράφουν σημειώσεις για να παρουσιάζουν το ευρύτερο πλαίσιό τους.

Το Twitter ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου χρήστες υποδεικνύουν tweets για τα οποία πιστεύουν ότι είναι παραπλανητικά και γράφουν σημειώσεις για να παρουσιάζουν το ευρύτερο πλαίσιό τους.

Το πρόγραμμα, ονόματι Birdwatch, προσφέρεται αρχικά στις ΗΠΑ, ανέφερε η εταιρεία σε blogpost της. Υπενθυμίζεται πως το Twitter και άλλες εταιρείες social media δέχονται πίεση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους. Το Twitter πέρυσι άρχισε να προσθέτει επισημάνσεις και προειδοποιήσεις για την παραπληροφόρηση στην ιστοσελίδα του, για θέματα όπως η πανδημία Covid-19 και οι αμερικανικές εκλογές.

Το Birdwatch, όπως αναφέρει το Reuters, βρίσκεται σε μια ξεχωριστή κατηγορία του Twitter (twitter.com/i/birdwatch) και μόνο αυτοί που συμμετέχουν πιλοτικά, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα, θα γράφουν αναρτήσεις που υποδεικνύουν και καταρρίπτουν παραπληροφόρηση. Τα γραφόμενά τους δεν θα είναι σε πρώτη φάση ορατά στο Twitter για χρήστες εκτός της πιλοτικής ομάδας, μα θα είναι ορατά στην ιστοσελίδα του Birdwatch.

Το Twitter ανέφερε ότι εν τέλει αναμένει να έχει από 1.000 ως 100.000 «Birdwatchers» που θα γίνονται δεκτοί με κυλιόμενο σύστημα και δε θα πληρώνονται. «Σκοπεύουμε να κάνουμε τα σημειώματα ορατά στα tweets για το παγκόσμιο κοινό του Twitter, όταν υπάρχει ομοφωνία από ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο εύρος συνεργατών» έγραψε ο Κιθ Κόλμαν, αντιπρόεδρος προϊόντος στο Twitter. Επίσης, οι πιλοτικοί συμμετέχοντες θα μπορούν να βαθμολογούν το πόσο χρήσιμα ήταν τα σημειώματα από άλλους συμμετέχοντες. «Ξέρουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλήσεων για τη δημιουργία ενός community-driven συστήματος σαν αυτό- από το να το κάνουμε ανθεκτικό σε προσπάθειες χειραγώγησης μέχρι να διασφαλίσουμε πως δεν κυριαρχεί μια απλή πλειοψηφία ή υπάρχει προκατάληψη με βάση την κατανομή των συμμετεχόντων» πρόσθεσε σχετικά ο Κόλμαν.

Όπως αναφέρει το BBC, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρέχουν επιβεβαιωμένα τηλέφωνα και email, έτσι ώστε να διασφαλίζεται πως θα μένουν μακριά οι κακόβουλοι δρώντες και τα bots- ενώ θα πρέπει να μην υπάρχουν πρόσφατες αναφορές παραβίασης κανόνων από τους λογαριασμούς τους.