Πολιτιστικά
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2007 15:26

Γ. Βουλγαράκης: «Τα μνημεία δεν μπαίνουν σε πασαρέλα»

«Τα μνημεία δεν μπαίνουν σε πασαρέλα όπως τα καλλιστεία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης αναφερόμενος στην ψηφοφορία μέσω διαδικτύου για την ανάδειξη λίστας με τα «Επτά Νέα Θαύματα του κόσμου».

Πρόκειται για ψηφοφορία που «δεν μας αφορά και στην οποία η συμμετοχή των κυβερνήσεων και των φορέων ήταν μηδενική. Η όλη υπόθεση δεν έχει να κάνει με την πραγματική αξία των μνημείων», πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε: «Αφορά ιδιωτική εταιρεία, με υποκειμενικά ερωτηματολόγια. Εμείς καλυπτόμαστε από την δήλωση του γενικού γραμματέα της Ουνέσκο, κ.Ματσούρα, ότι δεν θα έπρεπε να αφήσει να πραγματοποιηθεί αυτή η ψηφοφορία».

Ως γνωστόν, σύμφωνα με ψηφοφορία που διενήργησε μη κερδοσκοπική οργάνωση και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 90 εκατομμύρια άνθρωποι μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων, τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου είναι το Σινικό Τείχος, η αρχαία πόλη της Ιορδανίας Πέτρα, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η πυραμίδα της Ίτζα στο Μεξικό, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία.

Από την επτάδα απουσιάζουν, μεταξύ άλλων, η Ακρόπολη της Αθήνας, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ο Πύργος του Αϊφελ, το Νησί του Πάσχα, το Στόουχεντζ, το Αγαλμα της Ελευθερίας, η Όπερα του Σίδνεϊ, ο ναός του Ανγκόρ Βατ στην Καμπότζη και το Κρεμλίνο.