Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 17:08

BBC: «Πρόβλημα Μπάιντεν» για το Facebook

«Zuckerberg's Biden problem» τιτλοφορείται δημοσίευμα του BBC, όπου αναφέρεται πως το Facebook και ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενδέχεται να μπαίνουν σε μια πιο δύσκολη περίοδο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Zuckerberg's Biden problem» τιτλοφορείται δημοσίευμα του BBC, όπου αναφέρεται πως το Facebook και ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενδέχεται να μπαίνουν σε μια πιο δύσκολη περίοδο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, στην οποία ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, εθεωρείτο ιδιαίτερα κοντά στη Σίλικον Βάλεϊ και το Facebook- ωστόσο πλέον ο Τζο Μπάιντεν δεν θεωρείται «φίλος», καθώς το Facebook θεωρείται από πολλούς ο πιο μεγάλος «κακός» μεταξύ των κολοσσών της τεχνολογίας. Ο νέος πρόεδρος έχει πολλές φορές αναφερθεί στο Facebook ως συνώνυμο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα ελεύθερο ίντερνετ που ακολούθησε λάθος πορεία- και μιλώντας στους New York Times έναν χρόνο πριν είχε δηλώσει πως «ποτέ δεν ήμουν φαν του Facebook, όπως μάλλον γνωρίζετε. Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος φαν του Ζάκερμπεργκ. Νομίζω πως είναι αληθινό πρόβλημα».

Δεν είναι μόνο ο Μπάιντεν που θεωρείται όχι ιδιαίτερα φίλος του Facebook: Ο Μπιλ Ρούσο, αναπληρωτής επικεφαλής επικοινωνίας του, μερικές ημέρες μετά τη νίκη των Δημοκρατικών, είχε γράψει «αν νομίζατε ότι η παραπληροφόρηση στο Facebook ήταν πρόβλημα κατά τις εκλογές μας, απλά περιμένετε να δείτε πώς θα κομματιάσει το οικοδόμημα της δημοκρατίας μας τις ημέρες μετά».

Οι Δημοκρατικοί σε μεγάλο βαθμό κατηγορούν το Facebook για αυτό που συνέβη το 2016. Η χρήση της Cambridge Analytica από τους Ρεπουμπλικανούς για τη μικρο-στόχευση ψηφοφόρων θεωρείται βασικός πυλώνας της νίκης Τραμπ. Ωστόσο τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι Δημοκρατικοί- μεταξύ τους και ο Μπάιντεν- φαίνονται εξοργισμένοι ως προς αυτά που επιτρέπεται να ανεβαίνουν στην πλατφόρμα του Facebook. «Δεν μπορείς να κάνεις αυτά που μπορούν να κάνουν αυτά στο Facebook, και να λες οτιδήποτε γενικά, και να μην το αναγνωρίζεις όταν ξέρεις πως κάτι είναι θεμελιωδώς αναληθές. Απλά νομίζω πως είναι εκτός ελέγχου».

Εάν ο Μπάιντεν προχωρήσει σε ενέργειες προς την κατεύθυνση της επιβολής κανόνων στα social media και αναδιαμόρφωσης της σχέσης των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τους, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα για το Facebook. Βασικό ζήτημα είναι η πιθανή κατάργηση του αποκαλούμενου Section 230, που απαλλάσσει τις εταιρείες σαν το Facebook από νομικές ευθύνες σχετικά με αυτά που ανεβάζουν οι χρήστες. Ο Μπάιντεν έχει πει ότι θέλει κατάργησή του. Αυτό θα έριχνε το Facebook στα «βαθιά νερά», καθώς θα ήταν υπόλογο για όλα όσα ανεβάζουν οι χρήστες του- και είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα λειτουργούσε το Facebook χωρίς το Section 230. Επίσης, τίθενται ζητήματα μονοπωλιακών πρακτικών: Αγωγή έχει υποβληθεί σε βάρος του από τη Federal Trade Commission (FTC) και 46 πολιτείες για «παράνομη διατήρηση της μονοπωλιακής του θέσης» μέσω εξαγοράς του ανταγωνισμού. Η FTC εξετάζει τις εξαγορές του Instagram και του WhatsApp, και διερευνάται το ενδεχόμενο διάσπασης.

Προφανώς το Facebook θα αντισταθεί, μα ο Μπάιντεν φαίνεται πρόθυμος να στηρίξει αυτούς που θέλουν να «σπάσουν» την αποκαλούμενη «Big Tech»: Το 2019 είχε πει ότι η διάσπαση εταιρειών σαν το Facebook ήταν «κάτι που θα έπρεπε να εξετάσουμε πολύ σοβαρά».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «τσάρου του antitrust», για να αποκαταστήσει την κατάσταση ως προς τον ανταγωνισμό σε τομείς σαν τη «Big Tech».

Σε κάθε περίπτωση, το Facebook τώρα φαίνεται να επιδίδεται σε μια κούρσα για να δείξει πως μπορεί να αυτορρυθμιστεί και ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Μπάιντεν ως προς το ελεύθερο Ίντερνετ.