«Η κατάσταση που είδαμε στους εμπορικούς δρόμους ήταν καλή γιατί τηρήθηκαν κατ’ αρχάς τα μέτρα στο εσωτερικό των καταστημάτων», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η κατάσταση που είδαμε στους εμπορικούς δρόμους ήταν καλή γιατί τηρήθηκαν κατ’ αρχάς τα μέτρα στο εσωτερικό των καταστημάτων», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ο λόγος που υπήρχαν ουρές στους εξωτερικούς χώρους ήταν ακριβώς γιατί τηρήθηκαν τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους. Το σημαντικό που είδαμε είναι ότι οι ουρές τηρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κόσμος φορούσε τις μάσκες και ήταν μια κατάσταση όπου είδαμε τον κόσμο να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε πάλι σε μια αρνητική κατάσταση», εξήγησε.
Κληθείς να απαντήσει αν εξετάζεται η υιοθέτηση αγορών με χρονόμετρο, για το οποίο έκαναν νωρίτερα λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο κ. Ταραντίλης δήλωσε πως δεν το γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα.
Κάνοντας τον απολογισμό της πορείας της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε πως «η χώρα μας -σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)- εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο ''κόκκινο'', η Ελλάδα είναι στο ''πορτοκαλί'' και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με ''πράσινες'' περιοχές».
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, τις χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα προβληματισμού» τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
«Στη χώρα μας εφαρμόζεται -από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού- αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα. Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία. Είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα», σημείωσε.
Επαναλαμβάνοντας τα μέτρα και τους περιορισμούς που ισχύουν για ακόμη μία εβδομάδα και το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνόψισε την στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με τους εμβολιασμούς στην φράση «συνεχίζουμε την άμυνα, εντείνουμε την αντεπίθεση».
Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό προχωρά σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Ο μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την Παρασκευή άνοιξαν τα ραντεβού για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών και η ανταπόκριση κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί. Είμαστε έτοιμοι -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια- να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε.
Χαρακτηρίζοντας στη συνένεχεια «δύσκολη» την επιχείρηση εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε πως έχει μπει σε εφαρμογή και «ξεδιπλώνεται σε τέσσερις φάσεις ανάλογα με τον πληθυσμό τους».
«Η αρχή έγινε από τα νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες και επεκτείνεται σταδιακά. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τον εμβολιασμό στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων που ξεκινά από το Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου και προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. Για τη μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού πέρα από τις τακτικές αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, θα χρησιμοποιηθούν -όπου χρειαστεί- εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος», ανέφερε.