Κόσμος
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2007 19:07

«Όχι» σε μονομερείς ενέργειες για το Κόσοβο λέει ο ΟΗΕ

Να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες για το μέλλον του Κοσόβου κάλεσε τους Κοσοβάρους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

«Όσο συνεχίζεται η διαδικασία, καλώ τους Κοσοβάρους να μην κάνουν καμία μονομερή ενέργεια που θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις και θα ήταν επιζήμια για τις συνομιλίες», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Λουίς Αμάντο.

Ο γενικός γραμματέας χαιρέτισε επίσης τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξεύρεση μιας λύσης, το συντομότερο δυνατόν, στο πρόβλημα του Κοσόβου, αποκλείοντας την πιθανότητα να αναβληθεί η έκδοση απόφασης. «Κάθε ματαίωση ή αναβολή θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι λόγω των αντιδράσεων της Ρωσίας στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί με γενικότερο και πιο στρατηγικό τρόπο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα για το θέμα αυτό.

Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε πως η Μόσχα δεν θα στηρίξει το ψήφισμα του Συμβουλίου για το Κόσοβο παρά μόνον εάν ικανοποιεί και τη Σερβία.

Την ίδια ώρα, την πρόθεση των ΗΠΑ να δώσουν μια διορία «εβδομάδων ή μηνών» για να συζητηθεί το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ.

«Εξακολουθούμε να το συζητούμε στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε ο κ. Μακόρμακ υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπους έχει ταχθεί χωρίς διφορούμενα υπέρ της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, ευχόμαστε να συγκεντρώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, συμπεριλαμβανόμενης και εκείνης των Ρώσων», πρόσθεσε ο κ. Μακόρμακ. «Όμως το τελικό αποτέλεσμα το οποίο σκεπτόμαστε δεν θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο καμίας αμφιβολίας».

Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην ΕΕ για να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου παρά την αντίθεση της Μόσχας.