Ιστορική μέρα χαρακτήρισε την χθεσινή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Ιστορική μέρα χαρακτήρισε την χθεσινή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
«Χθες ήταν μία ιστορική μέρα καθώς μετά από απόφαση της κυβέρνησης και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή η χώρα μας επεκτείνει την επικράτειά της για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947 κατά περίπου 10%», είπε χαρακτηριστικά. «Μεγεθύνεται έτσι, όχι με απόσπαση εδαφών, αλλά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο, από τους Οθωνούς μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», συνέχισε.
«Πρόκειται -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για την άσκηση ενός δικαιώματος, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει», είπε.
«Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε χθες. Ταυτόχρονα, με την ίδια αυτή απόφαση η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας όσα της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.
Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με την δήλωση του εκπρόσωπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές στο Αιγαίο, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι «η θέση μας είναι συγκεκριμένη, είναι η ίδια».
«Κυριαρχικό μας δικαίωμα είναι η επέκταση στα 12 ν.μ. την οποία μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε στον κατάλληλο πολιτικό διπλωματικό χρόνο», υποστήριξε.
Σε άλλη ερώτηση, για την ενδεχόμενη αντίδραση της Ελλάδας εφόσον η Τουρκία θέσει κάποιον απαράδεκτο για την χώρα μας όρο, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε πως «η θέση μας είναι πολύ συγκεκριμένη». «
«Θα συζητήσουμε αποκλειστικά το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μεταναστευτικό επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για ένα νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την εφαρμογή μιας νέας πιο αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μπορούμε ήδη να πούμε -έχοντας πλέον τα δεδομένα που αφορούν το 2020- ότι οι στόχοι που έβαλε η κυβέρνηση έχουν επιτευχθεί».
Μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Ταραντίλης, καταγράφεται:
-Μείωση των αφίξεων κατά 80%.
-Μείωση των διαμενόντων στις δομές της χώρας κατά 63%.
-Αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου κατά 60%.
-Αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ενδοχώρα κατά 56%.
-Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου κατά 64%.
Ο κ. Ταραντίλης σημείωσε επίσης ότι «μέσα στο 2020 έκλεισαν 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 3 νέες δομές για αιτούντες άσυλο. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν τα ασυνόδευτα ανήλικα από τις δομές των νησιών, σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υπογράμμισε τέλος ότι έγινε ταυτόχρονα πράξη «ο στόχος της κυβέρνησης για δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Επικράτεια, καθώς σε όλες τις Περιφέρειες -με εξαίρεση τις πύλες εισόδου- οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού».