Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έπειτα από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησής της από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, η οποία προκάλεσε κύμα παραιτήσεων στην Ομοσπονδία και εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κάλεσε χθες όποιο θύμα έχει βραθεί σε παρόμοια θέση να σπάσει τη σιωπή του, έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς αύριο καταθέτει στον εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας για τις καταγγελίες της. Στο μεταξύ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος. Την ίδια ώρα με άρθρο της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα δημοσιοποίησε την δική της καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε πριν από 20 χρόνια.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έπειτα από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησής της από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, η οποία προκάλεσε κύμα παραιτήσεων στην Ομοσπονδία και εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.
Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κάλεσε χθες όποιο θύμα έχει βραθεί σε παρόμοια θέση να σπάσει τη σιωπή του, έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς αύριο καταθέτει στον εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας για τις καταγγελίες της.
Σε νέα της συνέντευξη σήμερα η Ολυμπιονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων γιατί δεν μίλησε νωρίτεα. «Δεν μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι τέτοιες οι καταστάσεις που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας. Χρειάζεται πολύς καιρός για να μπορέσει κάποιος να ζήσει με αυτό και να το πει δημοσίως. Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου. Τους έχω εξηγήσει τι γίνεται και αυτό ήταν μια αφορμή για εμένα να μιλήσω για το θέμα της σεξουαλικότητας, αλλά και της βίας. Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου», σημείωσε μιλώντας στην «On Time».
Προσθέτοντας ότι χαίρεται που ο κόσμος της στέλνει μηνύματα συμπαράστασης, η κ. Μπεκατώρου κάνει λόγο για ενδείξεις ότι το κόσμος έχει τη «διάθεση να ζήσει σε μια πιο υγιή κοινωνία». «Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα για μια μεγάλη αλλαγή και να νιώθουμε πιο ασφαλείς», πρόσθεσε.
Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες φοιτητριών στο ΑΠΘ
Στο μεταξύ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο σχολές του ΑΠΘ.
Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.
Νέα καταγγελία από τον χώρο της πολιτικής
Με άρθρο της στα ΝΕΑ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα δημοσιοποίησε την δική της καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε πριν από 20 χρόνια.
«Kάθε καταγγελία κακοποιημένης γυναίκας, κάθε στόμα που ανοίγει είναι και μια νίκη.Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τη δύναμη και μίλησε, 20 χρόνια μετά, παλεύοντας με τους εφιάλτες της και ανοίγοντας την καρδιά της. Η σεξουαλική κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση, η βία κατά των γυναικών αποτελεί καθημερινότητα γύρω μας ακόμα και αν επιμένουν κάποιοι να εθελοτυφλούν ή να αδιαφορούν. Δεν συμβαίνει μόνο στην ιστιοπλοϊα, στον αθλητισμό, αλλά και στα ΜΜΕ, στην πολιτική, στο θέατρο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο... Δεν πέσαμε από τα σύννεφα!», αναφέρει στο κείμενή της η κ. Δημαδάμα.
Το ζήτημα είναι να μπορέσουν να ανοίξουν στόματα και οι γυναίκες που βιώνουν σήμερα τέτοιου είδους περιστατικά να μπορέσουν να μιλήσουν, όπως είπε. «Το θέμα δεν είναι να μάθουμε τις λεπτομέρειες», σημείωσε η κ. Δημαδάμα μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.
«Το σημαντικό είναι να δοθεί η δυνατότητα στη γυναίκα της διπλανής πόρτας να βρει τη δύναμη να καταγγείλει φαινόμενα που γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε», είπε και κάλεσε τις αρχές να κάνουν κι άλλα βήματα και να δείξουν διεξόδους σε θύματα, αλλά και να σταματήσει η διαπόμπευσή τους.
«Χρειαζόμαστε θεσμικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Όλοι γνωρίζουμε περιστατικά, ξέρουμε τι συμβαίνει και πολλές φορές το θεωρούμε αυτονόητο, ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Η μια αντίδραση είναι ότι το θύμα μπορεί να προκάλεσε, η άλλη, μη μιλάς γιατί δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα που πρέπει να αντιμετωπίσει τον προσωπικό της Γολγοθά χωρίς υποστήριξη πολλές φορές», πρόσθεσε.
Στο πλευρό της κ. Δημαδάμα και της προσπάθειάς της να βοηθήσει να σπάσει η σιωπή, δήλωσε πως βρίσκεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. « Κάθε γυναίκα που μοιράζεται την οδυνηρή της εμπειρία, μας αναγκάζει όλους να δούμε επιτέλους κατάματα το πρόβλημα», σημείωσε.
Να σημειωθεί ότι με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφία Μπεκατώρου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας απέστειλε χθες εγκύκλιο προς όλες τις εισαγγελικές αρχές της χώρας ζητώντας από τους εισαγγελείς να ενεργούν με ταχύτητα σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και να ενθαρρύνουν το θύμα να μιλήσει, επισημαίνοντας, παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του τεκμηρίου της αθωότητας για τους κατηγορουμένους.
Εξηγώντας μάλιστα τους χώρους μέσα στους οποίους εκδηλώνονται τέτοιου είδους περιστατικά, ανέφερε πως οι «ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτιθέμενα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σ' αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσής τους».
naftemporiki.gr