To Parler, κοινωνικό δίκτυο και εφαρμογή που είναι είναι δημοφιλές στους κύκλους της αμερικανικής ακροδεξιάς, επανεμφανίστηκε μερικώς online, με τη βοήθεια μιας ρωσικής εταιρείας τεχνολογίας.
To Parler, κοινωνικό δίκτυο και εφαρμογή που είναι είναι δημοφιλές στους κύκλους της αμερικανικής ακροδεξιάς, επανεμφανίστηκε μερικώς online, με τη βοήθεια μιας ρωσικής εταιρείας τεχνολογίας.
Το Parler είχε χαθεί από το διαδίκτυο όταν η Amazon το κατέβασε από τις hosting υπηρεσίες της και Google και Apple το κατέβασαν από τα καταστήματα εφαρμογών τους, λόγω αυτού που χαρακτηρίστηκε ως ανεπαρκές moderation περιεχομένου, καθώς χρήστες του επιδοκίμαζαν τη βία και την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει το Reuters, τη Δευτέρα η ιστοσελίδα του ήταν προσβάσιμη ξανά, αν και μόνο με ένα μήνυμα από τον διευθύνοντα σύμβουλο όπου έγραφε ότι γίνονταν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του.
H internet protocol address που χρησιμοποιείται ανήκει στη DDoS-Guard, η οποία ελέγχεται από δύο Ρώσους και παρέχει υπηρεσίες που περιλαμβάνουν προστασία από επιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service), είπε στο Reuters o Ρόναλντ Γκιλμέτ, ειδικός σε θέματα υποδομών. Εάν αποκατασταθεί η λειτουργία του πλήρως, οι χρήστες του Parler θα μπορούν να δουν και να αναρτήσουν σχόλια. Πάντως, οι περισσότεροι χρήστες του προτιμούν την εφαρμογή του, η οποία παραμένει εκτός των επίσημων app stores της Apple και της Google.
Την προηγούμενη Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου, Τζον Μέιτζ, είχε πει στο Reuters πως η εταιρεία είναι σε συνομιλίες με πολλαπλούς παρόχους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Όπως γράφει το Reuters, η εν λόγω εταιρεία έχει συνεργαστεί και με άλλες ιστοσελίδες ρατσιστικού, ακροδεξιού και συνωμοσιολογικού περιεχομένου, ενώ έχει υποστηρίξει και ρωσικές κυβερνητικές ιστοσελίδες. Κατά τον Γκιλμέτ, η ιστοσελίδα της δείχνει μια διεύθυνση στη Σκωτία υπό την ονομασία Cognitive Cloud LP, ωστόσο ανήκει σε δύο άνδρες στο Ροστόφ επί του Ντον στη Ρωσία. Ένας εξ αυτών είπε πρόσφατα στον Guardian πως δεν ήταν ενήμερος για όλο το περιεχόμενο που εξυπηρετεί η εταιρεία.
Οι επικριτές του Parler υποστηρίζουν ότι το να βασίζεται σε μια ρωσική εταιρεία αποτελεί πιθανό κίνδυνο ασφαλείας και ταυτόχρονα μια περίεργη επιλογή για μια ιστοσελίδα που είναι δημοφιλής μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων «πατριωτών».
Το Parler, που έχει ανακοινώσει πως έχει πάνω από 12 εκατ. χρήστες, μήνυσε πρόσφατα την Amazon μετά την «έξωσή» του από τις υπηρεσίες της.