Η TAZ του Βερολίνου συνιστά στην ΕΕ να μην εμπιστεύεται τους χαμηλούς τόνους Ερντογάν, γιατί πηγάζουν από ανάγκη μπροστά στην οικονομική χρεοκοπία. Ο Λάσετ κέρδισε την εμπιστοσύνη των συνέδρων, ο Μερτς την κατέστρεψε.
Η TAZ του Βερολίνου συνιστά στην ΕΕ να μην εμπιστεύεται τους χαμηλούς τόνους Ερντογάν, γιατί πηγάζουν από ανάγκη μπροστά στην οικονομική χρεοκοπία. Ο Λάσετ κέρδισε την εμπιστοσύνη των συνέδρων, ο Μερτς την κατέστρεψε.
Η σημερινή επίσκεψη του Χάικο Μαας στην Τουρκία, μια εβδομάδα πριν την έναρξη των διερευνητικών, σχολιάζεται από την εφημερίδα TAZ του Βερολίνου. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για μια "επιστροφή στο μέλλον" της επιχείρησης γοητείας του Ερντογάν προς την κατεύθυνση της ΕΕ μετά από κατηγορίες, πολλές φορές και κάτω από τη ζώνη, που επιβάρυναν τόσο τις σχέσεις, ώστε κανείς πλέον δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί του.
Ο Ερντογάν παραμένει Ερντογάν
Διαβάζουμε από το άρθρο: “Ο Χάικο Μαας είναι ο πρώτος υπουργός της ΕΕ που (ΣΣ μετά την αλλαγή τόνου του Τούρκου προέδρου) σπεύδει στην Άγκυρα, διότι τμήμα της στρατηγικής Ερντογάν είναι επίσης να τελειώσει με τις συνεχείς προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη διαμάχη με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Μαας θεωρεί αυτήν την εξέλιξη ως αποτέλεσμα γερμανικών πιέσεων και θέλει να εισπράξει διπλωματικό μερίδιο. Ωστόσο, ο ήχος από τις σειρήνες από την Άγκυρα δεν θα πρέπει να απατά. Ο Ερντογάν παραμένει ο ίδιος. Βέβαια είναι ωραίο, όταν αναβάλλεται επαπειλούμενη στρατιωτική διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στην αιφνίδια αλλαγή αντίληψης του Τούρκου προέδρου ότι είναι καλύτερα να μιλάς από το να πυροβολείς. Χωρίς περισσότερα χρήματα από τη Δύση και χωρίς διευρυμένη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, απειλείται η Τουρκία με κρατική χρεοκοπία. Γι αυτό ο Τούρκος πρόεδρος είναι πρόθυμος να τελειώσει καταρχήν με την επιθετική εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο … Το ότι πρόκειται για τακτικό ελιγμό φαίνεται στο εσωτερικό της χώρας του, όπου εντείνονται οι καταπιέσεις για να μην επωφεληθεί από την κρίση η αντιπολίτευση …. Όσο καιρό αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, θα πρέπει η ΕΕ να κρατήσει ψυχρή στάση προς τον Ερντογάν” επισημαίνει ο σχολιαστής της.
Ο νικητής και η κακή στάση του ηττημένου
Κλείνουν δύο 24ωρα από τη νίκη του Άρμιν Λάσετ στην κορυφή της ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και το οικονομικό και βιομηχανικό κατεστημένο, αυτό που στήριξε την υποψηφιότητα του Φρίντριχ Μερτς, στρέφει τις προσδοκίες του τώρα στον νέο πρόεδρο, του ασκεί πιέσεις και ζητά μια λεγόμενη ατζέντα 2030, με ένα θαρραλέο και μακρόπνοο μελλοντικό πρόγραμμα, που να εμπνέει τον κόσμο της οικονομίας και τη νέα γενιά και να κλείσει το κενό που αφήνει ο μεγάλος συνασπισμός στις επενδύσεις και τις υποδομές.
“Το ότι ο Λάσετ θα θέσει τέτοια κέντρα βάρους, φαίνεται από το έργο του στη Ρηνανία Βεστφαλία”, υποστηρίζει ο σχολιαστής της Handelsblatt. „Εκεί δεν συνέστησε μόνο ένα υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά δρομολόγησε πολλά προγράμματα για την κατάργηση της γραφειοκρατίας. Παρόλα αυτά του αποδόθηκε η κατηγορία ότι προσπαθεί να είναι ισορροπιστής και ότι δεν ακολουθεί δικές του ιδέες. Στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του έκανε επίσης σαφές ότι δεν θέλει να κάνει μία τομή μετά την εποχή Μέρκελ και ότι η επιτυχία χρειάζεται συνέχεια”. Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung του Μονάχου επισημαίνει ότι ο Λάσετ θα πρέπει να αντισταθεί στον “κακόβουλο” ισχυρισμό ότι αποτελεί τη συνέχεια της Μέρκελ με άλλο φύλο. “Όπως φαίνεται και από τη συμμαχία του με τον Γενς Σπαν, ο Λάσετ γνωρίζει ότι θα πρέπει να ικανοποιήσει την ανάγκη για ένα σαφές συντηρητικό προφίλ, ούτως ώστε να μην γίνει για το κόμμα ένας ακόμη μεταβατικός πρόεδρος. Ο Μερτς θα μπορούσε σε αυτό να τον βοηθήσει” σημειώνει ο σχολιαστής της. Αλλά γιατί απέτυχε ο Μερτς για δεύτερη φορά στην διεκδίκηση της προεδρίας; Είναι ένα ερώτημα που θέτουν σήμερα πολλοί σχολιαστές. Η ίδια εφημερίδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει ότι το λεγόμενο κατεστημένο τον εμπιστεύτηκε λιγότερο από ότι τον αντίπαλό του στον στόχο συσπείρωσης των δύο πτερύγων του κόμματος.
“Οι περισσότεροι σύνεδροι, που εκπροσωπούν τη κομματική βάση, πίστεψαν ότι ο Λάσετ μπορεί καλύτερα να κρατήσει το μαγαζί και μετά την Μέρκελ να εξισορροπήσει ανάμεσα στη συνέχεια και στην ανανέωση, κάτι που αποδέχεται η μεγάλη πλειοψηφία” εκτιμά ο σχολιαστής της. “Αλλά βρίσκεται και στη φύση του κόμματος να μην τολμά μεγάλα πειράματα. Όπως και πριν δύο χρόνια, εξέλεξε εκείνο το πρόσωπο που σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο του φαίνεται πιο προβλέψιμο”. Σκληρότερη κριτική στον Μερτς ασκεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. “Περιέργως, αυτός που πάντα έλεγε ότι ξέρει να παίζει ομαδικά, λίγο μετά τη νίκη Λάσετ τα κανε μούσκεμα αντί να συνταχθεί με το νικητή” επισημαίνει η εφημερίδα|”. Η ´προσφορά´ του να γίνει άμεσα υπουργός Οικονομίας αποτελεί πρόκληση, που μόνο στο περιθώριο μπορεί να τον οδηγήσει (...). Η στάση του Μερτς δεν βοηθά κανένα και θέτει σε κίνδυνο την συνοχή (…) δεν ικανοποιεί κανένα και βλάπτει αυτούς που τον στήριξαν”.
Ειδική μεταχείριση των εμβολιασμένων;
Ενώπιον σκληρότερων μέτρων λοκντάουν βρίσκεται η Γερμανία. Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν κιόλας αύριο ανάμεσα στην καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων. Ο γερμανικός τύπος παραθέτει όλα τα μέτρα, που κυκλοφορούν ως πιθανά σενάρια το τελευταία διάστημα. Η Handelsblatt κάνει λόγο για αυστηρά πρόστιμα, περιορισμούς στην κινητικότητα με τα ΜΜΜ και στις επαφές μα άλλους ανθρώπους.
“Δόση εγωισμού” είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και αφορά στο αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας όσοι εμβολιάζονται, να μπορούν να επιστρέφουν στην κανονικότητα. “Πρόκειται για αίτημα ενάντια στην αλληλεγγύη” επισημαίνει ο σχολιαστής της. “Σε μια περίοδο που δεν επαρκούν τα εμβόλια για να εμβολιαστεί κάθε πολίτης, μια τέτοια ειδική μεταχείριση θα ευνοούσε αισθήματα ζήλιας και ανταγωνισμού. Όταν το εμβόλιο μετατρέπεται σε εισιτήριο εισόδου, γίνεται θελκτικό για νέους ανθρώπους που κινδυνεύουν λιγότερο. Και θα εξαφάνιζε την κατανόησή τους για το ότι πρώτοι θα πρέπει να εμβολιαστούν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, γιατροί, νοσηλευτές ή εκπαιδευτικοί. Ιδιαίτερα μάλιστα που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, εάν οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν πλέον να μολύνουν το περιβάλλον τους. Σε περίπτωση όμως που το νέο εμβόλιο προστατεύει μόνο από σοβαρές επιπλοκές όχι όμως τη διασπορά, θα μπορούσαν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό καθοδόν προς τον κινηματογράφο ή στο σπίτι”.