Κόσμος
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 07:39

Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη μετά από 35 χρόνια

Ενδειξη βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Λιβύη θεωρείται η απόφαση του Τζορτζ Μπους για την αποστολή πρεσβευτή στην Τρίπολη, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 35 χρόνια.

Η απόφαση ελήφθη παρόλο που υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης που έγινε το 1988 στην πτήση 103 της Pan Am, πάνω από τη Σκοτία και η απελευθέρωση των Βουλγαρων νοσοκομων που κατηγορούνται από τις λιβυκές αρχές ότι μόλυναν παιδιά με τον ιό HIV.

Ο Μπους ανακοίνωσε ότι προτείνει την αποστολή της Τζιν Κρετζ στην Τρίπολη, όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν πρεσβευτή από το 1972. Η αμερικανίδα διπλωμάτης υπηρετεί σήμερα ως δεύτερη στην ιεραρχία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.

Η πρόταση Μπους ανακοινώθηκε μετά την αποστολή επιστολής του Αμερικανού προέδρου προς τον Λίβυο ομόλογό του, Μουάμαρ Καντάφι, με την οποία τον ευχαριστεί για την εγκατάλειψη των προγραμμάτων παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής. Στην επιστολη Μπους επισημαίνεται παράλληλα η ανάγκη επίλυσης των θεμάτων που εκκρεμούν.

Οι ΗΠΑ και η Λιβύη αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις στις 31 Μαϊου, 2006, οπότε αναβαθμίστηκε σε πρεσβεία το γραφείο εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων, που λειτουργεί στην Τρίπολη από τον Φεβρουάριο του 2004, όταν ο Καντάφι εγκατέλειψε τα προγράμματα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής.