Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση για την πανδημίας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».
Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση για την πανδημίας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».
Όπως είπε η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την διαχείριση του δεύτερου κύματος παραβλέποντας τις ανθρώπινες απώλειες και τις δυσκολίες που έρχονται στο επόμενο διάστημα. «Κομβικό σημείο της ομιλίας μας ήταν το πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση του δεύτερου κύματος. Εάν αυτή είναι η διαπίστωση, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση», σημείωσε.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί στα 500 ευρώ από 300 σήμερα το πρόστιμο για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων «ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία», είπε.
Κάνοντας λόγο για «πλεόνασμα επικοινωνίας και πλεόνασμα προπαγάνδας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «το αύριο συνεχίζεται να προβλέπεται δύσκολο» και πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Προβλέται ένα τρίτο κύμα της πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.
«Δεν θα προετοιμαστούμε αν συνεχίζουμε τα ίδια λάθη που έγιναν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», είπε αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις ευθύνες της καθώς είναι εγκλωβισμένη σε μια «παγίδα αυταρέσκειας». «Οι ευθύνες είναι ακόμα πιο σοβαρές γιατί δείχνετε ότι δεν μπορείτε να τις καταλάβετε και να απομακρυνθείτε από την παγίδα της αυταρέσκειας και της αυτοικανοποίησης», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν εννοείτε να κατανοήσετε ότι για να διορθώσετε τα πράγματα, πρέπει να παραδεχθείτε λάθη και παραλείψεις», είπε.«Οι ίδιες παλινωδίες αφορούν και την παραλαβή του εμβολιασμού» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όλα έχουν αφεθεί στην τύχη.
«Οι πολίτες δεν πειθαρχούν γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη σε σας και στην κυβέρνησή σας. Έχετε κουράσει πια τους πολίτες και κάθε μέρα τους κουράζετε όλο και περισσότερο» τόνισε.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μια κατάσταση που απαιτεί από όλους «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης», συνέχισε.
«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για «μακάβριες συγκρίσεις νεκρών». «Οι νεκροί δεν είναι στατιστική», τόνισε.
«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».
Κάνοτας μια σειρά από ερωτήματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείβσε ότι θα μπροούσε να καταθέτει διαρκώς τέτοια αν, αν, αν». «Όλα αυτά τα αν τα ξεπερνάτε χωρίς να τα απαντάτε και με έλλειψη συναίσθησης», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι αντιφατικές δηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη και την καθυστερημένη λήψη μέτρων, εκθέτουν την κυβέρνηση. «Η μία δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη, ο ένας υπουργός αντιστρατεύεται τον άλλο, το ψέμα επιστρατεύεται για να για να καλύψει την ανικανότητα, τότε πως θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευθεί;», διερωτήθηκε αντιπαραβάλλοντας στα στοιχεία του πρωθυπουργού για την «επιτυχημένη διαχείρηση του δεύτερου κύματος», δημοσιεύματα των Financial Times και του Bloomberg ότι τη στιγμή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και ότι κατατάσσεται στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα της στην πανδημία, αντίστοιχα.
«Ο,τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμία ευθύνη αλλά ο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές που σηκώνουν το βάρος της μάχης. Πρώτα τα υποκριτικά χειροκροτήματα, μετά τα δάκρυα του υπουργού σας και στην πράξη τους αφήνετε εντελώς μόνους με απλήρωτες υπερωρίες, ΕΔΕ στον Αγ. Σάββα επειδή νόσησαν κι εσχάτως ο κύριος Κοντοζαμάνης να τους ρίχνει ευθύνη για την εκατόμβη των τελευταίων μηνών», πρόσθεσε.
«Η παράταξή σας κι εσείς προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ, έχετε απολύσει, συκοφαντήσει, απειλήσει, υποβαθμίσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους της. Αυτή είναι η αλήθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επαναλαμβάνοντας την αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ότι για την δεξιά παράταξη «το ΕΣΥ ήταν, είναι και θα είναι βαρίδι», καθώς το "πιστεύω" τους είναι «η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας».
Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο «σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής» κρουσμάτων, στο οποίο, όπως σημείωσε, αντί ο πρωθυπουργός να απαντήσει, "το ξόρκισε" και το οποίο κατέληξε στην απόλυση της δημοσιογράφου που το αποκάλυψε. «Όποιον αρνείται τον μύθο σας, καταγράφοντας απλά την πραγματικότητα τον στέλνετε στο πυρ το εξώτερον. Έχετε δυσανεξία στη κριτική, δυσανεξία και στην αλήθεια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε και στο πιο πρόσφατο μπέρδεμα με τα στοιχεία της Κοζάνης, κάνοντας λόγο για "άρνηση" του πρωθυπουργού να ακούσει την κριτική των ειδικών, να «δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων» και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να μην έρθει «ενώπιος ενωπίω με τις αντιφάσεις» του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού ότι προτίμησε την αντιπαράθεση στη Βουλή αντί για την ανταλλαγή απόψεων και τον κατηγόρησε ότι «αγνοεί τους πάντες, αποφασίζει και διατάζει, όχι μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά και με κλειστά αυτιά». «Δεν ακούτε κανέναν και δεν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα της ανικανότητας, της ανεμελιάς, των ιδεοληψίων σας», είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει «ακριβώς το ίδιο που μας οδήγησε στην τραγωδία των τελευταίων μηνών».
«Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε για να μας πείτε ότι μόνο με το εμβόλιο θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια, να τη δίνατε στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός περνώντας στο ζήτημα της διαδικασίας του εμβολιασμού και σχολιάζοντας τους στόχους των εμβολιασμών που έχει θέσει η κυβέρνηση, τους οποίους χαρακτήρισε "εκτός πραγματικότητας" εάν συνεχιστεί η διαδικασία ως έχει. «Βγείτε να δώσετε μια ξεκάθαρη εικόνα και μια δέσμευση στον ελληνικό λαό. Και κινηθείτε επιτέλους με σοβαρότητα», υπογράμμισε και προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου κ. Μητσοτάκη, όταν δεκάδες συμπολίτες μας καθημερινά χάνουν άδικα τη ζωή τους».
Ασκώντας επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς καθώς, όπως κατέληξε, δεν βγαίνουν τα νούμερα και δεν φαίνεται να πιάνουμε τους στόχους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινωδίες» που αφορούν και την παραλαβή του εμβολιασμού».
«Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.
«Παράδοξο με αυτόν τον πενιχρό αριθμό στο ρυθμό του εμβολιασμού να πανηγυρίζετε και συνιστά πρόκληση να δηλώνετε ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνω δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου», ανέφερε ο επίσης φέρνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ.
«Μια γειτονική μας χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 3 εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 22% του πληθυσμού, ενώ 0,62% είναι το ποσοστό στην Ελλάδα με πρώτη δόση ενώ η ανοσία επιτυγχάνεται μετά τη δεύτερη. Χώρες όπως η Εσθονία και η Λιθουανία έχουν εμβολιάσει διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι να εμβολιαστούμε το χρόνου τέτοιο καιρό», σημείωσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έσπευσε να απαξιώσει την πρόταση «που έχει προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος και δημόσια υπερασπίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης» για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες για τα εμβόλια.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως την ίδια πρόταση την έχει διατυπώσει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός και αντέκρουσε την αιχμή του Κ. Μητσοτάκη στην πρωτολογία του ότι "πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο".
«Η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού φανερώνει την «εμμονή» του «ενάντια σε κάθε δημόσιο αγαθό», κάτι που αποτελεί «τροχοπέδη για τη συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών μας να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας».
Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των επιπλέον παραγγελιών εμβολίων από τη Γερμανία και τη θέση που πήρε η κυβέρνηση, έκανε λόγο και πάλι για «αντιφάσεις».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόψισε ότι η «τραγωδία» στην οποία έχουμε οδηγηθεί οφείλεται κατά ένα μέρος «στις ιδεολογικές εμμονές» της κυβέρνησης και κατά ένα μέρος «στην ανικανότητα του επιτελικού κράτους», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ζητώντας από την κυβέρνηση να «αλλάξει στρατηγική».