Κόσμος
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 12:29

Γαλλία: Υπερ του σχεδίου Αχτισάαρι για το Κόσοβο, ο ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ

Το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου, κ. Μάρτι Αχτισάαρι, αποτελεί την καλύτερη βάση για τους Σέρβους του Κοσόβου, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, κ. Μπερνάρ Κουσνέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου.

«Παραδόξως, ο κ. Αχτισάαρι και όχι το Βελιγράδι πρότεινε μεγάλο αριθμό προνοιών για την προστασία των Σέρβων του Κοσόβου», τόνισε ο κ. Κουσνέρ, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη σερβική πρωτεύουσα και θα έχει επαφές με την ηγεσία της Σερβίας με επίκεντρο το ζήτημα του Κοσόβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας επισήμανε ότι το Βελιγράδι θα μπορούσε καλύτερα να παίξει το παιχνίδι προς όφελος των Σέρβων του Κοσόβου και εκτίμησε ότι το μέλλον των Σέρβων απαιτεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα του καθεστώτος.

«Μόνον η επίλυση του καθεστώτος του Κοσόβου θα δώσει σε όλους σαφές όραμα για το μέλλον, εγγυήσεις για σταθερότητα και θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των προσφύγων. Γι' αυτό οι προτάσεις του κ. Αχτισάαρι είναι η καλύτερη βάση για τους Σέρβους του Κοσόβου», είπε.

Ο κ. Κουσνέρ εξήγησε ότι η Γαλλία στηρίζει το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι, επειδή αποτελεί συμβιβαστική λύση και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα του Βελιγραδίου και της Πρίστινας συνεπάγονται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον ομόλογό του, κ. Βουκ Γέρεμιτς, με αντικείμενο το θέμα του Κοσόβου, τη συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, την πορεία προσέγγισης της Σερβίας με την Ε.Ε. και τις διμερείς σχέσεις Σερβίας - Γαλλίας, η οποία το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους θα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης.