Κόσμος
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2007 07:09

ΗΠΑ: Γερουσιαστές εμποδίζουν τον διορισμό πρεσβευτή στη Λιβύη

Τέσσερις δημοκρατικοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι θα μπλοκάρουν την επικύρωση της απόφασης του προέδρου Μπους για την τοποθέτηση πρεσβευτή στη Λιβύη, μέχρι που να αποζημιωθούν πλήρως από την κυβέρνηση της Τρίπολης οι συγγενείς τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στη δεκαετία του 1980.

Ο Τζορτζ Μπους ανακοινωσε χθες ότι θα στείλει πρεσβευτή στην Τρίπολη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 35 χρόνια, προτείνοντας για τη θέση αυτή την Τζιν Κρετζ, που σήμερα υπηρεστεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Μπους έλαβε την απόφαση αυτή παρόλο που υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως οι αποζημιώσεις των οικογενειών των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στις βομβιστικές ενέργειες που έγιναν στην πτήση 103 της Pan Am, πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988 και στη ντισκοτέκ Λα Μπέλε, στο Βερολίνο, το 1986.

Οι δημοκρατικοί γερουσιαστές διεμήνυσαν στον Λευκό Οίκο ότι κανένας Αμερικανός πρεσβευτής δεν πρέπει να πατήσει στην Τρίπολη μέχρι να εκπληρώσει η Λιβύη τις υποχρεώσεις της έναντι των οικογενειών των θυμάτων.

Η πρόταση για την τοποθέτηση της Κρετζ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη υποβλήθηκε μετά την αποστολή επιστολής του Τζορτζ Μπους προς τον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, με την οποία τον ευχαριστεί για την απόφαση εγκατάλειψης του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Στην επιστολή αυτή, ο Μπους επισημαίνει την ανάγκη να επιλυθούν και τα τελευταία προβλήματα που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις.