Πολιτική
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2007 08:45

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η πορεία του κυβερνητικού έργου από τούδε και στο εξής, που αποφασίστηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκιάθο, καθώς και η σύγκρουση της αμαξοστοιχίας του προαστιακού σιδηροδρόμου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Πρωθυπουργός προς υπουργούς: Και τώρα η καθημερινότητα.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην Παναγία της Τήνου προσκυνητής πριν φύγει για το Μαϊάμι. Ομόφωνη απόφαση των ιατρών του Αρχιεπισκόπου η μεταμόσχευση ήπατος.

* Η ΑΥΓΗ: Διπλή ευθύνη για τη φωτιά στη Σκιάθο, ενώ η κυβέρνηση βυθίζεται στην... ικανοποίησή της.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Επικίνδυνο ξεχαρβάλωμα του κράτους προκαλεί η ιδιότυπη ασυλία του κατεστημένου των δημοσίων υπαλλήλων.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο... Αίολος φταίει για τις φωτιές! Η κυβέρνηση εντόπισε τον ένοχο.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο πλευρό του πολίτη. Αυστηρή εντολή Καραμανλή στους υπουργούς. Στο επίκεντρο της κυβέρνησης τα προβλήματα της καθημερινότητας.

* ΕΘΝΟΣ: Σε 48 ώρες διαλύθηκε το κράτος, ενώ ο Καραμανλής ξαφνικά ανακάλυψε την "καθημερινότητα".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός προέτρεψε τους Υπουργούς να εντατικοποιήσουν τη δουλειά, γιατί αλλιώς τους είπε... ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ μπατζάκια μας.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ύποπτες πυρκαγιές καίνε την Ελλάδα. "Εμπρηστές θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι ήρωες των 600 ευρώ. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των συναδέλφων των τριών δασοπυροσβεστών που κάηκαν ζωντανοί.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κράτος - μοντέλο. Ανυπεράσπιστοι στις φωτιές. Σύγκρουση τρένων στο κέντρο της Αθήνας.

* ΕΣΤΙΑ: Η φορολογία των ακινήτων. Απαράδεκτη η παράτασις του σημερινού καθεστώτος.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ υπό δοκιμασία. Τι λένε και τι σκέπτονται Καραμανλής, Παπανδρέου.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς. Κ. Καραμανλής: "Έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών".

* ΤΑ ΝΕΑ: Εκτροχιάστηκε ξανά η κρατική μηχανή. Μετωπική στον προαστιακό- κάηκε η Σκιάθος.

* Η ΝΙΚΗ: Ομολογία αποτυχίας. Ο Καραμανλής θυμήθηκε τη "Χάρτα Καθημερινότητας" του 2004.

* ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ : Προσγειώθηκαν οι Τούρκοι στην Καβάλα. Αποκλειστικό. Οι γείτονες μας έπιασαν στον ύπνο.

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 : Κάντε ευχέλαιο για να μη σας κατεβάσουν από το τρένο. Εκτροχιασμός της κυβέρνησης και του κράτους.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκό κίνημα χειραφετημένο πλήρως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

* Η ΧΩΡΑ : Μετωπική Προαστιακού με τρένο. 56 τραυματίες στο κέντρο της Αθήνας. Πώς αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μεγαλύτερη τραγωδία.

* City Press: Επιδείνωση της καθημερινότητας.

* Metro: "Παίζουν" με τη ζωή τους. Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών και εφήβων στη χώρα μας.

* Metropolis: Σύγκρουση τρένων ανάδειξη προβλημάτων.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρεσιτάλ ανικανότητας. Μετά τους 3 θανάτους στην Κρήτη, κάηκε και η Σκιάθος.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Εν αναΜονή για τα νοσοκομεία της Μίκρας. Σήμερα αναμένεται να "πέσουν" οι υπογραφές από τη Μ. Βατοπεδίου για την επιστροφή εκτάσεων που κατέχει στο συγκεκριμένο δήμο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το ογκολογικό - παιδιατρικό νοσοκομείο.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Φρένο" στα Σκόπια για το όνομα. Προϋπόθεση οι σχέσεις καλής γειτονίας για την ένταξή τους στην Ε.Ε.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το άμεσο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, επισημαίνει: Οι πολίτες έχουν έντονα καθημερινά προβλήματα.

Προαστιακός - Πυρκαγιές

Η City Press γράφει ότι "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες το απόγευμα η Σκιάθος, στην οποία από τις πρωινές ώρες μαινόταν μεγάλη πυρκαγιά. Η φωτιά ξέσπασε στις 7.30 το πρωί σε έκταση με πουρνάρια στη θέση Παναγιά Κουνίστρα (εξετάζεται αν άρχισε από τη χωματερή που βρίσκεται μέσα στο δάσος) και λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων έντασης 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα μεγάλες εκτάσεις".

H Metropolis αναφέρει ότι "τραγικές στιγμές για τους κατοίκους της Σκιάθου, καθώς μεγάλο τμήμα του νησιού παραδόθηκε στις φλόγες. Το νησί του Παπαδιαμάντη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τη μεγάλη πυρκαγιά".

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 σημειώνει ότι "ενός κακού μύρια έπονται, αλλά κάντε και κάτι γαλάζια παλικάρια... Η Πάρνηθα κάηκε, οι πανελλαδικές πάνε "φωτιά" στην αρχή και στο τέλος, τρεις δασονόμοι έχασαν τη ζωή τους χωρίς λόγο ο προαστιακός του μεσιέ Λιάπη έπεσε πάνω στο ...τρένο, και στην Πάτμο είδαμε τουρκικό καράβι να προσαράζει, ενώ ένα λεωφορείο τρελάθηκε και πάλι, ευτυχώς χωρίς νεκρούς αυτή τη φορά. Τυχαία γεγονότα θα πείτε, όμως εμπλέκεται σχεδόν παντού ο κρατικός μηχανισμός".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το ολοκαύτωμα της Σκιάθου ξεκίνησε από μια χωματερή, που δεν της έδωσαν σημασία, οι τρεις δασοπυροσβέστες κάηκαν στο Ρέθυμνο, καθώς γύρισε ο άνεμος και οι επικεφαλής το πήραν χαμπάρι πολύ αργά, η Πάρνηθα αποτεφρώθηκε επειδή η Πυροσβεστική άφησε τη φωτιά στα Δερβενοχώρια να περάσει απέναντι στον Εθνικό Δρυμό, το Πήλιο έχασε τα δέντρα του γιατί δεν πήγαν εγκαίρως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη".

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "η φωτιά στη χωματερή ξεκίνησε χθες το πρωί τη μεγάλη πυρκαγιά στο καταπράσινο νησί των Σποράδων και η έλλειψη επαρκών μέσων πυρόσβεσης την άφησαν να καταστρέψει πολλά στρέμματα δάσους, σπίτια, να απειλήσει οικισμούς. Στην αρχή η φωτιά αντιμετωπίστηκε μόνο με ρίψεις νερού από αεροπλάνα και ελικόπτερα και χθες το απόγευμα έφτασαν στο νησί δυνάμεις της πυροσβεστικής".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "το απόλυτο διοικητικό κραχ και το γενικό ξεχαρβάλωμα της κρατικής μηχανής, με κόστος αίματος που ξεπερνά τα όρια του τραγικού και την οργή της κοινωνίας, συνεπάγεται η ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνει το δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "την ώρα που το υπουργείο Μεταφορών δεν φείδεται να κόβει κορδέλες και να παραβρίσκεται σε εγκαίνια και τη στιγμή που οι κάτοικοι της Αττικής περιμένουν τις επεκτάσεις του Προαστιακού, ώστε να βρουν λύση στις μετακινήσεις τους, ήρθε χθες μια σύγκρουση μεταξύ του Προαστιακού και εμπορικής αμαξοστοιχίας να προστεθεί στους 15 πρόσφατους εκτροχιασμούς τρένων. Ευτυχώς, η τραγωδία αποφεύχθηκε, με συνολικά 53 τραυματίες που οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία, κυρίως χάρη στην ετοιμότητα του οδηγού, ο οποίος έσπευσε να συμβουλεύσει τους επιβάτες να μετακινηθούν στο πίσω βαγόνι και να κρατηθούν γερά από τα καθίσματα".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, την αλλοίωση των γραπτών στις πανελλήνιες εξετάσεις και τον θάνατο τριών δασοπυροσβεστών στην Κρήτη, η ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής αναδείχθηκε χτες μπροστά σε άλλες δύο καταστροφές: την παρ΄ολίγον πολύνεκρη τραγωδία με τη μετωπική σύγκρουση μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας με συρμό του προαστιακού και τη μεγάλη φωτιά στη Σκιάθο".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "τα αποκαλούμενα ως θέματα "χαμηλής πολιτικής" θυμήθηκε με καθυστέρηση 3,5 τριάμισι ετών ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος των αρνητικών εντυπώσεων που προκαλούν στην κοινή γνώμη η καταστροφή της Πάρνηθας, ο θάνατος 3 δασοπυροσβεστών και ο σοβαρός τραυματισμός ενός ακόμη, καθώς και το νέο ατύχημα στον ΟΣΕ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η εκπαίδευσή τους διαρκεί το πολύ δύο εβδομάδες. Γίνεται μέσα στα κτίρια της μονάδας όπου υπηρετούν. Η επαφή με το δάσος έρχεται εκ των υστέρων, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες για τις οποίες δεν έχουν προετοιμαστεί. Οι εποχικοί πυροσβέστες του μισθού των 600 ευρώ, λίγο πριν έρθουν αντιμέτωποι με πύρινα μέτωπα, μαθαίνουν μόνο πως να απλώνουν μάνικες, πώς να οδηγούν ένα πυροσβεστικό όχημα καθώς και την ορολογία των οργάνων που υπάρχουν μέσα σε αυτό".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα προκειμένου να αναδειχθούν πλήρως η ανεπάρκεια του κυβερνητικού μηχανισμού, η απόλυτη διάλυση των κρατικών υπηρεσιών και οι αδυναμίες υπουργών, που ως πρώτιστο στόχο έχουν την πολιτική τους αυτο- προστασία..."

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ διερωτάται: "πού πάμε; " και συμπληρώνει ότι "είναι το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες τις τελευταίες μέρες με όσα τραγικά συμβαίνουν στον τόπο και αποκαλύπτουν ένα κράτος...μοντέλο, από την ανάποδη. Πυρκαγιές που ξεκινούν από ένα τίποτε και κατακαίνε την Πάρνηθα και το Πήλιο ή οδηγούν στο θάνατο τρία παλικάρια, όπως συνέβη στο Ρέθυμνο".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ύποπτες πυρκαγιές καίνε τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Ελλάδας, γεμίζοντας με θλίψη τους πολίτες και οργή τους κατοίκους τη χώρας, οι οποίοι βλέπουν την καταστροφή ανήμποροι να αντιδράσουν".

Κυβέρνηση

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «"ως τώρα έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ έργο μπροστά μας. Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου,συνεχίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα". Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στόχος η προώθηση και η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου και υπογράμμισε ότι "αυτή τη δέσμευση αναλάβαμε έναντι των πολιτών, αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας και ο κεντρικός γνώμονας της δράσης μας.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίασε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά συζητήθηκε όλο το φάσμα του κυβερνητικού έργου. Ο Πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά ανήσυχος για τα όσα συμβαίνουν κάθε μέρα και δεν το έκρυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι «"πρέπει να δίνουμε όλοι ιδιαίτερη έμφαση και να σκύβουμε με ευαισθησία και με φροντίδα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Γιατί, εκτός από τις μεγάλες πολιτικές επιλογές, κρίνεται κανείς και από τα θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τον κάθε πολίτη"».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «οδηγίες προς το σύνολο των υπουργών σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (που συνεδρίασε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης), ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς εντολές προς τα μέλη του να ρίξουν βάρος στην καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τονίζοντας πως "πρέπει να δίνουμε όλοι ιδιαίτερη έμφαση και να σκύβουμε με ευαισθησία και με φροντίδα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών"».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «υπό δοκιμασία τελούν, εν μέσω θέρους, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το πολιτικό θερμόμετρο να διατηρείται στα ύψη. Η κυβέρνηση, που εμφανίζεται να έχει υπερβεί τον σκόπελο των ομολόγων, αντιμετωπίζει σειρά ατυχών περιστατικών, όπως οι νέες πυρκαγιές στο Ρέθυμνο, με τρεις νεκρούς, και στη Σκιάθο, αλλά και η σύγκρουση των τρένων στις Τρεις Γέφυρες, που εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην εικόνα της».

Αρχιεπίσκοπος

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «στην ελπιδοφόρο προοπτική της μεταμόσχευσης ήπατος κατέληξαν οριστικά οι γιατροί του Αρχιεπισκόπου, ύστερα από την καταλυτική τοποθέτηση του διεθνώς αναγνωρισμένου ιατρού Ανδρέα Τζάκη και τη σύμφωνη γνώμη του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας».

Τουρκικό αεροπλάνο

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ υπογραμμίζει ότι «ανησυχία προκαλεί το πρωτοφανές περιστατικό προσγείωσης τουρκικού αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Καβάλας χωρίς να γίνει αντιληπτή η παρουσία του από κανένας ιθύνοντα».

ΚΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κοινωνικό κράτος σε συνθήκες της καπιταλιστικής αγοράς, ούτε φιλολαϊκές ρυθμίσεις. Αυτό που μπορεί να υπάρξει είναι ένα λαϊκό κίνημα χειραφετημένο πλήρως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χειραφετημένο από τις συμβιβαστικές λογικές των ευρωπαϊκών μονόδρομων».

Ακίνητα

Η ΕΣΤΙΑ σχολιάζει ότι «ένα από τα λάθη της Κυβερνήσεως Καραμανλή, είναι ότι επί 3,5 χρόνια δεν προχώρησε σε απλούστευση και ενοποίηση των φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Και ήταν λάθος για δύο λόγους: Πρώτον, διότι το ισχύον καθεστώς της φορολογίας ακινήτων δεν συναντάται σε κανένα ευνομούμενο κράτος. Δεύτερον, διότι όλο το πλέγμα της φορολογίας ακινήτων αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία εξαρτάται και από την εύρυθμη λειτουργία της κτηματαγοράς».

Έφηβοι

Η METRO επισημαίνει ότι «σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων και του νοσοκομείου Παίδων "Αγλ. Κυριακού" σύμφωνα με τα οποία από το Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2006 καταγράφηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο 3.060 απόπειρες αυτοκτονίας, από τις οποίες οι 513 έγιναν από παιδιά και εφήβους 10-18 ετών. Από τα παιδιά που αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, το 89,1% ήταν κορίτσια και το 10,9% αγόρια και στην πλειοψηφία τους χρησιμοποίησαν φάρμακα χωρίς συνταγή».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ