Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στην ΕΕ να εισαγάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19», σύμφωνα με το Politico.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στην ΕΕ να εισαγάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19», σύμφωνα με το Politico.
Όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
«Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.
«Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», υποστηρίζει επίσης.
Και ενώ η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ούτε θα τον θέσει ως προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος, τα άτομα, ωστόσο, που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κίνητρο για τους πολίτες ώστε να εμβολιάζονται.
Καλώντας τους ηγέτες της Ε.Ε. να συντονιστούν μεταξύ τους για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που είχαμε στην υιοθέτηση ενός κοινού PLF [Passenger Locator Form] μας έδειξε ότι εκεί είναι επείγουσα η ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο Ε.Ε. ώστε να προχωρήσουμε τα πράγματα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει να συζητήσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (μέσω τηλεδιάσκεψης) στις 21 Ιανουαρίου.
Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι «ανυπομονεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση».
Προσθέτει επίσης ότι ελπίζει να «επιτύχει γρήγορα μια κοινή κατανόηση» μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ένα «έντυπο πιστοποίησης εμβολιασμού και τις χρήσεις του» και να προωθήσει το ζήτημα διεθνώς ακόμη, πράγμα που θα σήμαινε «συμβολή στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε ένα παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».