Κόσμος
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2007 11:20

Δεκαέξι Σαουδάραβες ελεύθεροι από το Γκουαντάναμο

Δεκαέξι Σαουδάραβες αφέθηκαν ελεύθεροι από το Γκουαντάναμο και επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ενώ άλλοι 53 εξακολουθούν να κρατούνται στην αμερικανική βάση στην Κούβα, ανακοίνωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών πρίγκιπας Ναγιέφ Αμπντέλ Αζίζ.

Η Σαουδική Αραβία ήθελε να πετύχει τον "επαναπατρισμό των 77 πολιτών της που κρατούνται στο Γκουαντάναμο και καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση και επιστροφή και των τελευταίων 53 Σαουδαράβων" που κρατούνται ακόμα στη βάση, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απελευθέρωσή τους έγινε μετά την επίσκεψη στο Γκουαντάναμο αντιπροσωπείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Την επιθυμία της κυβέρνησης να επιστρέψουν όλοι οι Σαουδάραβες στην πατρίδα τους υπογράμμισε και ο Αμπντέλ Αζίζ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τρεις Σαουδάραβες πέθαναν στη διάρκεια της κράτησής τους στο Γκουαντάναμο. Η θέση των ΗΠΑ ότι αυτοκτόνησαν αμφισβητείται από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.