Κόσμος
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2007 11:38

ΟΗΕ: Σήμερα η συζήτηση του αμερικανο-ευρωπαϊκού σχεδίου για το Κόσοβο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει σήμερα το 5ο αμερικανο - ευρωπαϊκό σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, το οποίο έχει κατηγορηματικά απορρίψει η Σερβία και για το οποίο έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις η Ρωσία.

Το σημείο- κλειδί στις σημερινές διαβουλεύσεις θα είναι η εισήγηση του Ρώσου πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσουρκίν, ο οποίος ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με Δυτικούς διπλωμάτες ότι θα προτείνει σειρά αλλαγών στην αμερικανο-ευρωπαϊκή πρόταση.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει κάποιο σχέδιο ψηφίσματος για τη διευθέτηση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσόβου, το οποίο δεν θα έχει προηγουμένως και τη συγκατάθεση του Βελιγραδίου.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δηλώσει ότι αυτό το σχέδιο ψηφίσματος είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διευθέτηση του ζητήματος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα δε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Ζαλμάι Χαλίλζαντ, υπάρχει περιθώριο για μικροαλλαγές στο σχετικό έγγραφο.