Ο Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Αυστραλία εάν το αίτημα έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκλειστεί εντελώς από τα βρετανικά δικαστήρια.
Ο Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Αυστραλία εάν το αίτημα έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκλειστεί εντελώς από τα βρετανικά δικαστήρια.
Αυτό δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση της δικαστού Βανέσα Μπαράιτσερ, να μην εκδοθεί από την Μεγάλη Βρετανία στις ΗΠΑ ο Αυστραλός ακτιβιστής και ο δημοσιογράφος – λόγω της επιδεινούμενης ψυχικής υγείας και του κινδύνου αυτοκτονίας.
Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ασκήσει έφεση στην απόφαση, την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά» απογοητευτική «. Η έφεση πρέπει να κατατεθεί εντός 14 ημερών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 3AW της Μελβούρνης την Τρίτη, ο κ. Μόρισον δήλωσε ότι αν και η πιθανή έφεση καταπέσει, τότε ο Ασάνζ «είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του αν το επιθυμεί», είπε.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει υποβάλει 19 προσφορές προξενικής βοήθειας στον Assange από το 2019. Όλες δεν έχουν λάβει απάντηση, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πάιν.
«Η Αυστραλία δεν είναι διάδικος στην υπόθεση και θα συνεχίσει να σέβεται τη συνεχιζόμενη νομική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των αιτήσεων έκδοσης ή τυχόν προσφυγών του βρετανικού δικαστικού συστήματος», πρόσθεσε.
Ωστόσο οι δικηγόροι του Ασάνζ απέρριψαν τον ισχυρισμό του Αυστραλού πρωθυπουργού ότι μπορεί απλά να επιστρέψει στην Αυστραλία, προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως νέες νομικές διαδικασίες έκδοσης του από την Αυστραλία.
Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, υπάρχουν φόβοι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν απλώς να επανεκκινήσουν τις προσπάθειες έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από την Αυστραλία, εάν ταξίδευε ποτέ στην πατρίδα του, στη χώρα όπου γεννήθηκε. Κάτι τέτοιο θα τον φέρει ξανά αντιμέτωπο με κατηγορίες για κατασκοπεία, που έχουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 175 ετών.
Η μακροχρόνια νομική υπόθεση σχετίζεται με τη συμμετοχή του ιδρυτή του WikiLeaks, πριν από 10 χρόνια, στη δημοσίευση μυστικών διπλωματικών αρχείων για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού στρατιωτικού βίντεο που δείχνει επίθεση από ελικόπτερο Apache εναντίον αμάχων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Al Jazeera