Πολιτική
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 15:13

Κυβέρνηση «συνεργασίας» Μητσοτάκη σε τρικομματικό σχήμα  

Ήταν λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών  είχε «φωτογραφίσει» μια νέα κυβέρνηση που θύμιζε αρκετά τα σχήματα συνεργασίας που κυριάρχησαν την δεκαετία της κρίσης. 

Του Γιάννη Αργυρού

Ήταν λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών  είχε «φωτογραφίσει» μια νέα κυβέρνηση που θύμιζε αρκετά τα σχήματα συνεργασίας που κυριάρχησαν την δεκαετία της κρίσης. Η «κυβέρνηση συνασπισμού» με κορμό τη Νέα Δημοκρατία προβλημάτισε για αρκετές ημέρες τους δημοσιογράφους και τελικά, παρέμεινε χωρίς απάντηση, με ποιο τρόπο θα γινόταν πραγματικότητα, όταν φάνηκε πως το σενάριο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ που διακινούνταν προεκλογικά δεν είχε βάση.

Στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις κάλπες έγινε η πρώτη διεύρυνση καθώς μια δυναμική ομάδα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα προκαλώντας τις σχετικές μουρμούρες  από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Μουρμούρες που σύντομα μειώθηκαν αισθητά υπό το βάρος της περίφημης αποτελεσματικότητας που επεδείκνυε η ομάδα των πασοκογενών και των κεντρώων.              

19 μήνες αργότερα η σκέψη που έκανε ο πρωθυπουργός προεκλογικά φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Ο Χρήστος Ταραντίλης ανακοίνωσε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με 40 στελέχη προερχόμενα  από τη Νέα Δημοκρατία, 7 από το ΠΑΣΟΚ, 3 από το Ποτάμι ενώ ισχυρή παραμένει η επιρροή από τις ομάδες των τεχνοκρατών και των κεντρώων. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη συνιστά το γεγονός πως η πλειοψηφία των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου προέρχονται επίσης από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.   

Για μία ακόμη φορά ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε διέψευσε πανηγυρικά τις διαρροές και τα σενάρια εβδομάδων για «σάρωμα» των κορυφαίων στελεχών ενώ και ο δομικός ανασχηματισμός που ήθελαν αρκετοί από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά όνειρο θερινής νυκτός.

Αναζητώντας τα ποιοτικά στοιχεία του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός προχώρησε σε εκτεταμένο λίφτινγκ στα υπουργεία της καθημερινότητας. Στο Υπουργείο Παιδείας άλλαξαν οι υφυπουργοί ενώ στο Υγείας αναβαθμίστηκε ο Υφυπουργός σε Αναπληρωτή Υπουργό. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον αρμόδιο Υπουργό. Στο Εργασίας αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης να ξεκαθαρίσει το γόρδιο δεσμό των συντάξεων ενώ ο Γιάννης Βρούτσης θα αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.  Δυναμικές αλλαγές και στο Υπουργείο Ενέργειας με επιβράβευση της αθόρυβης δουλειάς που έκανε ο Κώστας Σκρέκας.

Οι αλλαγές στο Υπουργείο Εσωτερικών με την προσθήκη των κκ Βορίδη και Πέτσα φαίνεται να δυναμώνει τα σενάρια ανοίγματος ενός νέου εκλογικού κύκλου ενώ η απομάκρυνση Θεοδωρικάκου και η επιστράτευση Λιβάνιου στο Μαξίμου επιβεβαίωσε τις φήμες για προβλήματα στη συνεργασία Μαξίμου –Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αναβάθμιση Μπούγα  σηματοδοτεί την επιβράβευση της καλή δουλειάς που έγινε στην προανακριτική για την Novartis ενώ δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες μια σειρά αλλαγών σε υφυπουργούς που για κάποιους πολιτικούς αναλυτές είναι μια τελευταία ευκαιρία για τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. 

Συνοπτικά το νέο κυβερνητικό σχήμα διαθέτει σταθερότητα και συνέχεια καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία να συνεχίσει με την ίδια βασική ομάδα χωρίς τις αλλαγές που θα προκαλούσαν έντονες αναταράξεις. Στάλθηκαν τα μηνύματα σε όσα στελέχη φάνηκε να μην ακολουθούν στους ρυθμούς που θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου  και όπως έλεγε ένας παλιός κοινοβουλευτικός μετά από κάθε ανασχηματισμό: «Έπεσε το βότσαλο στη λίμνη».