Πολιτική
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 16:09

Πολύ αρνητικοί απέναντι στην παγκοσμιοποίηση οι Έλληνες

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η στάση των Ελλήνων πολιτών (σε ποσοστό 71%) απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου ευρωβαρομέτρου που αφορά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Ένας στους δύο ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση προκαλεί τη μετεγκατάσταση κάποιων επιχειρήσεων σε χώρες με φθηνό εργατικό προσωπικό (Ελλάδα 50%, ΕΕ των "27" 35%). Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό είναι το δεύτερο υψηλότερο του συνολικού ευρωπαϊκού δείγματος μετά από αυτό των πολιτών της Γαλλίας (57%) και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα (35%).

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η παγκοσμιοποίηση ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα (Ελλάδα 17%, ΕΕ των "27" 14%) και δημιουργεί ευκαιρίες εξάπλωσης των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές (Ελλάδα 15%, ΕΕ των "27" 22%).

Σύμφωνα με το διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ιερόθεο Παπαδόπουλο, οι Έλληνες πολίτες βλέπουν με θετικό μάτι τις μεταρρυθμίσεις (Ελλάδα 76%, ΕΕ των "27" 64%), την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (73%), το ελεύθερο εμπόριο (66%) και τη φιλελευθεροποίηση (54%).

Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το ραδιόφωνο (61%) και τον Τύπο (47%) από ό,τι την τηλεόραση (39%).

Αναφορικά με την ΕΕ, οι Έλληνες την εμπιστεύονται σε ποσοστό 63%.

Τη Βουλή των Ελλήνων εμπιστεύεται το 53% της ελληνικής κοινής γνώμης, ωστόσο ποσοστό 59% δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις εθνικές κυβερνήσεις τοποθετείται στο 53%.

Έντονη δυσπιστία εκφράζεται εξάλλου για το Διαδίκτυο (Ελλάδα 66%), καθώς οι Έλληνες συγκεντρώνουν το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό του συνολικού δείγματος της έρευνας.

Εμφανής είναι εξάλλου η απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών από τη χρήση του ευρώ, καθώς τάσσονται κατά της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης με ποσοστό 52%, σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό μετά από αυτό των πολιτών της Βρετανίας (64%).

Παρόλα αυτά μεγάλη είναι η μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης που εκφράζει αντίθετη άποψη σχετικά με τη χρήση του νομίσματος και τάσσεται υπέρ (47%) συμφωνώντας με την πλειονότητα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που εμφανίζεται θετικά διακείμενη προς το ευρωπαϊκό νόμισμα με ποσοστό 63%.

Οι Έλληνες είναι αναφανδόν υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, με ποσοστό 84%, τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με ποσοστό 80%, διάκεινται θετικά σε ό,τι αφορά την απόκτηση ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενώ υποστηρίζουν την πολιτική μιας μεγαλύτερης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη και άλλων χωρών μέσα στα επόμενα χρόνια, εμφανίζοντας υψηλότερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η ταχύτητα οικοδόμησης της Ευρώπης πρέπει να είναι μεγαλύτερη για μία ομάδα χωρών σε σχέση με τις άλλες χώρες (ΕΕ "27" 48%) Ελλάδα 59%.

Τέλος, παραμένει η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών για το πρόβλημα της ανεργίας (51%), ενώ αναφορικά με άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προβληματισμός εκφράζεται από σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης για την οικονομική κατάσταση της χώρας (Ελλάδα 39%, ΕΕ "27" 20%), καθώς και για τον πληθωρισμό (Ελλάδα 28%, ΕΕ "27" 18%).

Πηγή ΑΠΕ