Πολιτική
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 08:40

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Οι πυρκαγιές, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία, το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις και η υπόθεση της αναβαθμολόγησης γραπτών των ειδικών μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Νίκησαν τον καρκίνο!...Βαρυσήμαντη ανακοίνωση στο Επιστημονικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.451 νέες ευκαιρίες. Όλες οι θέσεις κατά ειδικότητα και φορέα.

* Η ΑΥΓΗ: Πλήγμα στην έρευνα. Με νομοσχέδιο κοινοπραξίες Πανεπιστημίων - Ιδιωτικού τομέα.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Ασυλία στην ERICSSON που έστησε το δίκτυο των υποκλοπών. Εγκληματικές ευθύνες της ΑΔΑΕ, που εξακολουθεί να παρανομεί και να προστατεύει την συμμορία του Μπιλ Ζήκου.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Μετεκλογικά το "δωράκι" στις γυναίκες...Σύνταξη στα εξήντα πέντε. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με τους άνδρες θα γίνει αμέσως ή σταδιακά.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επένδυση στη γνώση και την έρευνα. Νέο θεσμικό πλαίσιο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

* ΕΘΝΟΣ: Τραγέλαφος με τις Πανελλαδικές. Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι 33 υποψήφιοι-Θύματα της... γομολάστιχας.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι αλλεπάλληλες γκάφες του υπουργείου Παιδείας με τις λανθασμένες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα κάνουν τον λαό να αναρωτιέται... Τι πίνουν και δεν μας δίνουν!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στοπ Ρουσόπουλου στα γκάλοπ "μαϊμού". Τέλος στις δημοσκοπήσεις "ελατήρια" που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πύρινος τρόμος. 75 πυρκαγιές σε 24 ώρες. Μετά τον Υμηττό απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές σε Πεντέλη και Βριλήσσια- Σοβαρές ενδείξεις για σχέδιο εμπρηστών.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού οι εμπρηστές. Απέραντο σκουπιδαριό ο Υμηττός.

* ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς νέα ήττα. Δύσκολα μπορεί να επικρατήση της Νέας Δημοκρατίας.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νομοσχέδιο για την έρευνα με πολλές αδυναμίες. Σημαντικές τομές στην οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Στη Σαλαμίνα απειλήθηκαν σπίτια.

* ΤΑ ΝΕΑ: Ψηλά τα χέρια στο μπαράζ των πυρκαγιών. Η κυβέρνηση ζητάει επειγόντως σωσίβιο από Ευρώπη.

* Η ΝΙΚΗ: Η Ελλάδα φλέγεται. Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στον δασικό πλούτο.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έξι προτάσεις για τη σωτηρία των δασών. Συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές.

* Η ΧΩΡΑ : Με εξαγορές - μαμούθ αλλάζει ο χάρτης των επιχειρήσεων. Χορός πολλών δισ. στην αγορά.

* City Press: Ελλάδα, η χαρά των εμπρηστών.

* Metro: Φταίμε όλοι για τα δάση. Μήνυμα των Ελλήνων πολιτών μέσα από αποκαλυπτική έρευνα της VPRC.

* Metropolis: Στόχος η Πεντέλη μετά την Πάρνηθα και τον Υμηττό.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έρχονται νέες απολύσεις σε βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος πρότεινε στην κυβέρνηση να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού για τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 7.898 θέσεις σε δημόσιο και ΟΤΑ.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προηγείται με τέσσερις μονάδες η Ν.Δ. μέσα στο έντονο προεκλογικό κλίμα.

Πυρκαγιές

Η Metropolis γράφει ότι "σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα, με τις φλόγες να τυλίγουν τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου. Πρώτα η Πάρνηθα. Μετά ο Υμηττός. Χθες η Πεντέλη. Η Αθήνα σε έναν πύρινο κλοιό που σκόπιμα κάποιοι έχουν σχεδιάσει, αφού υπήρξαν ενδείξεις εμπρησμού.

H City Press προσθέτει: "σε πύρινο κλοιό η χώρα. Νέες φωτιές σε Κόρινθο, Σαλαμίνα, Πάτρα, Κύθηρα. Απειλούνται πλέον και προάστια της πρωτεύουσας. Μετά τον Υμηττό, σειρά είχαν χθες το Ρέμα Χαλανδρίου και το Πάτημα Βριλησσίων. Συνεχίζεται η στείρα πολιτική αντιπαράθεση σε σκηνικό καμένης γης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "έναν πύρινο εφιάλτη ζει η Ελλάδα το τελευταίο 15ήμερο. Περισσότερες από 1.000 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ μόνο χθες, σχεδόν παράλληλα, ξέσπασαν 75 πυρκαγιές. Από το χθεσινό ντόμινο της φωτιάς ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά στην Ακροκόρινθο, τουρίστες κινδύνεψαν στον αρχαιολογικό χώρο, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Κορίνθου- Τρίπολης, ενώ μέρος του Κάστρου, που χτίστηκε από τους Ενετούς, παραδόθηκε στις φλόγες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "μια απέραντη χωματερή ο Υμηττός και ας έλεγαν χθες οι διάφορες "Αρχές" ότι τον καθάρισαν. Λάστιχα, μπουκάλια λαδιού, μεταλλικά κουτιά, πλαστικές σακούλες, διάσπαρτα στους δρόμους, ανάμεσα στα πεύκα - όλα έτοιμα να δώσουν τον πρώτο σπινθήρα της καταστροφής. Θα καθαριστεί η Κατεχάκη τον ... Αύγουστο αν βρουν λεφτά. 1 εκατ. ευρώ κόστισε η καταστροφή όταν με 200.000 ευρώ θα υπήρχαν 40 ακόμη φύλακες".

ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "ερασιτεχνικός αποδείχτηκε ο αντιπυρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης. Το σύνολο των μέτρων που είχαν αποφασιστεί ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του Κώστα Καραμανλή, του Προκόπη Παυλόπουλου και του Βύρωνα Πολύδωρα ακυρώθηκε από το ξεκίνημα του καλοκαιριού. Ο αριθμός των 100 πυρκαγιών την ημέρα δεν είναι πρωτόγνωρος για την Πυροσβεστική, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν ημέρες όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν ακόμη και σε 200 πυρκαγιές".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "σε προσλήψεις δασοπόνων, δασολόγων, οδηγών, εργατών και ειδικών δασικής προστασίας με επείγουσες διαδικασίες αναγκάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς ο μηχανισμός πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών αποδεικνύεται ανίσχυρος απέναντι στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που εξαπλώνονται απ΄άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα".

Ο ΛΟΓΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:"η φωτιά στον Καρέα έδωσε τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία του κράτους, αλλά και στην ελπίδα των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον. Η φωτιά ξέσπασε σε ένα σημείο πρασίνου που περιβάλλεται από κτίσματα. Μέσα στην καρδιά της πόλης πια, οι εμπρηστές χτυπάνε".

H metro υποστηρίζει ότι "τις ευθύνες τους δείχνουν να επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες σχετικά με την οικολογική καταστροφή που υπέστη η χώρα από τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα του τελευταίου δεκαπενθημέρου, παραδεχόμενοι πως ο σεβασμός τους προς το περιβάλλον είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Αποκαλυπτική και με έντονα στοιχεία προβληματισμού είναι η έρευνα της VPRC που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ".

ΚΚΕ - Δάση

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "έξι συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη διάσωση των δασών, διατύπωσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα για να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές, ουσιαστικές αιτίες που οδηγούν στους εμπρησμούς και στην εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων. Μεταξύ άλλων πρότεινε, να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι και η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι μόνο αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους, από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία κ.α.".

Προσλήψεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για : "8.451 ευκαιρίες εργασίας σε φορείς του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων έχουν εγκριθεί οι προκηρύξεις για προσλήψεις, 3.205 στους ΟΤΑ, 944 στο ΥΕΘΑ, 524 στα ΚΕΠ, 400 στο υπουργείο Πολιτισμού, 330 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , 307 στον ΟΣΕ, 170 στο Γενικό Λογιστήριο, 105 στην Ολυμπιακή Αεροπορία και 100 στο Δήμο Αμαρουσίου".

Ασφαλιστικό - Γυναίκες

ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι «για "κρυφή ατζέντα" αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που θα οδηγήσει στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο 65ο έτος, καταγγέλλουν την κυβέρνηση η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Η εμπειρία από την Ευρώπη δείχνει δύο δρόμους: της Πορτογαλίας, όπου κανείς δεν θα μπορεί πλέον να συνταξιοδοτείται στο Δημόσιο αν δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος, και της Ιταλίας, όπου η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες γίνεται σταδιακά».

Ζαχαρώδης διαβήτης

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «"μια μεγάλη ερευνητική ομάδα σε Καναδά και ΗΠΑ, της οποίας συνυπεύθυνος είναι ο Έλληνας καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ, Κωνσταντίνος Πολυχρονάκος, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη για την κληρονομικότητα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, που φαίνεται σύμφωνα με στοιχεία έρευνάς τους ότι οφείλεται σε ένα γονίδιο!».

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για έρευνα και τεχνολογία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «τις δύο τελευταίες πράξεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αποτελούν για την κυβέρνηση τα δύο νομοθετήματα -για την έρευνα και τεχνολογία, και για τις μεταπτυχιακές σπουδές- που παρουσιάστηκαν χθες. Η Ελλάδα είναι δραματικά πίσω στον τομέα της έρευνας και το νέο σχέδιο νόμου δεν φαίνεται ότι θα βελτιώσει αισθητά την κατάσταση».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι «μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την έρευνα και την τεχνολογία, προκειμένου η ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς να αξιοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα της εθνικής οικονομίας. Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για τους βασικούς άξονες στους οποίους στηρίζονται πολλά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «τα ιδιωτικά συμφέροντα θα καθορίζουν τις προτεραιότητες της έρευνας που θα γίνεται σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα με κοινοτικά κονδύλια. Αυτό προκύπτει από το νομοσχέδιο που συζήτησε χθες η κυβερνητική επιτροπή, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπονται οι κοινοπραξίες επιχειρήσεων με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα. Συνέπεια των κοινοπραξιών θα είναι να χρηματοδοτείται κυρίως η εφαρμοσμένη έρευνα στο όνομα των "καινοτομιών" και να υποβαθμιστεί η βασική έρευνα καθώς και η έρευνα των ανθρωπιστικών σπουδών».

Υπόθεση υποκλοπών

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ «σαν κεραυνός έπεσε την περασμένη Παρασκευή η κλήση του κ. Λαμπρινόπουλου στην Βουλή προκειμένου να αναλύσει τα τελικά συμπεράσματά του για τις υποκλοπές. Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, δεν την περίμενε αυτή την εξέλιξη, καθώς εδώ και αρκετό καιρό είχε μάλλον ησυχάσει από τους ενοχλητικούς που θέλουν εξηγήσεις για τα πεπραγμένα του».

Εξαγορές

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι «ξανασχεδιάζεται ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, όπως όλα δείχνουν, και, όπως φαίνεται, σύντομα θα αλλάξουν οι ισορροπίες, θα ανατραπούν συσχετισμοί, ενώ επίκειται η αντικατάσταση παραδοσιακών επιχειρηματικών σχημάτων με νέους πρωταγωνιστές που ήδη παίρνουν θέσεις. Η εξαγορά το 30% της Vivartia, δηλαδή των ΔΕΛΤΑ, Goody's, Chipita, Μπαρμπα-Στάθης, από τη Marfin Investment Group έναντι 550 εκατ. ευρώ, των ποσοστών των κυρίων Δασκαλόπουλου και Θεοδωρόπουλο, ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

ΠΑΣΟΚ

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι «το καλύτερο στο οποίο μπορεί να προσδοκά το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι μία οριακή ήττα στις εκλογές, ώστε να περιορίση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και να δυσχεράνη το έργο της. Είναι όμως στο χέρι της Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού να αποτρέψουν και αυτό το ενδεχόμενο. Με τέτοιο αντίπαλο και τόσο παλαιολιθικές θέσεις, η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να προσβλέπη σε νέα νίκη κατά κράτος».

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «σε μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις διαδικασίες της προεκλογικής περιόδου, αλλά και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προχωρά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις δημοσκοπήσεις και την εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών μετρήσεων».

Υπόθεση αλλοιωμένων γραπτών

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «την τελευταία γκάφα που έκανε άνω κάτω τους υποψήφιους της Βόρειας Ελλάδας, το Υπουργείο Παιδείας την απέδωσε σε σφάλμα της Μηχανογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Ατάραχη η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου αρκέσθηκε να δηλώσει ότι οι σωστοί πίνακες έφθασαν στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας για να δικαιολογήσει τ΄αδικαιολόγητα, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων μας λέει ότι το συμβάν σε καμμία περίπτωση δεν επηρέασε ούτε θα επηρεάσει την τελική βαθμολογία των υποψηφίων».

Το ΕΘΝΟΣ σχολιάζει ότι «ιδιαίτερα αυστηροί, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ήταν οι καθηγητές που βαθμολόγησαν εξαρχής τα νοθευμένα γραπτά. Να κινηθούν δικαστικά για τις σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες ετοιμάζονται οι 33 που, μετά την γκάφα, διαπίστωσαν ότι η νοθεία αφορούσε τα γραπτά τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ