Η ελληνική νεοφυής επιχείρηση PDNeurotechnology, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ιατρικής τεχνολογίας, λανσάρισε το PDMonitor, ένα καινοτόμο, φορετό, µη επεµβατικό σύστηµα συνεχούς και αντικειµενικής παρακολούθησης ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.
Η ελληνική νεοφυής επιχείρηση PDNeurotechnology, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ιατρικής τεχνολογίας, λανσάρισε το PDMonitor, ένα καινοτόμο, φορετό, µη επεµβατικό σύστηµα συνεχούς και αντικειµενικής παρακολούθησης ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συνήθης νευροεκφυλιστική ασθένεια και συνοδεύεται από σημαντικά κινητικά συμπτώματα και σταδιακή αναπηρία. Δεν υπάρχει θεραπεία που να σταματά τη νόσο του Πάρκινσον, συνεπώς η κλινική αντιμετώπισή της έχει στόχο να διαχειριστεί τα συμπτώματα της νόσου και τις παρενέργειες της αγωγής, διατηρώντας μία ικανοποιητική ποιότητα ζωής.
Μέσω του PDMonitor, ο ασθενής μπορεί να συζητά με τον ιατρό βάσει πραγματικών δεδομένων και όχι υποθέσεων για τα κινητικά και τα μη κινητικά του συμπτώματα και τις διακυμάνσεις τους. Συμμετέχει στη διαχείριση της νόσου και διευκολύνει τη συνεχή παρακολούθησή του από τον ιατρό.
Το PDMonitor βοηθά τον ιατρό να είναι πάντα ενημερωμένος για την εξέλιξη της κατάστασης του ασθενούς και του δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζει με ακρίβεια το θεραπευτικό σχήμα του ασθενή. Τυχόν αλλαγές γίνονται έγκαιρα αντιληπτές, διευκολύνοντας σημαντικά τη διαρκή σταδιοποίηση της νόσου από τον ιατρό, χωρίς να χάνεται πολύτιμος, ποιοτικός χρόνος για τον ασθενή. Τέλος, μπορεί να προγραμματίζει τις επισκέψεις του ασθενούς όταν κρίνεται απαραίτητο και όχι με βάση μία παγιοποιημένη ρουτίνα.
Πώς λειτουργεί το PDMonitor
Το PDMonitor είναι ιατρική συσκευή, αποτέλεσμα 10ετούς έρευνας και ανάπτυξης, η οποία χρησιμοποιεί φορέσιμους αισθητήρες (Wearables), τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και ανάλυση μεγάλων σειρών δεδομένων (Big Data analysis), για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, σε κάθε στάδιο. Η ανάλυση των συμπτωμάτων συμπληρώνεται με επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το τρόπο ζωής του ασθενή καθώς και την τήρηση της φαρμακευτικής του αγωγής. Μέσω μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και ενός διαδικτυακού εργαλείου για ιατρούς, διασφαλίζεται η επικοινωνία μεταξύ ασθενή, ιατρού και φροντιστή και διευκολύνεται η λήψη κλινικών αποφάσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.
Με το PDMonitor γίνονται πράξη βασικές αρχές του mHealth (mobile Health), όπως είναι η διασυνδεσιμότητα, η διάχυση της πληροφορίας, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα κλινικά πρωτόκολλα, η ιατρική βασισμένη σε κλινικά αποτελέσματα, η αξιοποίηση της γνώσης για τη λήψη αποφάσεων και η συμμετοχή του ασθενή στη θεραπεία του. Με επίκεντρο τον ίδιο, διεπιστημονική ομάδα μπορεί να συμμετέχει στη θεραπεία, αποτελούμενη από το θεράποντα ιατρό, φροντιστή, ειδικό νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, διαιτολόγο, εργοθεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό, με στόχο την έγκαιρη, προληπτική, εξατομικευμένη και συμμετοχική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, από όλο το οικοσύστημα γύρω σπό τον ασθενή.
Με αφορμή την παρουσίαση του PDMonitor στην Ελλάδα, ο καθ. Δημήτρης Φωτιάδης, Τεχνικός Διευθυντής της PDNeurotechnology, δήλωσε: «Η σημερινή γνωριμία του PDMonitor με το ελληνικό κοινό μας γεμίζει με υπερηφάνια καθώς, μετά από πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, μία πραγματικά καινοτόμος τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ιωάννινα μπορεί να δώσει λύσεις σε ασθενείς με Πάρκινσον, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο».
Ο καθ. Σπύρος Κονιτσιώτης, Ιατρικός Διευθυντής της PDNeurotechnology, δήλωσε: «Έλληνες μηχανικοί και Έλληνες ιατροί συμβάλουν σε μία νέα τεχνολογία, αυτή του PDMonitor, την οποία μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες σε χώρες του εξωτερικού περιγράφουν ως την πιο σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον μετά τη Levodopa».
Τέλος, ο κ. Νίκος Μόσχος, Επιχειρησιακός Διευθυντής της PDNeurotechnology, δήλωσε: «Η PDNeurotechnology αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα καινοτόμου, εξωστρεφούς επιχειρηματότητας για την Ελλάδα, και μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα παγκοσμίως, όπως είναι αυτός της ιατρικής τεχνολογίας και της Τεχνητής νοημοσύνης».
Η PD Neurotechnology ιδρύθηκε το 2015 στο Λονδίνο από ομάδα ειδικών στα συστήματα παρακολούθησης ασθενών με κινητικές διαταραχές και αναπτύσσει ιατροτεχνολογικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης, Παραγωγής, Υποστήριξης, Κλινικών Δοκιμών, Αποθήκευσης και Διανομής βρίσκονται στα Ιωάννινα, ενώ τα τμήματα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ βρίσκονται στην Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το site: https://www.pdneurotechnology.com/