Υγεία
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 14:00

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη εμβολιάζεται, αλλά και ανησυχεί

Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορωνοϊού, με έκδηλη ωστόσο την ανησυχία για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, καθώς κρούσματα εντοπίζονται σε όλο και περισσότερες χώρες. Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για «το χειρότερο».

Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορωνοϊού, με έκδηλη ωστόσο την ανησυχία για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, καθώς κρούσματα εντοπίζονται σε όλο και περισσότερες χώρες. Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για «το χειρότερο».

Την ώρα που οι εκστρατείες εμβολιασμού αρχίζουν να επιταχύνονται στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην πανδημία που έχει προκαλέσει 1,7 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως --186.000 από τους οποίους στην Ρωσία-- , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί γι' αυτό που έπεται και πιθανόν να είναι «χειρότερο».

Στη χώρα μας η πρώτη μετάλη παρτίδα εμβολίων

Λίγα λεπτά μετα τις 8:30 προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» η ειδική πτήση που μετέφερε τις 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19, των Pfizer/BioNTech.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων η οποία θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Την παρτίδα παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ωστόσο αποχωρώντας σημείωσε: «Συνεχίζουμε βάσει του επιχειρησιακού μας σχεδίου».

Την ίδια ώρα στην επιχείρηση «Ελευθερία» μπαίνουν και τα τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας: Πανεπιστημιακό Λάρισας, ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πανεπιστημιακό Πάτρας. Πιο συγκεκριμένα, εμβολιάζονται υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ενώπιον τρίτου lockdown η Γαλλία

Η Γαλλία συγκαλεί σήμερα το Συμβούλιο Αμυνας και εξετάζει σχέδια για επιβολή τοπικών lockdown για να προλάβει νέα έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, που έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα στην Αγγλία, ενώ η Νότια Αφρική ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα αφού ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων.

Παρά τις ελπίδες που γεννιούνται από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, η χώρα τελειώνει τον χρόνο υπό την απειλή νέου lockdown, το οποίο θα μπορούσε να έχει τοπικό χαρακτήρα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ενώ το Συμβούλιο Αμυνας συνέρχεται υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.

Αγγλία: Περισσότεροι νοσηλεύονται τώρα, παρά στο πρώτο κύμα

Στην Αγγλία, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19 έχει ξεπεράσει την κορύφωση του πρώτου κύματος και βρισκόταν χθες στους 20.426. Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έφθασε στο νέο ρεκόρ των 41.385, τοποθετώντας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο «κέντρο της καταιγίδας», σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η Βρετανία πρέπει να εμβολιάζει δύο εκατομμύρια ανθρώπους την εβδομάδα κατά του κορωνοϊού προκειμένου να αποφύγει ένα τρίτο κύμα της επιδημίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και περισσότεροι από 71.000 θάνατοι από την ασθένεια μέχρι χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

«Το πιο αυστηρό σενάριο παρέμβασης, με όλη την Αγγλία να βρίσκεται στο επίπεδο 4 του συναγερμού, τα σχολεία να παραμένουν κλειστά όλο τον Ιανουάριο και 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εμβολιάζονται κάθε εβδομάδα, είναι το μοναδικό που θεωρούμε ότι θα μπορέσει να περιορίσει το βάρος στις μονάδες εντατικής θεραπείας κάτω από τα επίπεδα που είδαμε στο πρώτο κύμα» της επιδημίας του κορωνοϊού, αναφέρεται στην έκθεση.

«Αν δεν υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλειών, των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων το 2021 ενδέχεται να ξεπεράσει αυτόν που καταγράφηκε το 2020», τονίζεται στην έκθεση

Ο ρυθμός των θανάτων στην Ολλανδία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά το 2020 εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής της χώρας.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα 162.000 θάνατοι είχαν καταγραφεί στην Ολλανδία των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, 13.000 περισσότεροι από το αναμενόμενο σε μία κανονική χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας. «Τέτοια αύξηση του αριθμού των θανάτων έχει να καταγραφεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ισπανία έλαβε σήμερα περισσότερες από 350.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech, μία ημέρα αφού ένα πρόβλημα στο Βέλγιο προκάλεσε καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων, ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

6 Ιανουαρίου η έγκριση του εμβολίου της Moderna

Στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Moderna, από την οποία η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται η χώρα να παραλάβει 5 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Απριλίου.

naftemporiki.gr