H έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα όχι μόνο της τιτάνιας προσπάθειας να υψωθεί ένα τείχος ανοσίας στη χώρα κατά του κορωνοϊού αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί σταδιακά η κατάλληλη ψυχολογία που θα βοηθήσει στην ανάταξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και αργότερα στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
Του Γιάννη Αργυρού
H έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα όχι μόνο της τιτάνιας προσπάθειας να υψωθεί ένα τείχος ανοσίας στη χώρα κατά του κορωνοϊού αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί σταδιακά η κατάλληλη ψυχολογία που θα βοηθήσει στην ανάταξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και αργότερα στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
Αν και οι ειδικοί όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Yale Νικόλας Χρηστάκης προβλέπουν ότι η ζωή θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς καθώς οι επιδημίες πάντα τελειώνουν, τονίζει επίσης πως «κατά τη διάρκεια των επιδημιών, ερχόμαστε πιο κοντά στη θρησκεία, οι άνθρωποι γίνονται πιο απροσδόκητοι, εξοικονομούν χρήματα, γίνονται ριψοκίνδυνοι». Σύμφωνα με τον κ.Χρηστάκη η ζωή θα ακολουθήσει αντίστροφη πορεία τελικά, «Το 2024, όλες αυτές οι πανδημικές τάσεις θα αντιστραφούν. Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, θα κάνουν υπέρογκες δαπάνες, και θα αποστασιοποιηθούν από την θρησκεία».
Η έλευση του εμβολίου -αν και είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο των εμβολιασμών- δεν φαίνεται να αφήνει ασυγκίνητη την κοινωνία. Η λέξη ελπίδα στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRΒ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 37,9%. Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ίδιας έρευνας για την εργασία τους επόμενους 12 μήνες. Το 86,4% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα διατηρήσει την εργασία του έναντι του 13,6% που θεωρεί πως είναι πιθανή η απώλεια της. Το 34,8% βλέπει πιθανότερο να διατηρήσει την εργασία με μικρότερες απολαβές ενώ το 32,5% να διατηρήσει την εργασία του με τις ίδιες απολαβές. Το 14,5% θεωρεί ότι θα κινδυνεύσει αλλά τελικά θα διατηρήσει την δουλειά του ενώ ένα 4,6% όχι μόνο δεν θα κινδυνεύσει αλλά θα αυξήσει και τις απολαβές του.
Φαίνεται ότι παρά την κοινωνική κόπωση από τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, στο βάθος του τούνελ υπάρχει φως για το 2021. Σίγουρα οι πολίτες αναζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον με βελτίωση των επαγγελματικών και οικονομικών τους προοπτικών αλλά την ίδια ώρα αντιμετωπίζουν με σχετική αισιοδοξία την κορύφωση της πανδημίας και την αρχή αλλαγής των δεδομένων παγκόσμια με το εμβόλιο.
Σε αυτή την αισιοδοξία που νομοτελειακά θα φέρει το τέλος της πανδημίας και την ανεβασμένη ψυχολογία ποντάρουν ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Στην κυβέρνηση πέρα από την επιτυχή διαχείριση του εγχειρήματος των εμβολιασμών ώστε μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να ελαχιστοποιηθεί η απειλή των μολύνσεων, στόχος είναι η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων σε τομείς όπου η χώρα εμφανίζει πλεονέκτημα όπως τα αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Κινήσεις που θα συμβάλουν καταλυτικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την τοποθέτηση της χώρας στο νέο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό αλλά και στη δημιουργία μια άλλης εικόνας στην ελληνική κοινωνία.
Στην αντιπολίτευση υπάρχουν προσδοκίες για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με καταλύτη την ελπίδα ή την αισιοδοξία για το μέλλον. Αυξήσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, αυξήσεις στους μισθούς, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Όπως όλα δείχνουν το 2021 θα φέρει εκτός από τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 και το «εμβόλιο» της αισιοδοξίας σε μια κοινωνία που είναι περισσότερο από εμφανές ότι διψά για θετικά νέα μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο κρίσης.