Κόσμος
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 11:58

ΟΗΕ: Σήμερα η συζήτηση του αμερικανο-ευρωπαϊκού σχεδίου για το Κόσοβο

Σήμερα θα συζητηθεί το αναθεωρημένο αμερικανο-ευρωπαϊκό σχέδιο για το ζήτημα του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αναμένεται να αποφασίσει εάν τελικά το ψήφισμα αυτό θα τεθεί προς ψήφιση, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση της Ρωσίας.

Τώρα είναι η ώρα να δούμε εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ή όχι, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν σχολίασε ότι το νέο σχέδιο, όπως και τα προηγούμενα πέντε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι με δεδομένο το αμετακίνητο Ρωσίας και ΗΠΑ από τις αρχικές τους θέσεις στο ζήτημα της διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσόβου, είναι πιθανό η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να διαγράψει την πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι ίδιοι σχολιάζουν ότι με δεδομένο σχεδόν το ρωσικό βέτο σε ένα τέτοιο σχέδιο και με αβέβαιη τη στάση της Κίνας, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. θα επιμείνουν στην προώθηση του σχεδίου αυτού προς ψήφιση.

Οι συντάκτες αυτής της νέας πρότασης (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία) προτείνουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για άλλες 120 ήμερες και την απενεργοποίηση του ψηφίσματος 1244 των Ηνωμένων Εθνών.