Κρίσιμη θεωρείται η γιορτινή περίοδος καθώς η συμπεριφορά των πολιτών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας τον Ιανουάριο, ένα μήνα για τον οποίο πολλοί ειδικοί προβλέπουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Κρίσιμη θεωρείται η γιορτινή περίοδος καθώς η συμπεριφορά των πολιτών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας τον Ιανουάριο, ένα μήνα για τον οποίο πολλοί ειδικοί προβλέπουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Ανησυχητική είναι στο μεταξύ η εικόνα με το χθεσινό μποτιλιάρισμα στον Κηφισό που μόνο σε «κατάσταση πανδημίας» δεν παραπέμπει.
Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η ελληνική αστυνομία η οποία ετοιμάζει μπλόκο σε κάθε απόπειρα εορταστικής μετακίνησης εκτός Νομού. Παράλληα, πολύ αυξημένοι έλεγχοι, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία, και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, που εφαρμόζεται από σήμερα, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.
Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.
Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική αστυνομία έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο με μπλόκα σε δρόμους, σαρωτικούς έλεγχους σε αυτοκίνητα, πεζούς, ακόμη και σε σπίτια εάν υπάρξουν καταγγελίες για συνωστισμό.
«Θα γίνονται έλεγχοι σε κομβικά σημεία, όπως διόδια προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις μεταξύ νομών, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, σε ΚΤΕΛ, σε υπαίθριους χώρους και πλατείες, όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός, όπως και σε κεντρικές οδικες αρτηρίες όπου μπορεί ακόμα και δρόμοι να κλείσουν έτσι ώστε να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα που θα βρίσκονται εκεί εκείνη την ώρα» δήλωσε επαναλαμβάνοντας πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος πολίτης να μετακινηθεί μεταξύ περιφερειών.
Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Δεν θα κυκλοφορεί κανένας έξω παρά μόνο τα ασθενοφόρα. Ούτε καν δικαιολογία έχουν αυτοί που ενδεχομένως, οι ελάχιστοι που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους και θα ελεγχθούν πάρα πολύ σοβαρά», υπογράμμισε.
Σε μήνυμά του ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε επίσης τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. «Σκεφτείτε σαν πολίτες, γιορτάστε σαν άνθρωποι», σημείωσε καλώντας τον κόσμο να γιορτάσει «με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη». «Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα προειδοποίησε πως «γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους».
Τι ισχύει για τις μετακινήσεις τις γιορτές
Ανήμερα Χριστουγέννων, επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε σπίτια, με μέγιστο όριο 9 ατόμων, από μόνο δύο οικογένειες, κατά ισχυρή σύσταση συγγενικές. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.
Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.
Οι μετακινήσεις για αυτές τις κατ' οίκον συγκεντρώσεις, ανήμερα των Χριστουγέννων, θα γίνονται με αποστολή sms στο 13033 στον αριθμό 6. Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
H ήδη ισχύουσα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο διάστημα αυτό, η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δηλώνουν πως θα είναι «παντού» έξω στους δρόμους.
Επιπλέον, τις παραμονές των εορτών, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να βγουν να πουν τα Κάλαντα, καθώς φέτος δεν προβλέπεται η μετακίνηση για αυτόν τον λόγο.
Για την προσέλευση πιστών στους ναούς, οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών έχουν εντολή να είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6.
Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα «όχι» και τα «πρέπει» ανήμερα των Χριστουγέννων
naftemporiki.gr