Κόσμος
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 12:21

Ριαμπκόφ: «Ρωσοφοβική» η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν- Δεν περιμένουμε τίποτε καλό

Έναν μήνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν, η Μόσχα επετέθη στην επόμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλώντας την «ρωσοφοβική», έπειτα από τις μαχητικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Έναν μήνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν, η Μόσχα επετέθη στην επόμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλώντας την «ρωσοφοβική», έπειτα από τις μαχητικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου.

«Δεν περιμένουμε τίποτε καλό» από τον μελλοντικό αμερικανό πρόεδρο, δηλώνει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Θα ήταν περίεργο να περιμένουμε κάτι καλό από ανθρώπους που, πολλοί ανάμεσά τους, έχουν κάνει καριέρα με την ρωσοφοβία, βγάζοντας χολή για την χώρα μου», λέει.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να απαντήσει στην τεράστια κυβερνοεπίθεση που αποδίδεται στην Ρωσία εναντίον των ΗΠΑ.

«Οταν θα έχω ενημερωθεί για τις διαστάσεις της ζημιάς και την ταυτότητα των υπευθύνων, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Προσήψε δε στο απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ ότι υποβάθμισε τον ρόλο της Ρωσίας, την ώρα που μέλη της κυβέρνησής του κατήγγελλαν την ευθύνη της Μόσχας στις κυβερνοεπιθέσεις που είχαν ως στόχο αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το Ιράν και ο αφοπλισμός

Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών θεωρεί ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και κατηγορεί το περιβάλλον του για συνέργεια με την Ρωσία.

Και αυτές οι τελευταίες «αβρότητες» ανταλλάσσονται ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα την ώρα που Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν να διευθετήσουν καυτά θέματα μόλις αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν.

Ψηλά στον κατάλογο βρίσκεται το θέμα της ανανέωσης ή μη της συνθήκης αφοπλισμού New Start, η οποία εκπνέει τον Φεβρουάριο και είναι η τελευταία διμερής συμφωνία που διέπει τμήμα των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων.

Αλλο θέμα, η διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι δυνάμεις που έχουν υπογράψει στην συμφωνία υπολογίζουν στον Μπάιντεν για την επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία, έπειτα από τις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να την τερματίσει.

Και η διευθέτηση του θέματος είναι επείγουσα, καθώς η Τεχεράνη απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Για τον Σεργκέι Ριαμπκόφ, η Ρωσία πρέπει να έχει «επιλεκτικό διάλογο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικεντρώνοντας μόνο στα «θέματα που μας ενδιαφέρουν». Και το Ιράν και η New Start περιλαμβάνονται στις ρωσικές προτεραιότητες.

Πολιτική της «πλήρους ανάσχεσης»

Για τα υπόλοιπα, ο ρώσος διπλωμάτης θεωρεί αναγκαία μία πολιτική «πλήρους ανάσχεσης» των ΗΠΑ και αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναλάβει πρωτοβουλία για επαφές με την μεταβατική ομάδα του Μπάιντεν.

Ηδη, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η αλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου δεν σημαίνει και ύφεση στις διμερείς σχέσεις.

Αλλωστε, ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που περίμενε την ψήφο της συνέλευσης των Επιτρόπων στις 14 Δεκεμβρίου για να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, έξι ολόκληρες εβδομάδες μετά την ψηφοφορία, επικαλούμενος την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του.

Αν την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν δήλωσε κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου ότι ελπίζει για την επίλυση «τουλάχιστον μέρους των προβλημάτων» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, γρήγορα υιοθέτησε και πάλι την συνηθισμένη του ρητορική.

Ετσι, προσήψε στους δυτικούς, με επικεφαλής τους Αμερικανούς, «επιθετικότητα» απέναντι στην «τρυφερή» Ρωσία.

«Ποιος είναι πράος και ποιος είναι επιθετικός;», είπε επαναλαμβάνοντας τα λόγια ενός δημοσιογράφου που είπε: «σε σχέση με τους Δυτικούς, ναι, είμαστε "πράοι και τρυφεροί"».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP