Πολύ μεγάλες ταχύτητες, ελάχιστη καθυστέρηση (χρόνος απόκρισης), η οποία καλύπτει τις ανάγκες κρίσιμων εφαρμογών όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τη δυνατότητα σύνδεσης δισεκατομμυρίων αντικειμένων, φέρνει η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας,
5G.
Των Τέτης Ηγουμενίδη και Λέττας Καλαμαρά
Πολύ μεγάλες ταχύτητες, ελάχιστη καθυστέρηση (χρόνος απόκρισης), η οποία καλύπτει τις ανάγκες κρίσιμων εφαρμογών όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τη δυνατότητα σύνδεσης δισεκατομμυρίων αντικειμένων, φέρνει η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας,
5G.
Τα δίκτυα 5G συνδέονται στενά με τεχνολογίες όπως η υπολογιστική νέφους (cloud computing), τα μαζικά δεδομένα (big data), η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI), η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα (Virtual Reality/Augmented Reality). Θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα των ανθρώπων με οτιδήποτε και θα επηρεάσουν κάθε τομέα, δημόσιο ή ιδιωτικό. Το 5G θεωρείται βασικός παράγοντας του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας. Αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής.
Ο διαγωνισμός για τις αναγκαίες συχνότητες ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τις Cosmote, Vodafone και Wind συμμετέχουν στη διαδικασία, στοχεύοντας σε άμεση ανάπτυξη του νέου δικτύου.
Το τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις εταιρείες στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται συνολικά σε 372.261.153 ευρώ, πολύ κοντά, όπως αναμενόταν, σε αυτό που είχε οριστεί ως εκκίνηση της διαδικασίας για το σύνολο του φάσματος. Μία μέρα μετά την ολοκλήρωσητης δημοπρασίας ο ΟΤΕ αξιοποιώντας φάσμα που ήδη διέθετε στα 3,5 GHz (φασματική περιοχή του 5G) προχώρησε στην εμπορική διάθεση του νέου δικτύου σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου 5G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε και η Wind.
Όπως καταδεικνύουν όλες οι σχετικές μελέτες, για την Ελλάδα το 5G αποτελεί ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ειδικά εφόσον αξιοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων.
Σύμφωνα με τον δρ. Ιωάννη Τόμκο, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, «οι τεχνολογικές δυνατότητες των δικτύων 5G αναμένεται να επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες,στα επιχειρηματικά μοντέλα, στο είδος των παραληπτών των εφαρμογών αλλά και στη δομή της αγοράς».
Πρόσφατη μελέτη της Accenture Research για το 5G με τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G» κατέληξε ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολ. το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. ευρώ. Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.
Μελέτη της ΕΥ (Ernst & Young) για την εισαγωγή και τη λειτουργία νέων δικτύων στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέδειξε τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία (σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ (συν 50.000 έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας) από τις επενδύσεις στο 5G την επόμενη δεκαετία (2021-2030) οι οποίες εκτιμώνται σε εύρος 3,9 έως 6,5 δισ. Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, Cosmote, Vodafone και Wind, στη δεκαετία είναι ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται το τίμημα για τις συχνότητες), ενώ αναμένονται επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G.
Το 2025, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα φθάσει 31%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία, Λετονία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Στον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι στιγμής το 5G εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 59% των συνολικών συνδέσεων στη Νότια Κορέα, περίπου το 50% των συνολικών συνδέσεων σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, το 25% στην Κίνα, 16% στις αραβικές χώρες, 10% στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, 7% στη Λατινική Αμερική, 6% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και 3% στις υποσαχάριες χώρες. Στη Νότια Κορέα οι συνδρομές 5G έφτασαν τα 7,4 εκατομμύρια, ενώ στην Ιαπωνία, όπου κυκλοφόρησε το 5G τον Μάρτιο του 2020, ο αριθμός των συσκευών 5G που πωλήθηκαν από την NTT DoCoMo έφτασε τις 149.000.