Τo 5G δεν είναι απλά ένας νέος αριθμός στο δίκτυο, αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα στον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα θα έρθουν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και ένα άλμα που θα προσφέρει νέες δυνατότητες στην κοινωνία και τις επιχειρήσειςπου δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Τo 5G δεν είναι απλά ένας νέος αριθμός στο δίκτυο, αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα στον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα θα έρθουν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και ένα άλμα που θα προσφέρει νέες δυνατότητες στην κοινωνία και τις επιχειρήσειςπου δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Και αυτό γιατί το 5G δεν θα φέρει μόνο μία νέα, απίστευτη εμπειρία υπηρεσίας, αλλά και θα οδηγήσει σε έκρηξη των εφαρμογών γύρω από το Internet of Things περίπου σε κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας, φέρνοντας νέες δυνατότητες, υψηλή παραγωγικότητα και μαζική εξοικονόμηση.
Ένα τέτοιο προνομιακό πεδίο του Internet of Things (ΙοΤ), που αναμένεται να αναπτυχθεί εκθετικά λόγω του 5G, είναι ο χώρος της υγείας, στον οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, καθιστώντας εφικτή την ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ουσιαστικά εκδημοκρατίζοντας την πρόσβαση σε αυτήν. Και αυτό γιατί μπορεί να ενδυναμώσει τους ασθενείς και να τους στηρίξει στην αυτοεξυπηρέτησή τους, αλλά και να βοηθήσει την ιατρική τους φροντίδα, παρέχοντας μέσα από real time δεδομένα επιπρόσθετα εργαλεία για την καλύτερη στήριξη του θεράποντος ιατρού στη λήψη αποφάσεων.
Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις που και θα κάνουν τη ζωή ασθενών και ιατρών ευκολότερη και θα απαλύνουν την πίεση στα υγειονομικά συστήματα. Όπως για παράδειγμα:
Στρατηγική επένδυση της Vodafone
Πρόσφατα, ο όμιλος Vodafone επέλεξε την Ελλάδα για ένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου Vodafone, που θα εστιάζει στο Internet of Things και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο, η οποία αποκτά πρόσθετο συμβολισμό στην τρέχουσα συγκυρία που βιώνουν τα συστήματα υγείας, αλλά και οι οικονομίες παγκοσμίως.
Η Vodafone Innovus, μία θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, υπήρξε η πρώτη εξαγορά startup από τον όμιλο Vodafone και η πρώτη εταιρεία πίσω από την οποία στοιχήθηκε η στρατηγική ΙοΤ του ομίλου. Ως ένα Παγκόσμιο Κέντρο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη,η Vodafone Innovus θα αναλάβει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things, με δύο προϊόντα της να είναι ήδη έτοιμα προς εμπορική διάθεση στις διεθνείς αγορές.
Η ψηφιοποίηση του κλάδου της υγείας δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για βελτιωμένη υγεία, πιο άνετη αποθεραπεία και καλύτερη ζωή: Με διασυνδεδεμένες ιατρικές συσκευές που επιτρέπουν την καλύτερη αξιολόγηση της υγείας ενός ασθενούς, τεχνολογικές λύσεις που συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ανεξαρτησία και πιο άνετη καθημερινότητα ασθενών και ηλικιωμένων και καινοτόμες επιχειρηματικές υπηρεσίες που διασφαλίζουν την αδιάλειπτη εφοδιαστική αλυσίδα γύρω από την υγεία. Όλα αυτά γίνονται εφικτά χάρη στο ΙοΤ, έναν τομέα στον οποίο η Vodafone επενδύει στρατηγικά και αναμένεται να εκτοξευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στην έλευση των δικτύων 5G.
Η Vodafone Innovus αναλαμβάνει την ανάπτυξη της ΙοΤ λύσης Vodafone Remote healthcare, μίας προηγμένης διασυνδεδεμένης υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό από απόσταση.
Πρόκειται για ένα ψηφιακό ιατρικό βαλιτσάκι, που αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Προγράμματος Τηλεϊατρικής Vodafone, το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone για 14η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo.
Υποστήριξη στη μεταφορά των εμβολίων
Επιπλέον, η Vodafone Innovus αναλαμβάνει την ανάπτυξη του Coolio, μίας διασυνδεδεμένης «έξυπνης» συσκευής, η οποία φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της λεγόμενης «ψυχρής» εφοδιαστικής αλυσίδας της υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερο από το 25% των εμβολίων πετιέται, προτού καν φτάσει σε ιατρούς και ασθενείς. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή και χρήση τους, πολλά εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους λόγω έλλειψης μίας ποιοτικής αλυσίδας εφοδιασμού και ενός σωστού συστήματος διαχείρισής της.
Τα φάρμακα, τα εμβόλια και το αίμα είναι πολύ ευαίσθητα σε μία σειρά από συνθήκες. Η δυνατότητά τους να διατηρούνται σε μία σταθερή θερμοκρασία ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά τους, είναι μία καλή πρακτική διανομής, που περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση των εμβολίων μέσα από πολλαπλούς αισθητήρες σε κοντέινερ, απευθείας απεικόνιση της κατάστασής τους και τον εξ αποστάσεως έλεγχο της θερμοκρασίας.