Από την έναρξη της πανδημίας επιστήμονες και πολιτικοί διατηρούσαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός νέου στελέχους του ιού οι μεταλλάξεις του οποίου μπορούν να το καταστήσουν και πιο επικίνδυνο.
Από την έναρξη της πανδημίας επιστήμονες και πολιτικοί διατηρούσαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός νέου στελέχους του ιού οι μεταλλάξεις του οποίου μπορούν να το καταστήσουν και πιο επικίνδυνο.
Η νέα παραλλαγή του ιού που οδήγησε την βρετανική κυβέρνηση στην επιβολή αυστηρών περιορισμών για την εορταστική περίοδο, φέρνει την υγειονομική κρίση σε μια νέα φάση. Το νέο στέλεχος δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα ούτε να αυξάνει τα ποσοστά θνητότητας. Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στα εμβόλια, και άρα ότι μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.
Ωστόσο, το υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητάς του καθιστά ακόμα πιο δύσκολη και απαιτητική την προσπάθεια περιορισμού του. Μάλιστα δεδομένου ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει ήδη εντοπιστεί στη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, γίνεται σαφές ότι θα αντιμετωπίσουν παρόμοια με την Βρετανία προβλήματα στον περιορισμό της διάδοσης της παραλλαγής.
Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής φαίνεται να βοηθά στην μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων. Από την πρώτη του εμφάνιση, τον Σεπτέμβριο, στο Κεντ έχει διαδοθεί γρήγορα και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας «αντικαθιστώντας» το παλιό στέλεχος του ιού. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, το νέο στέλεχος αυξάνει τον δείκτη R, τον αριθμό δηλαδή των ατόμων που μολύνει ένας θετικός στον κορωνοϊό ασθενής. Ο δείκτης για τη νέα παραλλαγή υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,4.
Καθώς η Βρετανία είχε αγωνιστεί με αυστηρά μέτρα κατά το πρώτο κύμα να ρίξει τον δείκτη κάτω από το 1, εκεί δηλαδή που αρχίζει να υποχωρεί η πανδημία, δημιουργούνται ανησυχίες ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν εκ νέου ίσως να προκαλέσουν την κόπωση των πολιτών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί μάλιστα το γεγονός ,ότι προφανώς χάρη στη νέα παραλλαγή, η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε τον τελευταίο καιρό στη νοτιοανατολική Αγγλία συνέπεσε χρονικά με την περίοδο που ήδη η περιοχή ήταν υπό καθεστώς lockdown.
Αυτό καθιστά τους εμβολιασμούς ακόμα πιο ζωτικής σημασίας διαδικασία, σημειώνουν οι Financial Times. Η Βρετανία αφού έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 2 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα τους εμβολιασμούς των πολιτών της- σε αντίθεση μάλιστα με άλλους άστοχους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης. Περίπου μισό εκατομμύριο αναμενόταν να έχει λάβει και τις δύο απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου μέχρι την Κυριακή. Ακόμα και έτσι, ο εμβολιασμός των 25 εκατ. ηλικιωμένων και ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με την αρχική λίστα, παραμένει μία πρόκληση.
naftemporiki.gr