Πολιτιστικά
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 08:01

Το Μαυσωλείο του Αυγούστου ανοίγει ξανά τις πύλες του

Έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία της Ρώμης θα ανοίξει ξανά τις πύλες του, στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν στο Μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα Αυγούστου και οι αρχές ανακοίνωσαν το επικείμενο άνοιγμα.  
 

Έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία της Ρώμης θα ανοίξει ξανά τις πύλες του, στις αρχές του 2021. Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν στο Μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα Αυγούστου και οι αρχές ανακοίνωσαν το επικείμενο άνοιγμα.  

Το Μαυσωλείο ήταν ένα από τα πρώτα έργα που ξεκίνησε ο Αύγουστος μετά τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ και η κατασκευή του, στις όχθες του ποταμού Τίβερη, ολοκληρώθηκε το 28 π.Χ. Ήταν κυκλικό, αποτελούμενο από διαδοχικούς ομόκεντρους κύκλους αίθριου και τούβλων, έχοντας φυτεμένα κυπαρίσσια και διέθετε, πιθανότατα, κωνική οροφή και κάποιο άγαλμα του Αυγούστου.  

Το κτήριο στηριζόταν από θόλους που άφηναν ελεύθερη την είσοδο προς τους τάφους. Η κεντρική είσοδος υποστηριζόταν από δύο δίδυμους οβελίσκους από γρανίτη και χρώματος ροζ, οι οποίοι σώζονται μέχρι σήμερα. Ο ένας είναι στην Piazza dell'Esquilino και ο άλλος στο συντριβάνι του Quirinale. Το συνολικό μέγεθος του μνημείου ήταν διαμέτρου 90 μ. και ύψους 42 μ.   «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα του Μαυσωλείου.

Από την 1η Μαρτίου που θα υποδεχτεί ξανά επισκέπτες έως και τις 21 Απριλίου, η είσοδος θα είναι δωρεάν.   Ένας διάδρομος οδηγούσε από την είσοδο στο κέντρο του Μαυσωλείου. Εκεί υπήρχε μια αίθουσα με τρεις κόγχες,  που κρατούσαν τις χρυσές λάρνακες με τις στάχτες της αυτοκρατορικής οικογένειας. Πριν τον Αύγουστο, στο Μαυσωλείο θάφτηκε πρώτος ο Μάρκος Κλαύδιος Μαρκέλλος το 23 π.Χ., ο Μάρκος Αγρίππας το 12 π.Χ., ο Νέρων Κλαύδιος Δρούσος το 9 π.Χ., η Οκταβία η Νεότερη (αδερφή του Αυγούστου) το 9 ή το 11 π.Χ. και οι εγγονοί και κληρονόμοι του Αυγούστου, Γάιος Καίσαρας και Λούκιος Καίσαρας.

Το Reuters το χαρακτηρίζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπέστη πολλές αλλαγές και λειτούργησε ως κάστρο, κρεμαστός κήπος και αρένα για ταυρομαχίες και επιδείξεις βεγγαλικών.    Στις αρχές του περασμένου αιώνα, μετατράπηκε σε θέατρο για κονσέρτα και όπερες, πριν ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι διατάξει την διάλυση του αμφιθεάτρου, καθώς σχεδίαζε την «αποκατάσταση» των ορόσημων της αρχαίας Ρώμης, στην αρχική τους μορφή.

Το κτήριο εγκαταλείφθηκε για χρόνια, δέντρα φύτρωσαν και σκουπίδια συσσωρεύτηκαν στα μονοπάτια του. Τελικά, ο χώρος καθαρίστηκε και η δομή κατέστη και πάλι ασφαλής χάρη στην αποκατάσταση κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την εταιρεία τηλεφωνίας TIM. Ο Αύγουστος ήταν από τους αυτοκράτορες που μετασχημάτισαν τη Ρώμη με μεγάλα έργα υποδομών και  λίγο πριν πεθάνει φέρεται να είπε: «Βρήκα τη Ρώμη μία πόλη τούβλων και την αφήνω πόλη από μάρμαρο».