Πολιτική
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 15:09

Αλ. Τσίπρας: Νομοθετούν σαν τον κλέφτη, εκμεταλλεύονται την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας

Η κυβέρνηση «νομοθετεί σαν τον κλέφτη» είπε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση «νομοθετεί σαν τον κλέφτη» είπε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

«Αυτό που συμβαίνει με την κοινοβουλευτική διαδικασία υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν νομοσχέδιο με τις λεγόμενες Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί, όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη. Αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο» σημείωσε εισαγωγικά ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύεται» την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ότι «η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών», για να ψηφίζει «δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν αντιδράσεις, ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μείζον ζήτημα δημοκρατίας» για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, ενώ άσκησε έντονη κριτική και για τη «διαχειριστική ανικανότητα» της συμπολίτευσης. Όπως προανήγγειλε, μετά τις γιορτές θα καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της «δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τροπολογία «τελευταίας στιγμής» του υπουργείου Παιδείας για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τους απόφοιτους κολλεγίων, κάνοντας λόγο για υπουργό «ιδιωτικής παιδείας» και πρωθυπουργό της «ελίτ». «Δεν μπορείτε να ισοπεδώνετε το Σύνταγμα και να νομοθετείτε νύχτα» τόνισε, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή, για να «βρούνε πελατεία οι ιδιοκτήτες των κολλεγίων», η κυβέρνηση «αλλάζει μήνα Δεκέμβρη, εν μέσω πανδημίας, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δικαιοσύνη, αυτή είναι η αντίληψή σας για την αριστεία, αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα «πολιτικών διαφορών», αλλά «μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας στη χώρα».

Συνεχίζοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των καταγγελιών για το «διπλό σύστημα καταγραφής» δεδομένων για την πανδημία, με τα μητρώα που, όπως είπε, «πληρώθηκαν πανάκριβα αλλά δεν επικοινωνούν οι βάσεις δεδομένων» και το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο συνδυασμό αδιαφάνειας και ασύλληπτου ερασιτεχνισμού». «Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το πρόβλημα ήταν ότι δεν φταίει το χάος που προκαλέσατε, αλλά αυτοί που το αποκάλυψαν» σημείωσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη καταγγελία δημοσιογράφου.

«Με απαίτηση Μαξίμου, οι φιλικοί στην κυβέρνηση ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, καθαρίζουν σε μια νύχτα όποιους δημοσιογράφους τολμήσουν να κάνουν ρεπορτάζ. Και εξαφανίζουν από το Διαδίκτυο και το ρεπορτάζ το ίδιο. Λες και βρισκόμαστε σε άλλες εποχές, λες και μπορεί να εξαφανίσει κανείς την ύπαρξη μιας είδησης» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και για ζητήματα «διαφάνειας», όπως σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία αποτελεί «ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος». «Αρνείστε έλεγχο δαπανών για την πανδημία. Αρνείστε να δώσετε στοιχεία για το ύψος και το είδος των δωρεών προς το ελληνικό Δημόσιο, την περίοδο της πανδημίας, καθώς και για τον τρόπο αξιοποίησης αυτών» είπε κι αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε «όργιο» που έχει στήσει η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, «η οποία έχει μοιράσει με σειρά απευθείας αναθέσεων στο σύνολο μέχρι τώρα 1,7 εκατομμύρια, με ανατιμήσεις σε προϊόντα ακόμη που φτάνουν το 450%, σε νεοσύστατες εταιρείες ή σε άλλες που αλλάζουν το καταστατικό τους λίγες ημέρες προτού υπογράψουν σύμβαση».

«Και ενώ αρνείστε τον έλεγχο, ολοένα και βγαίνουν στο φως περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που επιμελώς τις κρατάτε κρυφές» τόνισε αναφερόμενος στην υπόθεση Πάλαντιρ και ζητώντας από την κυβέρνηση να φέρει στη δημοσιότητα τη «σύμβαση» που έχει συνάψει με την αμερικανική εταιρία, «που συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την καμπάνια Τραμπ και πριν λίγους μήνες πρωταγωνίστησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας».

«Θα καταθέσω τις αμέσως επόμενες μέρες προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας ιδιαίτερα στην περίπτωση της καραντίνας» προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι «η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».

Όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Αττική, υπογραμμίζοντας ότι οι περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο» είναι περιοχές όπου υπάρχουν εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίοι ενδέχεται να κυκλοφορούν ακόμα και με κορονοϊό για να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και να μην δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για αυτές τις περιπτώσεις και ότι «έχει χάσει τον έλεγχο».

Στην ίδια λογική, άσκησε κριτική για το σύστημα δειγματοληπτικών τεστ μέσω «λοταρίας» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προέβλεψε ότι τα συμπεράσματα θα είναι «στρεβλά», γιατί δε θα συμπεριλάβει όσους δεν θα έκαναν αίτηση συμμετοχής, όπως Ρομά, άστεγους, πρόσφυγες, ηλικιωμένους σε δομές, εργαζόμενους σε εργοστάσια ή αρνητές του ιού. Ως προς το εμβόλιο, προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να έχει τα αποτελέσματα του «εφησυχασμού» του καλοκαιριού, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση το έχει «ανάγει σε πανάκεια», την ώρα που πρέπει να υπάρξουν «συνδυαστικές πολιτικές».

Σχετικά με τα ζητήματα της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, ότι άφησε να περάσουν 18 μήνες, μέχρι να λύσει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, παραθέτοντας ταυτόχρονα στοιχεία για το ότι η πρώην κυβέρνηση είχε μειώσει το ύψος των εκκρεμών συντάξεων και τώρα έχουν και πάλι τριπλασιαστεί.

«Πουλήσατε ότι είστε κυβέρνηση των αρίστων και αποδεικνύεστε κυβέρνηση των αχρήστων» δήλωσε, σημειώνοντας ότι τίθεται ζήτημα «διαχειριστικής ανικανότητας» της κυβέρνησης, η οποία «με ό,τι έχει καταπιαστεί, τα έχει κάνει θάλασσα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη μη παροχή κοινωνικού μερίσματος φέτος, καθώς, όπως σημείωσε, διπλασίασε μόνο το επίδομα αλληλεγγύης για 250.000 νοικοκυριά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι δικαιούχοι τους μερίσματος κυμαίνονταν από 1,6 εκατ. το 2016 σε 2,7 εκατ. το 2018.

Κλείνοντας, υπογράμμισε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να παράσχει καν το δώρο Χριστουγέννων, προκειμένου να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις που «στενάζουν» και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει «διαγραφή μέρους του χρέους τους, θα πάμε σε μια κόλαση με χιλιάδες λουκέτα».

Πηγή: ΑΜΠΕ