Την ώρα που σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να γνωμοδοτήσει ως τις 23 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ανησυχίες έχει προκαλέσει η εμφάνιση μετάλλαξης του ιού στη Βρετανία.
Την ώρα που σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να γνωμοδοτήσει ως τις 23 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ανησυχίες έχει προκαλέσει η εμφάνιση μετάλλαξης του ιού στη Βρετανία.
Η Βρετανία βυθίστηκε σε χριστουγεννιάτικο χάος έπειτα από την ακύρωση της χαλάρωσης των περιορισμών λόγω του νέου στελέχους του ιού που έχει εντοπιστεί στην χώρα.
Το νέο στέλεχος θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα καθώς εξαπλώνεται ταχύτερα συγκριτικά με την αρχική μορφή του ιού. Ωστόσο, δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Όπως μεταδίδει το BBC, kορυφαίοι αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή ήταν πιο θανατηφόρα ή θα αντιδρούσε διαφορετικά στα εμβόλια, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν έως και 70% πιο μεταδοτική.
Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως το νέο στέλεχος «είναι εκτός ελέγχου. Πρέπει να το ελέγξουμε», προσθέτοντας ότι αυτό είναι «ένα εξαιρετικά δύσκολο τέλος για μια πραγματική απαίσια χρονιά».
Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Το Νοέμβριο αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο και έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου.
Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν το νέο στέλεχος του ιού:
1.Αντικαθιστά γρήγορα άλλες μορφές του ιού
2.Έχει μεταλλάξεις που επηρεάζουν μέρος του ιού που πιθανότατα να είναι σημαντικές
3.Ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη αποδειχθεί στο εργαστήριο ότι αυξάνουν την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα
Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώθηκε ταχύτατα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, αναγκάζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει εσπευσμένα από χθες νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα Επιπέδου 4 στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία. Μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Δανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική.
Η «αναβολή» των Χριστουγέννων και η απαγόρευση των πτήσεων προς την χώρα που επέβαλλαν αρκετά κράτη προκάλεσαν στη Βρετανία σκηνές πανικού με την αστυνομία να προσπαθεί να σταματήσει πολίτες οι οποίοι ψηφώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ήθελαν να επιβιβαστούν σε ήδη υπερφορτωμένα τρένα για να βγουν από την πρωτεύουσα προτού τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί την Κυριακή.
Αρκετές είναι οι χώρες που έχουν επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Βρετανία έπειτα από τις αναφορές για την νέα «εκτός ελέγχου» μετάλλαξη του ιού, την στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται στη μέση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Χιλή, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι ορισμένες από τις χώρες που σταματούν όλες τις πτήσεις από την Βρετανία. Η Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Τα μέτρα ποικίλλουν και αρχικά έχουν βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό.
Η Ελλάδα από την πλευρά της ανακοίνωσε πως, από σήμερα, όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν σε καραντίνα επτά ημερών.
Η νέα μετάλλαξη του ιού μπαίνει σήμερα στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων καθώς συνεδριάζει εκτάκτως η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων την οποία συγκάλεσε η γερμανική προεδρία της ΕΕ, ώστε να υπάρξει συντονισμός των κρατών μελών σε σχέση με την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την πανδημία στην Βρετανία και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Τα 27 κράτη μέλη αναμένεται να διακόψουν τις αεροπορικές πτήσεις με την Βρετανία, ενώ όσοι θα εισέρχονται από τη χώρα αυτή εντός της κοινοτικής επικράτειας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ στα σύνορα.
Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της Βρετανίας, μετά την απόφαση πολλών χωρών να αναστείλουν όλες τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του εντοπισμού καινούργιου στελέχους του νέου κορωνοϊού.
Χθες τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της μετάλλαξης είχαν επίσης ο Εμάνουελ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Σαρλ Μισέλ και ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Να σημειωθεί ότι Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις χώρες να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική». Η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες», ανέφερε ο ΠΟΥ.
naftemporiki.gr