Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 16:44

Μακράς εμβέλειας αντιπλοϊκοί πύραυλοι και εξελίξεις για stealth μαχητικό από την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα αναπτύξει νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους μακράς εμβέλειας (stand-off), που θα μπορούν να στοχεύσουν εχθρικά πολεμικά πλοία σε μεγαλύτερες αποστάσεις γύρω από την Οκινάβα- μια ακτίνα που περιλαμβάνει διαφιλονικούμενες νησίδες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τις οποίες διεκδικεί και η Κίνα.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα αναπτύξει νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους μακράς εμβέλειας (stand-off), που θα μπορούν να στοχεύσουν εχθρικά πολεμικά πλοία σε μεγαλύτερες αποστάσεις γύρω από την Οκινάβα- μια ακτίνα που περιλαμβάνει διαφιλονικούμενες νησίδες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τις οποίες διεκδικεί και η Κίνα.

«Το περιβάλλον ασφαλείας γύρω από τα νοτιοδυτικά μας νησιά έχει γίνει σκληρό. Πρέπει να ανταποκριθούμε κατάλληλα» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Νομπούο Κίσι, σύμφωνα με το Reuters.

Tέτοιοι πύραυλοι θα επέτρεπαν στην Ιαπωνία να επεκτείνει τη στρατηγική A2AD της (anti-access area denial), προκειμένου να εμποδίσει ξένες δυνάμεις να επιχειρούν ελεύθερα σε ύδατα κοντά στα μητροπολιτικά της εδάφη.

Η εν λόγω απόφαση είναι η πρώτη μεγάλη του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα περί αμυντικής πολιτικής, και λαμβάνει χώρα καθώς η Ιαπωνία αποκτά πυραύλους αέρος-επιφανείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα σε εγκαταστάσεις πυραύλων στη Βόρεια Κορέα- ενώ επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης και άλλων όπλων όπως πύραυλοι cruise που θα μπορούσαν να χτυπήσουν χερσαίους στόχους στην Κίνα. Γενικότερα, η Ιαπωνία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την κινεζική δραστηριότητα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, που περιλαμβάνει κινήσεις σε ύδατα γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά που είναι γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

Τα νησιά της Οκινάβα εντάσσονται σε μια «αλυσίδα» που εκτείνεται από την Ιαπωνία προς τις Φιλιππίνες, και λειτουργεί ως «φράγμα» στην κινεζική επέκταση. Η προστασία τους απαιτεί συστήματα μεγάλης εμβέλειας επειδή καλύπτουν μεγάλη περιοχή και η Ιαπωνία χρειάζεται επικαλυπτόμενους τομείς πυρός. Ο νέος πύραυλος θα βασίζεται σε έναν αντιπλοϊκό πύραυλο εμβέλειας 200 χλμ που είναι εγκατεστημένος σε φορτηγό και ήδη έχει αναπτυχθεί στα νησιά της Οκινάβα. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν αποκάλυψε τι εμβέλεια θα έχει ή πότε θα αναπτυχθεί.

Η Ιαπωνία δεν μένει εκεί: Την Παρασκευή ανακοινώθηκε επίσης πως θα εγκατασταθούν νέα ραντάρ Aegis με τριπλάσια εμβέλεια από αυτήν των παλαιότερων συστημάτων Aegis σε δύο νέα πολεμικά, προκειμένου να ενισχυθούν οι άμυνες απέναντι σε πυραυλικές απειλές από τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, η Lockheed Martin, κατασκευάστρια του F-35, θα βοηθήσει την Ιαπωνία να αναπτύξει ένα νέο stealth μαχητικό για να τεθεί σε υπηρεσία στην πολεμική της αεροπορία ως τα μέσα του 2030, προκειμένου να αντισταθμίσει την πρόοδο της Κίνας στην αεροπορική τεχνολογία. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεργαστεί με τη Mitsubishi Heavy Industries (MHI), συστήνοντας εκ νέου μια συνεργασία που οδήγησε στο ιαπωνικό μαχητικό F-2 πριν από τρεις δεκαετίες. Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ, το πρόγραμμα θα αρχίσει από κοινού το επόμενο έτος.

Το νέο μαχητικό, γνωστό ως F-3 ή F-X, αναμένεται να κοστίσει περίπου 40 δισ. δολάρια και θα αντικαταστήσει το F-2. Η Lockheed είχε προτείνει ένα υβριδικό σχέδιο με βάση τα F-35 και F-22, μα η Ιαπωνία είχε απορρίψει την πρόταση αυτή χάριν ενός εγχώριου σχεδίου.