Κοινωνία
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 07:40

Αυστηρό τοπικό lockdown στη Δυτική Αττική- Ανησυχίες για το ρεβεγιόν

Σε αυστηρό τοπικό lockdown μπαίνουν από σήμερα το πρωί και για μια εβδομάδα οι δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυστηρό τοπικό lockdown μπαίνουν από σήμερα το πρωί και για μια εβδομάδα οι δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6:00 και για επτά ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, είτε η συνέχιση, είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

Την αυστηροποίηση των μέτρων, που έρχεται λίγες μέρες μετά την σχετική χαλάρωση κάποιων περιορισμών στη χώρα και έχει άμεση ισχύ, είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί καθώς το επιδημικό φορτίο σε κάποιες περιοχές της χώρας παραμένει αρκετά υψηλό και δεν συμβαδίζει με την γενική εικόνα της χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται σχετικά βελτιωμένη.

«Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν απόκλιση από την γενικά καλή εικόνα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Κοζάνη και την Δυτική Αττική.

Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας έγιναν μάλιστα από την Βόρεια Ελλάδα, όπου είχε σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, στην Κοζάνη, μια περιοχή που βρίσκεται στο «κόκκινο», βρέθηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά, η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες από τον κορωνοϊό. Τα μεγέθη δεν είναι καλά έτσι όπως εξελίσσονται, γι΄ αυτό και η προσπάθειά μας από εδώ και πέρα θα είναι πρώτον η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Έχουμε σχέδιο το οποίο θα εφαρμόσουμε».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα «σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης».

Ανησυχίες για το γιορτινό τραπέζα

Στο μεταξύ ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση είναι το ρεβεγιόν και η χαλάρωση κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το επιτρεπόμενο όριο των εννιά ατόμων στο γιορτινό τραπέζι, που έχει τεθεί από την κυβέρνηση. 

«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», γνωστοποίησε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την γιορτινή περίοδο αναφέροντας πως είναι «επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση». «Ας μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει», σημείωσε καλώντας τους πολίτες να κρατήσουν κλειστό τον κοινωνικό τους κύκλο. «Να δώσουμε έμφαση στο στενό κύκλο», επανέλαβε. «Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανεφερε. «Η αύξηση του αριθμού των προσώπων που βλέπουμε και των επαφών είναι αυτή που θα θρεύσει τον κορωνοϊό». 

Έρχεται ένας δύσκολος μήνας

Δύσκολο μήνα χαρακτήρισε τον Ιανουάριο ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιανουάριο αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, επομένως δεν αποκλείεται ένα lockdown αντίστοιχο με του Μαρτίου. 

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο κ. Τσακρής  μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

naftemporiki.gr