Πολιτική
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2007 16:26

Νεκροί οι δύο πιλότοι του καναντέρ

Νεκροί είναι οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους καναντέρ, το οποίο κατέπεσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας. Το πυροσβεστικό αεροσκάφος προσέκρουσε σε ορεινό όγκο, αφότου είχε πραγματοποιήσει ρίψη νερού στην περιοχή Τσακέοι, κοντά στον οικισμό Δήλεσο. Πρόκειται για ένα από τα εννέα καναντέρ που είχαν αποκτηθεί το 1999. Ενημέρωση ζήτησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένως στην Αθήνα. «Έπεσαν αγωνιζόμενοι για τη ζωή μας», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας.

ΝΕΚΡΟΙ είναι οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους καναντέρ, το οποίο κατέπεσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας.

Nεκροί είναι ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης, 34 ετών, πατέρας δίδυμων αγοριών δύο ετών και εννέα μηνών, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.415 εκ των οποίων οι 970 ώρες στο CL-415 και ο Υποσμηναγός Ι. Χατζούδης, 27 ετών, ανύπαντρος, με σύνολο ωρών πτήσεως 784 εκ των οποίων οι 146 στο CL-415.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το πυροσβεστικό αεροσκάφος προσέκρουσε σε ορεινό όγκο, λίγο αφότου είχε πραγματοποιήσει ρίψη νερού στην περιοχή Τσακέοι, κοντά στον οικισμό Δήλεσο.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ 2055, με ημερομηνία κατασκευής το 2001. Αφίχθη την 15 Μαρτίου 2004 και είχε συμπληρώσει 1.400 περίπου ώρες πτήσεως. Ήταν το δέκατο και τελευταίο αεροσκάφος CL-415 που παρελήφθη από την Π.Α.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε «ότι σήμερα Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007 και ώρα 15:46 αεροσκάφος τύπου CL-415 με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, το οποίο επιχειρούσε από την 112 ΠΜ, κατέπεσε στην επαρχιακή οδό Στύρων - Παλαιοποτάμου στη Νότια Εύβοια, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στην περιοχή Στύρων. Έχουν εντοπιστεί τα συντρίμμια και επιτροπή διερευνά τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος».

Επιστρέφει εσπευσμένως ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πληροφορήθηκε για την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Νίκολα Σπίριτς.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Σεράγεβο, διέκοψε το γεύμα και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρα. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο κ. Καραμανλής θα επιστρέψει απόψε στην Αθήνα και όχι αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/07/23/1360857.htm .

«Πετάμε με 50 βαθμούς στο κόκπιτ»

Θερμοκρασίες που φτάνουν στο κόκπιτ έως και τους 50 βαθμούς Κελσίου, αναταράξεις που βγάζουν το αεροσκάφος εκτός πορείας, περιορισμός του οπτικού πεδίου από τους καπνούς, βουτιές μέχρι τα δέκα μέτρα από το έδαφος. Μετά προσθαλάσσωση για υδροληψία και πάλι από την αρχή.

Κάπως έτσι είναι η τυπική ημέρα ενός χειριστή Καναντέρ CL-215 φέτος το καλοκαίρι, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα» http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070723&nid=5303180&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876 .

«Δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε: Ο πρώτος, τη στιγμή που ακουμπάει το αεροπλάνο στην επιφάνεια της θάλασσας για να βάλει νερό στις δεξαμενές. Είναι πολύ σπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα να βρεις ήρεμη θάλασσα. Ο κυματισμός και οι επιφανειακοί άνεμοι είναι εχθροί του χειριστή Καναντέρ. Υπάρχει περίπτωση η θάλασσα να φαίνεται σχετικά καλή και με το που ακουμπήσεις να σε πετάξει επάνω. Πολλές φορές από αλλού φυσάει ο άνεμος και από αλλού έρχεται το κύμα, με αποτέλεσμα να πλαγιολισθαίνει το αεροπλάνο και να μην ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι».

Ο αντισμήναρχος Μάμας Κρασσάς, αξιωματικός επιχειρήσεων της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών όπου υπάγονται τα 13 παλαιά Καναντέρ, συμπληρώνει φέτος 23 χρόνια πτήσεων. «Επίσης επικίνδυνη είναι η ώρα της ρίψης. Πάνω από τη φωτιά η πυκνότητα του αέρα αλλάζει απότομα και νιώθεις κάτι να σε τραβάει προς τα κάτω: είναι τα αρνητικά τζι, όπως τα ονομάζουμε. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο- όταν κατεβαίνεις σε ύψος 10 μέτρων από το έδαφος και η ταχύτητά σου είναι 200 χιλιόμετρα την ώρα, πρέπει να αντιδράσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλιώς...»

Κ. Παπούλιας: «Επεσαν αγωνιζόμενοι για τη ζωή μας»

«Ως μάρτυρες της καθημερινής θυσίας και προσφοράς, οι χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους, έπεσαν αγωνιζόμενοι για τη ζωή μας. Η αίσθηση ευθύνης και ο ηρωϊσμός τους, ας αποτελέσουν για όλους μας έναυσμα να αναλογισθούμε το δικό μας χρέος. Στους οικείους τους εκφράζω τη βαθύτητα θλίψη μου καθώς και την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα θύματα στα πύρινα μέτωπα».

Τα παραπάνω τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο των δύο πιλότων.

Β. Πολύδωρας: Ηρωες

Τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος στα Στύρα Ευβοίας εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. «Προχθές στον Υμηττό, μαζί με τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου απηύθυνα και την προτροπή στους πιλότους: "Να προσέχετε". Η ορμή τους για αυταπάρνηση και αυτοθυσία τους οδήγησε στην αθανασία. Ναι, είναι αθάνατοι οι πεσόντες στο καθήκον στα Στύρα της Ευβοίας πιλότοι, οι ήρωες του αλτρουϊσμού. Ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης είναι πραγματικοί ήρωες!

»Ζητώ από όλους τους πιλότους και από όλους τους Πυροσβέστες αυτές τις δύσκολες ώρες να κάνουν πέτρα την καρδιά τους και να σταθούν όρθιοι και ψύχραιμοι. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Προέχει πάντα και σταθερά το απόλυτο κριτήριο της αξίας της ανθρώπινης ζωής».

Συνάντηση πολιτικών αρχηγών ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

«Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά μου οδύνη για τους δύο πιλότους που χάσαμε, τους δύο ηρωικούς πιλότους. Έδειξαν θάρρος και τόλμη στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το κοινό μας συμφέρον, τον κοινό μας πλούτο. Η Πολιτεία, οφείλει να αναγνωρίσει την πράξη τους, μια πράξη υποδειγματική, θάρρους και αυτοθυσίας. Στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους, δίπλα στους οικείους τους δίπλα στους συναδέλφους τους. Στεκόμαστε δίπλα με ευλάβεια και αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Αύριο θα προτείνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξει σύγκληση - συνάντηση όλων των Αρχηγών των Κομμάτων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού μια μεγάλη πια εθνική κρίση. Χαίρομαι ότι ήδη έχει εκφράσει ανάλογη πρόταση και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ελπίζω, ότι όλοι θα ανταποκριθούν σε μια τέτοια πρόταση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: «Τραγικά θύματα της δασοκτόνας πολιτικής»

«Οι δύο νεκροί χειριστές του πυροσβεστικού αεροπλάνου είναι τα τραγικά θύματα της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων. Το τραγικό γεγονός δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα σε υλικά μέσα και προσωπικό, καθώς και από την καταπόνηση των Πυροσβεστών που δίνουν ηρωικό αγώνα για τις κατασβέσεις των πυρκαγιών», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τώρα στην άμεση κάλυψη των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος στην εξαγγελία συγκεκριμένου σχεδίου για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας με πλήρη εξοπλισμό χωρίς εποχιακούς εργαζόμενους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ζητεί και ο ΣΥΝ

Τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια των δύο πιλότων στα Στύρα εκφράζει και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος κάνει λόγο για οικολογική καταστροφή και πρωτοφανή εθνική κρίση, λόγω του αριθμού των πυρκαγιών και τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο κ. Αλαβάνος απευθύνει πρόταση στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο δυνατό συνάντηση των ηγετών των κομμάτων της Βουλής.

Όπως αναφέρει «αυτή η συνάντηση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του ομόφωνου διακομματικού πορίσματος για τα δάση, στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας, στην αποθάρρυνση όλων όσων επιβουλεύονται τον δασικό μας πλούτο, στη συνειδητοποίηση, ευαισθητοποίηση και παρέμβαση των πολιτών».