Για τις θρομβώσεις σε φλέβες και αρτηρίες που προκαλεί ο κορωνοϊός μίλησαν στην ΕΡΤ1 ο Δημήτρης Τούσουλης, καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών. Απο τις έρευνες και τις μελέτες του εξωτερικού το 18%- 20% κάνουν επιπλοκές στην καρδιά και το 3% καρδιακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Για τις θρομβώσεις σε φλέβες και αρτηρίες που προκαλεί ο κορωνοϊός μίλησαν στην ΕΡΤ1 ο Δημήτρης Τούσουλης, καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών.
Οι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων αίματος, ενώ στην ίδια κατηγορία ασθενών διαπιστώνονται υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, με βάση τα αυξανόμενα στοιχεία που έχουν πλέον στα χέρια τους οι ειδικοί σ’ όλον τον κόσμο. Ο ιός πλήττει άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών δημιουργώντας θρομβώσεις σε φλέβες και αρτηρίες.
«Μελέτες έχουν αναφέρει ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να προκληθεί απο την covid-19 λόγω της φλεγμονώδης αντίδρασης του οργανισμού και της μεγάλης υπερπηκτικότητας που έχουμε εκείνη τη στιγμή στον οργανισμό μας. Έχουμε αντιμετωπίσει περιστατικά αιφνίδιων θανάτων που προσπαθήσαμε να κάνουμε ανάληψη και εκ των υστέρων βρέθηκε ότι ήταν θετική στον κορονοϊό. Υπάρχει και αυτή η παράμετρος η οξεία θρόμβωση κυρίως στο φλεβικό δίκτυο», ανέφερε ο κ. Τουσούλης.
Ένας ασθενής ο οποίος είναι υψηλού κινδύνου και παραμένει σπίτι θα πρέπει να αρχίσει αντιπηκτική αγωγή προφύλαξης στο σπίτι ώστε να έχει καλύτερη έκβαση πρότεινα
«Απο τις έρευνες και τις μελέτες που έχουμε από το εξωτερικό το 18%- 20% κάνουν επιπλοκές στην καρδιά και το 3% καρδιακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», συμπλήρωσε η κα. Παγωνη.
Για; το Χρισουγενιάτικο τραπεζι
Κατηγορηματική με τον αριθμό των ατόμων στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η κα. Ματίνα Παγώνη, ξεκαθαρίζοντας πως με τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορεί να γίνεται κουβέντα για δεύτερη οικογένεια σε ένα σπίτι, καλώντας τον κόσμο να σεβαστεί τους θανάτους, να σκεφτεί τους συμπολίτες του και να τηρήσει τα μέτρα.
«Εγω δεν υπάρχει περίπτωση να καλέσω κόσμο στο σπίτι μου, θα είμαστε δύο άτομα. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Ο Ιανουάριος θα είναι ακόμα πιο δύσκολος γιατί οι ιώσεις θα είναι σε έξαρση. Μια ημέρα είναι τα Χριστούγεννα θα φάμε στο σπίτι μας, θα τηλεφωνηθούμε θα ανταλλάξουμε χρόνια πολλά και όλα καλά. Θα πρέπει να σεβαστούμε τους 100 θανάτους που γίνονται καθημερινά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους συναδέλφους μας που θα βρίσκονται στα νοσοκομεία και θα δίνουν μάχη», ανέφερε η κα Παγώνη.
«Η άποψη μου είναι να μην ενωθούν δύο οικογένειες γιατί οι ασυμπτωματικοί που μπορεί να υπάρχουν θα μεταδώσουν τον ιό στους υπόλοιπους. Στα rapid test δεν είναι πλήρης ο έλεγχος. Μπορεί σε ένα ασυμπτωτικό άτομο το τεστ να βγει αρνητικό αλλά δεν είναι 90% σίγουρο ότι είναι αρνητικό διότι γνωρίζουμε τον χρόνο επώασης του ιού», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι σε ένα τραπέζι οι αποστάσεις και οι μάσκες δεν θα τηρηθούν», υπογράμμισε η κα. Παγώνη.