Πολιτική
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 12:43

Ευρωβουλή Κόκκαλης- Κούλογλου: «Βατερλώ» η Σύνοδος Κορυφής- «Χάδι» οι κυρώσεις προς τη Τουρκία

Με κρίσιμες ειδήσεις της επικαιρότητας ήταν η σημερινή εκδήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εν μέσω της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς Στέλιος Κούλογλου και Πέτρος Κόκκαλης συζήτησαν μια σειρά θεμάτων που αφορούν στον εμβολιασμό, στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ζήτημα των κυρώσεων «χάδι» όπως χαρακτηρίζουν, τα όσα επιβλήθηκαν στην Τουρκία κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Με κρίσιμες ειδήσεις της επικαιρότητας ήταν η σημερινή εκδήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εν μέσω της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς Στέλιος Κούλογλου και Πέτρος Κόκκαλης συζήτησαν μια σειρά θεμάτων που αφορούν στον εμβολιασμό, στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ζήτημα των κυρώσεων «χάδι» όπως χαρακτηρίζουν, τα όσα επιβλήθηκαν στην Τουρκία κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής που την χαρακτηρίζει ως «Βατερλώ της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» καθώς κανένας από τους στόχους, όπως υποστηρίζει, που είχε θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιβολή μηχανισμού κυρώσεων δεν πραγματοποιήθηκε.

Επιπλέον ο κ. Κούλογλου ανέφερε ένα έλλειμα επικοινωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια ενώ τόνισε πως η Τουρκία ενδιαφέρει πολλαπλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα οικονομικά αλλά και σε εσωτερικά θέματα, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων , σημείωσε πως η Ελλάδα λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως «ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας πως η Τουρκία με τον ηγεμονικό ρόλο που προσπαθεί να επιβάλει στην περιοχή, δημιουργεί αποσταθεροποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη συμπλήρωσε ότι βάσει του κλιματικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και του στόχου για την κλιματική ουδετερότητα, τα κοιτάσματα που ενδεχομένως βρει ο Ερντογάν στις έρευνες του με το Oruc Reis «πολύ σύντομα δεν θα έχουν αγοραστική δυνατότητα, επομένως ο κλιματικός στόχος καθιστά άνευ αντικειμένου αυτόν τον ανταγωνισμό».

Αναφορικά με το ζήτημα του προϋπολογισμού ο κ. Κόκκαλης κατέστησε σαφές πως αποτελεί πρόοδο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπερψηφίσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Next Generation EU, ωστόσο όπως ανέφερε δεν είναι αρκετά φιλόδοξο το ύψος του προϋπολογισμού.

Για το ίδιο θέμα ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου τόνισε  πως «Η σύνδεση του προϋπολογισμού με το Ταμείο Ανάκαμψης, αποστέρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την δυνατότητα επιπλέον διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, γιατί ενδεχομένως κάτι τέτοιο θα μπλόκαρε το Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ασφαλώς θα υπερψηφίσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης (ύψους 32 δις ευρώ) εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι δάνεια και όχι δωρεάν κονδύλια. Παρ’ όλα για τον προϋπολογισμό δεν μπορούμε παρά να τηρήσουμε στάση αποχής καθώς δεν είναι όσο φιλόδοξος θα θέλαμε για να εξασφαλίσει τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών».

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στην λειτουργία της Δικαιοσύνης με την αποπομπή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, τον έλεγχο του Τύπου και των ΜΜΕ ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου εντόπισε πολλές ομοιότητες της Ελλάδας με κράτη – μέλη όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία, υπογραμμίζοντας ξανά την απάντηση που του έδωσε πρόσφατα η Ευρωπαία Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την περίφημη «λίστα Πέτσα» καθώς όπως η ίδια ανέφερε

«Δεν είναι μόνο ελληνική περίπτωση. Το ίδιο κόλπο βλέπουμε και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Σλοβενία. Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα». 

Για το θέμα αυτό ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, σημείωσε πως «η δημοκρατία στον κόσμο βρίσκεται σε ραγδαία υποχώρηση και το ακροδεξιό μπλοκ στην Ευρώπη φέρνει παραδείγματα σκληρής ανελευθερίας σε ό,τι αφορά την δικαιοσύνη, τις αστυνομικές πρακτικές και ανελευθερίες».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο και μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, πως η Ελλάδα θα παραλάβει 300.000 δόσεις του εμβολίου, οι δύο Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισαν πως θα χρειαστεί κοινή πολιτική δράση για την εκστρατεία των εμβολιασμών, ο Πέτρος Κόκκαλης επεσήμανε πως δεν πρέπει να γίνει το εμβόλιο «εμπόριο ελπίδας» ενώ ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε πως ο αριθμός των δόσεων που θα προμηθευτεί η κυβέρνηση είναι πολύ μικρός, καθώς οι δόσεις κατ’άτομο θα είναι δύο, θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν μόνο 150.000 πολίτες.

Και συνέχισε πως με τις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση «καταστρέφει» την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη αποζημίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τουλάχιστον το 50% του περσινού τους τζίρου, μια πρακτική που ακολουθείται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε «το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει και για τα δώρα Χριστουγέννων στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να τα καταβάλλουν στους υπαλλήλους τους».

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε την ύπαρξη κινημάτων αποσταθεροποίησης των δημοκρατιών που από την εποχή του BREXIT έχει ενταθεί και πολλαπλασιαστεί σε διάφορα κράτη – μέλη, παίρνοντας άλλες μορφές, πχ  κίνημα κατά της ύπαρξης του κορωνοϊού, άρνησης της μάσκας, άρνησης εμβολίου κλπ. 

Όπως είπε «αυτά τα κινήματα βασίζονται στην πρωτοφανή εθελούσια παραχώρηση συνταγματικών ελεύθεριών, όπως το δικαίωμα της συνεύρεσης, της κυκλοφορίας τα οποία προσωρινά απωλέσαμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού». 

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Τρίτη 19 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενας Κουντουρά και Αλέξη Γεωργούλη για θέματα τουρισμού και πολιτισμού.