Αργά αλλά σταθερά προς την επιθυμητή κατεύθυνηση κινούνται οι επιδημιολογικοί δείκτες, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αργά αλλά σταθερά προς την επιθυμητή κατεύθυνηση κινούνται οι επιδημιολογικοί δείκτες, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σε τοπικό επίπεδο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, σημειώνοντας ότι δεν αποκελείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης» να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. «Ήδη η επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση».
«Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν απόκλιση από την γενικά καλή εικόνα»,σημείωσε επίσης ο κ. Πέτσας.
«Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας», εξήγησε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την γιορτινή περίοδο αναφέροντας πως είναι «επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση». «Ας μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει», σημείωσε καλώντας τους πολίτες να κρατήσουν κλειστό τον κοινωνικό τους κύκλο, εξηγώντας πως μία οικογένεια πρέπει να έρθει σε επαφή μόνο με μία άλλη συγγενική ή φιλική οικογένεια.
«Να δώσουμε έμφαση στο στενό κύκλο», επανέλαβε. «Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανεφερε. «Η αύξηση του αριθμού των προσώπων που βλέπουμε και των επαφών είναι αυτή που θα θρεύσει τον κορωνοϊό».
Το μεγαλύτερο εργαλείο για την εφαρμογή του μέτρου των εννιά ατόμων στο γιορτινό τραπέζι είναι η υπευθυνότητα των πολιτών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σε μεγάλο βαθμό επαφίεται στην υπευθυνότητα του καθενός από εμάς να μην καταστρατηγούμε τα μέτρα. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αστυνομικό σε κάθε σπίτι», είπε χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι μετά από τόσες εβδομάδες lockdown βλέπουμε τόσο υψηλά κρούσματα και υψηλό βαθμό θετικότητας και αναπαραγωγής του ιού, δείχνει ότι σε ένα βαθμό η κόπωση έχει επηρεάσει την συμπεριφορά μας και την έχει χαλαρώσει», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ, Πέτσας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς και τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε 25 εκατ. εμβόλια. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια μεγάλη διαταραχή, εκτός από τις πρώτες παραγγελίες», πρόσθεσε.
Εξηγώντας πως η μικρότερη δόση των εμβολίων δεν συνδέεται με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown τον Ιανουάριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ακόμα και όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Η ανοσία του πληθυσμού θα αργήσει να έρθει γιατί χρειάζεται ένας ικανός αριθμός των συμπολιτών μας να εμβολιαστεί», πρόσθεσε. «Άρα για αρκετούς μήνες ακόμα θα χρειάζεται να τηρουμε τα μέτρα», είπε επίσης.
Η επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου 2020, και όπως την παρουσίασε ο κ. Πέτσας:
Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975 μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340 αριθμός μειωμένος κατά 39% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν 1.196 μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου. Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων επτά ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12). O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%. Ο αριθμός των διασωληνομένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.