Πολιτική
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2007 20:30

«Ζήτημα Δημοκρατίας η προστασία του περιβάλλοντος»

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για τη σημερινή 33η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι η τραγωδία συνεχίζεται, ενώ σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές σημείωσε ότι στην προσπάθεια κατάσβεσής τους «θυσιάστηκαν ανθρώπινες ζωές, ζωές συμπολιτών μας, που τοποθέτησαν το συλλογικό καλό πάνω απ’ το ατομικό».

«Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του περιβάλλοντος είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για τη σημερινή 33η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου του 1974.

Ο κ. Παπούλιας παρέθεσε σήμερα το βράδυ δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για την 33η επέτειο και στο μήνυμά του επεσήμανε επίσης πως «όταν σήμερα μιλάμε για ποιότητα δημοκρατίας, δεν μπορούμε παρά να έχουμε στο νου μας μία οικολογική δημοκρατία που θα έχει στο επίκεντρο την προστασία της φύσης».

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στις πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι στην προσπάθεια κατάσβεσής τους «θυσιάστηκαν ανθρώπινες ζωές, ζωές συμπολιτών μας, που τοποθέτησαν το συλλογικό καλό πάνω απ’ το ατομικό», εξέφρασε στις οικογένειες των θυμάτων τη βαθύτατη θλίψη του και διατύπωσε την ελπίδα «να μην υπάρξουν άλλα θύματα στα πύρινα μέτωπα».

Οι αδυναμίες της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε επίσης για τις «αδυναμίες» της σύγχρονης δημοκρατίας και τόνισε: «Έχουν περάσει τριάντα τρία χρόνια από τότε. Στη διάρκειά τους έγιναν πολλά για τα οποία αισθανόμαστε όλοι περήφανοι. Εμπεδώθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος δικαίου, η χώρα μας βρέθηκε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαλείφθηκε ο οποιοσδήποτε κίνδυνος συνταγματικής εκτροπής, δημιουργήθηκαν οι οικονομικές δομές ενός αναπτυγμένου σύγχρονου κράτους. Αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκινήσαμε και πού φθάσαμε, συνειδητοποιεί πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που διανύθηκε.

»Η επίγνωση αυτής της προόδου είναι και η πηγή της αισιοδοξίας μας. Αισιοδοξία αναγκαία, γιατί ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς. Σήμερα η αμφιβολία και το ενδιαφέρον μας δεν είναι για το αν έχουμε δημοκρατία, αλλά για την ποιότητά της, για το βάθος και το βαθμό ωριμότητάς της. Είναι η δημοκρατία που θέλουμε; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής της; Οι δείκτες της φτώχειας, η ποιότητα ζωής των αδυνάμων της εποχής μας, τα προβλήματα διαβίωσης των μεταναστών μάς θυμίζουν ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε στις ανέσεις της καθημερινότητάς μας. Η επιρροή οικονομικών και άλλων κέντρων στην πολιτική ζωή επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ανοιχτές μάχες για να δώσουμε στο όνομα του πολιτικού πολιτισμού, που δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται μέρα με τη μέρα».

Συνεχίζεται η τραγωδία, 33 χρόνια μετά...

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου ο κ. Παπούλιας είπε τα εξής: «Έχουν περάσει τριαντατρία χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου που οδήγησε στην κατάρρευση της χούντας. Και η τραγωδία αυτή συνεχίζεται, γιατί τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν εκεί, σύμβολα μίας παράνομης εισβολής που δεν τιμωρήθηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Η σκέψη όλων μας είναι πάντα κοντά στον κυπριακό ελληνισμό που υποφέρει από τη διχοτόμηση. Προσδοκία μας παραμένει η επανένωση του νησιού με μια λύση μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη».

Σε μήνυμά του για την επέτειο ο Κώστας Καραμανλής τονίζει πως «η επέτειος της 24ης Ιουλίου 1974 είναι ημέρα εθνικής μνήμης, ημέρα απόδοσης τιμής στους, επώνυμους και ανώνυμους, αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ημέρα απολογισμού για τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου και σχεδιασμού της μελλοντικής μας πορείας».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «στα 33 χρόνια αδιάλειπτου, ομαλού δημοκρατικού βίου, όλοι μαζί οι Έλληνες πετύχαμε πολλά και σημαντικά: Εδραιώσαμε το πολίτευμά μας. Σφυρηλατήσαμε την εθνική συμφιλίωση. Οδηγήσαμε την Ελλάδα, από τη διεθνή απομόνωση, στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα είναι σήμερα χώρα σύγχρονη και αναπτυγμένη, χώρα πρότυπο για όλους τους γείτονές της και πλοηγός της πορείας τους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Η επέτειος βρίσκει τη δημοκρατία μας ισχυρή αναφέρει ο κ. Καραμανλής και προσθέτει:

«Οφείλουμε όμως όλοι - πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί φορείς, ενεργοί πολίτες - να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνσή της. Να συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο δρόμο της ενότητας, της σύνθεσης, της συναίνεσης. Να ενεργούμε με συναίσθηση του ότι ο δημόσιος βίος πλήττεται κάθε φορά που ο λαϊκισμός και η δημαγωγία υποκαθιστούν την εποικοδομητική κριτική και τον προγραμματικό πολιτικό λόγο. Κάθε φορά που η υπερβολή, το ψέμα και οι ύβρεις εκτοπίζουν τα υπεύθυνα επιχειρήματα». Καταλήγοντας ο Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει:

«Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, που στηρίζονται στο δημοκρατικό κεκτημένο τριάντα τριών χρόνων, συνεχίζουμε να πορευόμαστε το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που αξιώνουν οι πολίτες και χρειάζεται η Χώρα. Θεμελιώνουμε ισχυρή οικονομία ισόρροπης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, ικανής να χρηματοδοτεί ένα αληθινά κοινωνικό κράτος. Χτίζουμε, μέρα με τη μέρα, μια κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες μόρφωσης και δουλειάς για τις νέες και τους νέους μας, τους αυριανούς πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμα του για τα 33 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπογραμμίζει: «Πριν από 33 χρόνια, η χούντα των συνταγματαρχών κατέρρευσε υπό το βάρος της Κυπριακής προδοσίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η χώρα μας είχε μια σταθερή δημοκρατική πορεία. Η Ελλάδα απέκτησε κύρος, λόγο και ρόλο στα Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κόσμο. Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την Δημοκρατία. Χρέος μας είναι μαζί με το λαό και τις νέες γενιές, να αγωνιστούμε για μια δίκαιη κοινωνία. Να διευρύνουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να αγωνιστούμε ενάντια στη συντηρητική οπισθοδρόμηση και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ, είναι πάντα η παράταξη, ο κορμός των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας που εκφράζει και εμπνέεται σταθερά από αυτά τα ιδεώδη που αποτελούν οδηγό για τις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Παρά τους σημαντικούς λαϊκούς αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες που αναπτύχθηκαν μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Αυτό αποδείχνει η τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία στους τόπους δουλειάς, η συνεχής ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής, η ολομέτωπη επίθεση των αστικών κομμάτων και της ΕΕ σε στοιχειώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι, τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται, 33 χρόνια μετά, είναι δύο:

Πρώτον, είναι τυπικό και ασφυκτικό για τα λαϊκά δικαιώματα το πλαίσιο μιας δημοκρατίας που περιορίζεται στην ψήφο κάθε 4 χρόνια.

Δεύτερον, ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων πρέπει να αλλάξει δραστικά, σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο αμιγώς πολιτικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο, με την ενίσχυση του ΚΚΕ και γενικά της αντιιμπεριαλιστικής πάλης».

Η ΚΠΕ του Συνασπισμού σε μήνυμά της για τη φετεινή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα τονίζει πως η σημερινή μέρα "είναι ημέρα περισυλλογής και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και σε όσους αγωνίστηκαν για την ανατροπή της δικτατορίας και την επαναφορά της δημοκρατικής νομιμότητας».

Ο ΣΥΝ τονίζει πως οι πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα η Αριστερά, που είχε ρόλο πρωταγωνιστή στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα, κρίνονται καθημερινά για τη συνέπεια των λόγων και της πρακτικής τους από τη συμμετοχή τους στους αγώνες του λαού και της νεολαίας και προσθέτει ότι η καλύτερη απόδοση τιμής είναι η συνέχεια των αγώνων για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και της βελτίωσης των όρων της ζωής των εργαζομένων. Και προσθέτει: «Για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις, να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ηττηθεί η ιμπεριαλιστική πολιτική των Η.Π.Α, να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Για να στεριώσουν και να βαθύνουν οι κατακτήσεις της κοινωνικής Δημοκρατίας.

Να δυναμώσουν οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι αντιστάσεις εναντίον των πολιτικών που αποσκοπούν στην υποχώρηση και την συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας.

Για να διευρυνθεί η πολιτική Δημοκρατία, να γίνουν σεβαστές οι ελευθέριες και τα πολιτικά δικαιώματα, να ηττηθεί διεθνώς και στην χώρα μας η πολιτική της αντιτρομοκρατικής υστερίας που οδηγεί σε συρρίκνωση του νομικού πολιτισμού, σε γενικευμένη ανασφάλεια και σε ενίσχυση των κοινωνιών τύπου «Μεγάλου Αδελφού».

Για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, που αποτελεί «δάνειο» από τις μελλοντικές γενιές».