Πολιτική
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 16:23

Δραγασάκης: «Μόνιμη διακομματική επιτροπή να ελέγχει τα χρήματα Ταμείου Ανάκαμψης»

 

Πρέπει να τεθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής, είπε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι «μόνο έτσι θα μπορούσε να υπάρξει στοιχειώδης διαφάνεια, διάλογος και διαβούλευση, τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσο και με τους άλλους φορείς της κοινωνίας, για τον προφανή λόγο, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν υπερβαίνουν τον κύκλο ζωής μιας κυβέρνησης».

Πρέπει να τεθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής, είπε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι «μόνο έτσι θα μπορούσε να υπάρξει στοιχειώδης διαφάνεια, διάλογος και διαβούλευση, τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσο και με τους άλλους φορείς της κοινωνίας, για τον προφανή λόγο, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν υπερβαίνουν τον κύκλο ζωής μιας κυβέρνησης».

Πλήθος αβεβαιοτήτων

Δημιουργούνται νέα δεδομένα και νέες ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται από τον προϋπολογισμό, είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται άμεση και διαρκή ενίσχυση και παρότι το εμβόλιο αποτελεί πηγή ευθύνης, το επόμενο έτος, ιδίως το πρώτο εξάμηνο, μοιάζει με ένα σκοτεινό τούνελ, γεμάτο αβεβαιότητες και ερωτηματικά. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2021 και άρα θα υπάρξει αυξημένη αβεβαιότητα, για το πότε θα σημειωθεί ανάκαμψη και πόσο ισχυρή θα είναι, και επισήμανε ότι οι αβεβαιότητες αυτές ενισχύονται με δεδομένες τις περικοπές μισθών, τις απολύσεις και τον κίνδυνο μαζικών χρεοκοπιών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Όλα αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν μια εικόνα, όχι μόνο οικονομικής κρίσης αλλά και κοινωνικής κρίσης διαρκείας. Ταυτόχρονα, η απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη μεγαλώνει», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν αρνήθηκε πως «κάποια ανάκαμψη θα υπάρξει», αλλά δεν θα είναι διατηρήσιμη αν δεν αυξηθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση, όπως είπε.

Λιτότητα

«Είναι ανησυχητικό, όπως διαβάζουμε, ότι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις που επίκεινται, περικοπές μισθών ακόμα και 20%. Αν η κυβέρνηση επιτρέψει τέτοιες εξελίξεις, ανοίγει νέο τούνελ λιτότητας και όχι μια πορεία διατηρήσιμης και βιώσιμης ανάκαμψης», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εμφανίζει ως πανάκεια τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά ακόμη και αν εισρεύσουν μέσα στο 2021, δεν θα προλάβουν να μετατραπούν σε εισόδημα, μέσα στο μήνα αυτό».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως δε έσπευσε να επισημάνει, οι πόροι αυτοί είναι σημαντικοί αν αξιοποιηθούν σωστά, αλλά η κυβέρνηση προχωρεί χωρίς κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, με μια λογική διανομής χρημάτων και όχι υλοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα χρειαστεί να φέρει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα καλύψει ανάγκες που δεν καλύπτονται με αυτόν τον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο ανάκαμψης, το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει, είπε ο κ. Δραγασάκης, είναι να τεθούν οι πόροι αυτοί καθώς και των άλλων ταμείων υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής. «Μόνο έτσι θα μπορούσε να υπάρξει στοιχειώδης διαφάνεια, διάλογος και διαβούλευση, τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσο και με τους άλλους φορείς της κοινωνίας, για τον προφανή λόγο, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν υπερβαίνουν τον κύκλο ζωής μιας κυβέρνησης και γι΄αυτό χρειάζεται να υπάρξουν συναινέσεις ή να επιδιωχθούν συναινέσεις για όλα αυτά που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας, και όχι απλώς μια συγκυρία», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Επιθέσεις λάσπης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε τέλος, να υπογραμμίσει ότι «η κοινωνία συνειδητοποιεί τα νέα δεδομένα, όπως φαίνεται και από έρευνες της κοινής γνώμης. Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει, το πολιτικό κλίμα αλλάζει και γι΄αυτό η κυβέρνηση ή κάποια κέντρα καταφεύγουν σε επιθέσεις λάσπης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» και να δηλώσει ότι «η διάχυτη αμφισβήτηση δεν πρέπει να εκθρέψει ακροδεξιές και λαϊκιστικές αδιέξοδες καταστάσεις, αλλά πρέπει να μετατραπούν σε ένα πολιτικό σχέδιο, ένα προοδευτικό ριζοσπαστικό σχέδιο για το μέλλον, που δεν βρίσκεται στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν βρίσκεται στο λιγότερο κράτος, δεν βρίσκεται στον αυταρχισμό και στην περιστολή της δημοκρατίας. Το μέλλον βρίσκεται στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την ολοκλήρωσή του, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στην ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατίας».