Πολιτική
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 08:26

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, οι πυρκαγιές, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή, η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 64.100 νέες θέσεις μέσω ΟΑΕΔ από 1ης Αυγούστου.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.311 ευκαιρίες εργασίας. Όλες οι θέσεις κατά ειδικότητα και φορέα.

* Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση καίει τη συνεννόηση για τη σωτηρία των δασών. Παπανδρέου - Αλαβάνος επιμένουν στην πρόταση για σύσκεψη.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Έκτακτα μέτρα για πυρκαγιές και ρεύμα. Σε τροχιά ετοιμότητα ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Καύσων, όζον, πυρκαϊές και μπλακάουτ. Στα όρια αντοχής η χώρα.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.678 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δίνει σημαντική "ανάσα" στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

* ΕΘΝΟΣ: Ζητούν και ρέστα για την τραγωδία. Η κυβέρνηση λέει "όχι" στη συναίνεση και επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έπρεπε να κηρυχθεί εθνικό πένθος και να ματαιωθεί η χθεσινή γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά...Τι είναι δύο πιλότοι για την Δημοκρατία;

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επέτειος στη σκιά της τραγωδίας. Σκληρός αλλά δίκαιος ο Παπούλιας στηλίτευσε τις ευθύνες της Πολιτείας.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόκκινος Συναγερμός. Καύσωνας και νέφος. Στη μάχη και ο Στρατός. Πολιτική κόντρα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πως έκαψαν την Πυροσβεστική. Προαγωγές με γαλάζιες παραγγελιές, διώξιμο ικανών.

* ΕΣΤΙΑ: Φοβού το ΠΑΣΟΚ ως προς τους φόρους. Τα ψεύδη συνεχίζονται επί τρεις δεκαετίες.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καύσωνας, ρύποι και διακοπές ρεύματος. Δύσκολη και η σημερινή ημέρα.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Ελπίδα... δροσιάς από αύριο. Σε κλοιό καύσωνα και σήμερα.

* ΤΑ ΝΕΑ: Μίνι μπλακάουτ με ντόμινο διακοπών. Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια καταναλωτές.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ να αποφασίσουν οι λαοί. Έκκληση 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από χώρες - μέλη της ΕΕ.

* Η ΧΩΡΑ : "Ψήνεται" η Ελλάδα, αμύνεται η ΔΕΗ. Σε ύψη ρεκόρ το θερμόμετρο και η κατανάλωση ρεύματος και νερού.

* City Press: Ρεκόρ καύσωνα, όζοντος και ασυνεννοησίας. Θερμοκρασίες μέχρι 45 βαθμούς Κελσίου. Από αύριο υποχωρεί ο καύσωνας.

* Metro: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Προσλήψεις, περιπολίες και ενίσχυση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης αποφάσισε η κυβέρνηση.

* Metropolis: "Κοκτέιλ θανάτου" στην πρωτεύουσα.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η κυβέρνηση στις φλόγες. Μέτρα - κοροϊδία για τις πυρκαγιές.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Έκοψαν το ρεύμα φοβούμενοι μπλακ-άουτ.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκλογές έως τις 7 Οκτωβρίου. Αποκάλυψη Γ. Ορφανού στη διοικούσα της Νέας Δημοκρατίας.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φωτιές και καύσωνας σε όλη τη χώρα.

Σημείωση: Η εφημερίδα Η ΝΙΚΗ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Ευρωσυνθήκη

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "κοινή έκκληση υπογράφουν 21 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από χώρες - μέλη της ΕΕ ενάντια στη νέα "Ευρωσυνθήκη". Στην έκκληση αναφέρεται ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται σε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική "υπερδύναμη", ενώ, "μετά την απόρριψη του "Ευρωσυντάγματος" από τους λαούς Γαλλίας και Ολλανδίας, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ επιδιώκουν τώρα τη σύναψη της λεγόμενης "Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης" ή της "Συνθήκης της ΕΕ" ("Ευρωσυνθήκη")".

ΠΑΣΟΚ - Φόροι

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "μίλησε για άδικο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Και από τα όσα είπε, προκύπτει ότι ο ίδιος θα το καταστήση ακόμα πιο άδικο. Απλώς αυτό συγκαλύπτεται από τα ωραία -και ψευδή- λόγια με τα οποία μας έχει συνηθίσει το δημαγωγούν ΠΑΣΟΚ".

Προσλήψεις - ΕΣΥ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "σε 4.678 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού προχωρεί μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας, καλύπτοντας βασικές ανάγκες και δίνοντας μια σημαντική "ανάσα" στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των προκηρύξεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί νέο πλάνο προσλήψεων, που θα λάβει "σάρκα και οστά" το 2008".

Μέτρα - Πυρκαγιές

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "εντατικοποίηση των μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του καύσωνα αποφάσισε χθες η κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό. Κατά την διάρκεια συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής αποφασίστηκε η 24ωρη περιπολία από τα πυροσβεστικά Σώματα για την επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών, η πρόσληψη 1.300 πυροσβεστών κ.α."

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στο κόκκινο επίπεδο μπαίνει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα προκαλούν βάσιμες ανησυχίες για νέες πυρκαγιές το προσεχές χρονικό διάστημα. Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίαση χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης".

Η metro προσθέτει ότι "με την άμεση πρόσληψη 1.300 πυροσβεστών και με σειρά άλλων μέτρων η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει το κύμα των πυρκαγιών που έχει πλήξει φέτος τη χώρα".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ανοίγουν από την 1η Αυγούστου 64.100 θέσεις εργασίας με τα 4 νέα προγράμματα απασχόλησης ανέργων που ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ. Συνολικά από την 1η Αυγούστου και μετά ξεκινά η εφαρμογή 9 προγραμμάτων που προβλέπουν την επιδότηση επιχειρήσεων για να προσλάβουν ανέργους αλλά και την επιχορήγηση ανέργων που θέλουν να δημιουργήσουν δική τους μικρή επιχείρηση".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για "9.311 νέες προσλήψεις σε υπουργεία - οργανισμούς: 748 σε φορείς του Δημοσίου, 356 στο Δήμο Αθηναίων, 282 σε νομαρχίες, 280 στο ΥΠΕΠΘ, 240 στην ΥΠΑ, 142 στο ΕΚΑΒ, 45 στο ΚΕΘΕΑ, 41 στη ΔΕΣΕ Θεσσαλίας, 32 στα ΕΛ.ΤΑ., 30 στην ΑΕΝ Ηπείρου κ.α."

Καύσωνας

Η Metropolis γράφει ότι "μικροσωματίδια, αυξημένες συγκεντρώσεις όζοντος και θερμοκρασίες που θα αγγίξουν σήμερα τους 45 βαθμούς Κελσίου μετατρέπουν σε "θάλαμο αερίων" την πρωτεύουσα. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του χθες. Εννέα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο".

H City Press τονίζει ότι "αντιμέτωποι με τους 45 βαθμούς Κελσίου (υπό σκιάν) με τους αυξημένους ρύπους όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων αλά και με τις παρατεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση βρέθηκαν χθες οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, γεγονότα και εξελίξεις που αναμένεται να κάνουν και σήμερα την εμφάνιση τους".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "ο φονικός καύσωνας, που έχει ενσκήψει στα Βαλκάνια και ταλαιπωρεί για πέμπτη μέρα ολόκληρη τη χώρα, έστειλε με θερμοπληξία συνολικά 22 άτομα στα νοσοκομεία το τελευταίο 48ωρο, ενώ ένα ηλικιωμένο άτομο έχασε τη ζωή του".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σήμερα αναμένεται να είναι η θερμότερη ημέρα του κύματος καύσωνα, ενώ μικρή βελτίωση θα έχουμε από το βράδυ. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται από αύριο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "παραπαίει το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας, με εκτεταμένες, πολύωρες διακοπές, ενώ σήμερα διανύουμε την κορύφωση του καύσωνα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 45 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Χθες, η πρωτεύουσα ήταν ο ορισμός της αβίωτης πόλης".

Πρόταση Γ. Παπανδρέου - Α. Αλαβάνου

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "να ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την προστασία του δασικού μας πλούτου ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει μαζί του σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθεται και κατηγορεί τα κυβερνητικά στελέχη για "μικροκομματική, εμπαθή, οξυμένη και πολωτική κριτική" στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση που απηύθυναν ο Αλ. Αλαβάνος και ο Γ. Παπανδρέου για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να δοθεί μήνυμα στην κοινωνία και το κράτος συστράτευσης για τη σωτηρία των δασών, "πολιτικό φραγμό στους κερδοσκόπους" , αρχής γενομένης με την εφαρμογή των ξεχασμένων μέτρων του Διακομματικού Πορίσματος της Βουλής (1993). Η κυβέρνηση μιλά για "πρόταση εντυπωσιασμού" . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες, στη Βουλή, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι " ο Κ. Καραμανλής βασιλεύει και οι οικοπεδοφάγοι κυβερνούν".

Πυροσβεστική

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "όργια στις προαγωγές και αποστρατείες αξιωματικών της Πυροσβεστικής αποκαλύπτουν έγγραφα. Παραγγελίες και σημειώματα υπουργών και βουλευτών κατέκλυζαν το γραφείο του Β. Πολύδωρα για τα... περαιτέρω. Αποστρατείες "φουρλικών", προαγωγές "ημετέρων" έδιναν και έπαιρναν, ενώ προωθήσεις από το τέλος της επετηρίδας στην κορυφή είχαν οδηγήσει αξιωματικούς να υποβάλουν μηνύσεις για αναξιοκρατικές κρίσεις".

ΔΕΗ

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "χωρίς ρεύμα έμειναν χθες εκατομμύρια καταναλωτές, καθώς η κατάρρευση των συστημάτων ηλεκτρισμού σε Σκόπια, Κόσοβο και Μαυροβούνιο λειτούργησε σαν ντόμινο, απειλώντας με μπλακάουτ την Ελλάδα".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "εκατομμύρια Έλληνες έμειναν χθες χωρίς ρεύμα, ενώ και σήμερα ο κίνδυνος ενός μπλακάουτ που θα παραλύσει τη χώρα παραμένει μεγάλος. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι η θερμοκρασία ξεπερνά τους 45 βαθμούς. Ο καύσωνας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων που ξεπερνούν τα όρια του συναγερμού και την υγρασία, έχει μετατρέψει την Αθήνα σε θάλαμο αερίων που καλύπτεται από γκρίζο νέφος".

Προεδρία Δημοκρατίας - Πυρκαγιές

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "εξαιρετικά βαρύ το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Χωρίς μουσική η καθιερωμένη δεξίωση με πρώτο θέμα συζήτησης την τραγωδία με τους χειριστές. Προβληματισμένη η πολιτική ηγεσία αναζητά διέξοδο από το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών. αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο πρωθυπουργός, έχει λάβει τις αποφάσεις του . Ποιοι θα "πληρώσουν τη νύφη" εάν και εφόσον διαπιστωθεί αμέλεια καθηκόντων και ασυνεννοησία. Αλλάζουν πολλά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αμέσως μετά το καλοκαίρι και πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "έπεσαν στο καθήκον. Θυσίασαν τη ζωή τους, για να προστατεύσουν την ζωή και τις περιουσίες των άλλων. Έτσι, η χθεσινή γιορτή στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έπρεπε ν΄αναβληθεί. Να δείξουμε ότι πραγματικά πενθούμε και θλιβόμαστε για τον χαμό των δύο πιλότων - ηρώων".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ