Κόσμος
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 11:23

Αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός σε ΗΠΑ και Καναδά

Σε ένα ιστορικό βήμα για την ανθρωπότητα αλλά και σε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για τη διανομή των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός σε ΗΠΑ και Καναδά, λίγες μόλις ημέρες αφότου άρχισε στη Βρετανία την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε ένα ιστορικό βήμα για την ανθρωπότητα αλλά και σε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για τη διανομή των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός σε ΗΠΑ και Καναδά, λίγες μόλις ημέρες αφότου άρχισε στη Βρετανία την προηγούμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, που θα έρθει και στην Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, μαζί με τα εμβόλια των υπόλοιπων εταιρειών (μεταξύ των οποίων AstraZeneca/πανεπιστημίου Οξφόρδης, Moderna), θα βρίσκεται από σήμερα σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και Καναδά, όπου και θα αρχίσει ο εμβολιασμός αρχικά στο υγειονομικό προσωπικό, σε ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας και σε πιο ευπαθείς ομάδες.

Όσο θα αυξάνονται οι προμήθειες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα προστίθενται στον εμβολιασμό και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα, όπως αστυνομικοί και δάσκαλοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα, ήτοι το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον δρ. Μονσέφ Σλάουι, επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος για την ανάπτυξη εμβολίων, ενώ ο ίδιος προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν περί τα 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer και Moderna έως το τέλος του 2020. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμβολιαστεί πριν από την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2021.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η κορυφαία ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής το εμβόλιο των δύο δόσεων της Pfizer/BioNTech για χρήση και η φαρμακοβιομηχανία θα διανείμει αρχικά 25 εκατ. δόσεις πριν από το τέλος του έτους, καλύπτοντας 12,5 εκατομμύρια άτομα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν σε εξέλιξη στην Αμερική μία τιτάνια προσπάθεια μεταφοράς από την εγκατάσταση παραγωγής της Pfizer στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν σε αεροπλάνα που θα τα μετέφεραν σε κόμβους αεροπορικών φορτίων της United Parcel Service ή της FedEx και από εκεί θα διανέμονταν με φορτηγά ή αεροπορικώς σε ειδικές εγκαταστάσεις σε 145 σημεία των ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, η μεταφορά και η αποθήκευση του εμβολίου είναι άκρως περίπλοκες, καθώς χρειάζεται θερμοκρασία στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι απρόθυμη να εμβολιαστεί, με την ανησυχία τους να έγκειται από την ασφάλεια έως την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες και στις κυβερνήσεις.

Ορισμένοι προτιμούν να περιμένουν για να δουν εάν θα υπάρξουν παρενέργειες ή άλλα σοβαρά προβλήματα.

Οι ειδικοί απαντούν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά λειτουργεί στο κάθε άτομο αλλά και από την κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί.

Βασικό κριτήριο είναι να διανεμηθεί εξίσου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και να μην υπάρξουν διακρίσεις, όπως είχε συμβεί με το εμβόλιο κατά της γρίπης H1N1 που δόθηκε αρχικά σε εταιρείες της Wall Street, δημιουργώντας μία αίσθηση ανισότητας.

Lockdown στη Γερμανία

Καθολικό lockdown από την ερχόμενη Τετάρτη και έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου αποφάσισαν ομοσπονδιακό κράτος και κρατίδια, μετά την αποτυχία των μέτρων που εφαρμόζονται από τις 2 Νοεμβρίου να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε τηλεδιάσκεψη, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν ότι από την Τετάρτη θα κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, ενώ θα αρθεί η υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο σχολείο για τους μαθητές. Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο κατά την ίδια περίοδο απαγορεύεται και οι εργοδότες καλούνται και πάλι να ενισχύσουν περαιτέρω την τηλεργασία. Τα κρατίδια αναμένεται επιπλέον να ανακοινώσουν τις δικές τους αποφάσεις σε ό,τι αφορά απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών κατά τις βραδινές, νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή.

«Ο κορωνοϊός είναι εκτός ελέγχου. Γι’ αυτό και τώρα χρειαζόμαστε μια εθνική προσπάθεια», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι το σύνθημα είναι «ή όλα ή τίποτα», σε ό,τι αφορά το lockdown, «διαφορετικά η Γερμανία θα γίνει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από το lockdown ο σχεδιασμός προβλέπει αποζημιώσεις ύψους έως και 500.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τζίρο κάθε επιχείρησης κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εμβολιασμός στην Ιταλία

Στην Ευρώπη, η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό, έχοντας ξεπεράσει τις 64.000 και παίρνοντας τη θέση της Βρετανίας σε αυτό το τραγικό ρεκόρ. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου. Το όλο έργο θα αναλάβουν 3.000 γιατροί και 12.000 νοσοκόμοι, ενώ οι πολίτες αναμένεται να εμβολιαστούν όχι μόνο σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και σε μεγάλα γυμναστήρια.