Κοινωνία
Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 09:47

Κορωνοϊός: Το βάρος στην προετοιμασία για το εμβόλιο

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του νέου κορωνοϊού αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να τον χαρακτηρίζει ως «την πιο δύσκολη υγειονομική επιχείρηση» της χώρας. Το βάρος πέφτει στη δημιουργία των υποδομών στα εμβολιαστικά κέντρα και την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του νέου κορωνοϊού αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να τον χαρακτηρίζει ως «την πιο δύσκολη υγειονομική επιχείρηση» της χώρας. Το βάρος πέφτει στη δημιουργία των υποδομών στα εμβολιαστικά κέντρα και την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολίου.

Όπως ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, όταν κάποιος εμβολιαστεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό. «Μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, να είναι φορέας, ίσως να κάνει κάποια συμπτώματα, αλλά να μην νοσήσει σοβαρά, αυτό μας εξασφαλίζει το εμβόλιο». Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και μετά τον εμβολιασμό.

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός

Η επιχείρηση του Σχεδίου Εμβολιασμού συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Τα στάδια προετοιμασίας για την παραλαβή-αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα εξετάστηκαν στην τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού» τόνισε «είναι ίσως η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Αποτελεί μια τεράστια πρόκληση με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν συνολικά από την κυβέρνηση», τόνισε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ειδικότερα, σχετικά με τους τρόπους προγραμματισμού των πολιτών για να κάνουν το εμβόλιο, ο υπουργός ανέφερε ότι «όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει θα χρησιμοποιήσουμε την άυλη συνταγογράφηση για να κλείνονται πολλά από τα ραντεβού».

Σκοπός μας, τόνισε είναι «να πάμε εμείς στους πολίτες και να τους προτείνουμε τα δύο ραντεβού για τις δύο δόσεις εμβολιασμού. Η άυλη συνταγογράφηση θα χρησιμοποιείται για στοχευόμενα sms, για να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιβεβαιώνουν σε ώρες που τους προτείνονται για το εάν θα κλείνουν αυτά τα ραντεβού ή όχι».

Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει και ένας ακόμα εναλλακτικός τρόπος μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα είναι το embolio στο gov.gr, όπου ο καθένας μας θα μπορεί να κλείνει ραντεβού και με βάση της προτυποποίησης των ομάδων εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «επειδή δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας ψηφιακές δεξιότητες, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και μη ψηφιακά κανάλια για το κλείσιμο των ραντεβού». Συγκεκριμένα, «θα αξιοποιηθούν τα 10.000 φαρμακεία της χώρας ως σημεία όπου θα μπορεί ο πολίτης να κλείσει τα ραντεβού του, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της χρήσης των ΚΕΠ για τον ίδιο λόγο».

«Είμαστε στην αρχή του τέλους»

Ο εμβολιασμός σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της πανδημίας, τονίζει ο Έλληνας διευθυντής του κέντρου Παγκόσμιας Υγείας Βαρκελώνης, Μανόλης Κογεβίνας. «Είμαστε στην αρχή του τέλους γιατί σε χρόνο ρεκόρ έχουμε βγάλει τα εμβόλια και μπορούμε να πούμε ότι σε περίπου 6 μήνες θα έχουμε ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο» τονίζει και προσθέτει «προσέξτε τα Χριστούγεννα! Αν αυτά τα Χριστούγεννα τα περάσουμε χωρίς να μολυνθεί ο παππούς και η γιαγιά, κατά πάσα πιθανότητα τη γλιτώσαμε γιατί θα έχουμε τα εμβόλια».

 Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη δεν πρέπει να εμβολιαστούν όσοι εμφανίζουν αναφυλαξία σε φάρμακο, εμβόλιο ή τροφή.

«Όλα αυτά σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ενέχουν αντιδράσεις, αλλά συνήθως είναι ήπιες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό, όταν κάποιος εμφανίζει ισχυρές αναφυλακτικές αντιδράσεις ή αλλεργικό σοκ πρέπει να προσέχει επισημαίνει στην δημόσια τηλεόραση ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της  Επιτροπής Λοιμώξεων στο Αττικό Νοσοκομείο, Σπύρος Πουρνάρας.

Αυτή τη στιγμή, το 42% των Ελλήνων προτίθεται να εμβολιαστεί, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιο θετικά «βλέπουν» τον εμβολιασμό οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Πάντως ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους.

Η πορεία της πανδημίας

Εν τω μεταξύ, η μείωση των κρουσμάτων συνεχίζεται μεν, αλλά όχι με τους ρυθμούς που αναμενόταν. Χθες, Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  1194 επιπλέον κρούσματα, εκ των οποίων 256 στην Αττική, 248 στη Θεσσαλονίκη και 98 στη Λάρισα. 68 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 577 νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

naftemporiki.gr