Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα ήταν «ασέβεια» η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως επίσης ανέφερε πως «λογικές» χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα ήταν «ασέβεια» η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως επίσης ανέφερε πως «λογικές» χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες, Πέμπτη, να ετοιμάσουν περιορισμένες κυρώσεις εναντίον Τούρκων σχετικά με τη διένεξη για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναβάλλοντας οποιαδήποτε αυστηρότερα βήματα έως τον Μάρτιο, καθώς οι χώρες μέλη διαφωνούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την Άγκυρα.
«Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ελληνικά, γαλλικά και κυπριακά αιτήματα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Σε ομιλία του, εξάλλου, σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος AK, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξουν και τις δύο πλευρές και δεν θα ωφελήσουν κανέναν και πως οι σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν ως αποτέλεσμα.
Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ να αποστούν από την επιρροή αντιτουρκικών λόμπι λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο και τη συνεργασία.
«Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τη μετάβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν»
Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία δεν θα σέβονται έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αφού πηγές ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει το βήμα που ενδέχεται να επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.
«Μετά τη μεταβίβαση εξουσίας από τις ΗΠΑ, αναμφίβολα θα δούμε την τάση πολύ πιο καθαρά», πρόσθεσε ο Ερντογάν για την επικείμενη προεδρία του Μπάιντεν. «Είναι λοιπόν να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε».
Η οικονομία και οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Δύση θα μπορούσαν να υποστούν μεγαλύτερη πίεση από μια ξεχωριστή συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων για υπεράκτιους μεσογειακούς ισχυρισμούς - μια άλλη κίνηση που απορρίφθηκε από την Άγκυρα.
«Ένα βήμα την φορά» λέει η Ελλάδα
Η συμφωνία κατέστη δυνατή τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από πολύωρες συζητήσεις. Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας «τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Ικανοποίηση Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία πάντως, είχε ταχθεί με το μέρος της Ελλάδας στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Anandolu.