Συνεχίζουν να επιμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας έπειτα από ένα μήνα υπό καθεστώς lockdown με την πίεση στο σύστημα υγείας να διατηρείται σταθερή και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών να παραμένουν υψηλές.
Συνεχίζουν να επιμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας έπειτα από ένα μήνα υπό καθεστώς lockdown με την πίεση στο σύστημα υγείας να διατηρείται σταθερή και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών να παραμένουν υψηλές.
Βαρύ παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον υπουργό, περισσότερα νέα κρούσματα/100.000 κατοίκους πληθυσμού καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα σε Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Λάρισα. Ωστόσο, η Επιτροπή ανησυχεί και για την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική.
Υποστηρίζοντας ότι έχει επέλθει μια ισορροπία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων τις τελευταίες 3 ημέρες, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 83% στην επικράτεια ενώ, στην Αττική είναι γεμάτο το 77% των κλινών ΜΕΘ και στη Θεσσαλονίκη το 91% των κλινών ΜΕΘ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες στη χώρα μας καταγράφηκαν 1.677 νέα κρούσματα Covid-19, με την Αττική να έχει 365, τη Θεσσαλονίκη 317, τη Λάρισα 103, τον Έβρο 57, την Πέλλα 55, την Ξάνθη 53, τις Σέρρες 52, την Καρδίτσα 42, την Κοζάνη και τη Ροδόπη από 44, την Πιερία 43, τη Μαγνησία 42 και την Ημαθία 40, ενώ άλλες 37 περιοχές της χώρας είχαν κάτω από 40 κρούσματα η καθεμία. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 119.720, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να είναι ασφυκτικά γεμάτες, με 578 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μεγάλος, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι και ο αριθμός των θανάτων. Χθες είχαμε ακόμα 95 απώλειες ζωών, με τον συνολικό αριθμό θανόντων από κορονοϊό στη χώρα μας να ανεβαίνει στους 3.289 από την έναρξη της πανδημίας.
Γιατί γίνονται λιγότερα τεστ
Απαντώντας σε ερώτηση για τον λόγο που το τελευταίο 20ήμερο διενεργούνται λιγότερα τεστ, ενώ η πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων εισηγούνται τη συνταγογράφηση των τεστ και τη μαζικοποίησή τους, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος που συμμετείχε στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πλέον, και αφού έχει επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία των rapid test, δεν διενεργούνται διπλά τεστ, δηλαδή και τεστ με μοριακό έλεγχο έπειτα από το rapid test.
«Η είσοδος αυτών των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, των rapid test στα οποία προαναφερθήκαμε, δοκιμάστηκε με κάθε τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, οι επιστήμονες στην αρχή υπέδειξαν ότι θα πρέπει να επιβεβαιώνονται τα θετικά τεστ, οι εξετάσεις που έγιναν με rapid test με μοριακό έλεγχο. Στην πορεία, αφού φάνηκε η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ, αποφάσισαν και πάλι οι επιστήμονες ότι δεν χρειάζεται. Αυτές οι συνεχείς αλλαγές είχαν ως συνέπεια το να μειωθεί ελαφρά ο αριθμός των τεστ. Παρόλα αυτά, ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται και μην ξεχνάμε ότι και κάθε Σαββατοκύριακο εξάλλου, και είναι λογικό αυτό, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί, υπάρχει μια μείωση των ελέγχων που γίνονται», σημείωσε.
Προβληματίζει το άνοιγμα της αγοράς
Δεξιοτεχνία φαίνεται ότι θα χρειαστεί η απόφαση για τον τρόπο και τον χρόνο που θα ανοίξει η αγορά. Όπως γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι το Σάββατο, ενώ μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha διευκρίνισε πως εφόσον αποφασιστεί «είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί».
«Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας αναφέροντας πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι « πολύ υψηλό». «Δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε» εξήγησε. Όπως επίσης σημείωσε, οι εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία έχουν χτυπήσει τον συναγερμό στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα.
Να σημειωθεί ότι κατά τις χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χθες πως η βελτίωση στους δείκτες είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, το οποίο ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο.
naftemporiki.gr