Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και το αστυνομικό κράτος που επιχειρεί να εδραιώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προ.Πο: «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και το αστυνομικό κράτος που επιχειρεί να εδραιώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προ.Πο: «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Ο κ. Σπίρτζης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Η συγκυρία έφερε να συμπέσει λίγες μέρες μετά την έναρξη της συζήτησης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, η μέρα μνήμης της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η βία με όποιο άλλοθι κι αν ασκείται από την κυβέρνηση, είτε με άλλοθι την τάξη, είτε με άλλοθι τον κορωνοϊό, είναι μία πολιτική που δεν φέρνει αποτελέσματα κοινωνικής ειρήνης, δημοκρατίας. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι να γεννά βία».
«Όταν, δε, βλέπουμε να ασκείται βία από ακροδεξιούς θύλακες μέσα στην αστυνομία, βλέπουμε ότι τα φαινόμενα, οι συμπεριφορές, τα πρότυπα που βγαίνουν από το ελληνικό κράτος απέχουν πάρα πολύ από οποιαδήποτε δημοκρατική θεώρηση και εκδοχή. Ταυτίζονται πολλές τέτοιες ακραίες ομάδες μέσα στην αστυνομία με τον φασισμό», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ανέφερε: «Κύριε υπουργέ, δεν νομίζω ότι βοηθάτε με τις εντολές της σκληρής καταστολής και της πάταξης. Το μόνο που κάνετε είναι να σωρεύετε αγανάκτηση, μίσος και με την ιστορία που έχει η χώρα μας, συμβάλλετε στην απομάκρυνση των πολιτών από την αστυνομία και τους δημοκρατικούς αστυνομικούς».
«Είδαμε όλοι τη σκηνή με τη διάλυση των λουλουδιών στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό των ΜΑΤ, το θέμα πήρε δημοσιότητα, είπατε ότι διατάξατε ΕΔΕ αλλά δεν μας είπατε τι κάνατε για τα υπόλοιπα γεγονότα. Για τις συλλήψεις των δικηγόρων ενώ ασκούσαν το λειτούργημά τους, για τη ρίψη κρότου-λάμψης μέσα σε πολυκατοικία, για συλλήψεις νέων ανθρώπων σε όλη την Αθήνα» συνέχισε.
«Την ίδια στιγμή ο ναζιστής Παππάς διαφεύγει ακόμη της σύλληψης και νομίζω και ακόμη δύο μέλη της Χρυσής Αυγής. Αν θέλετε, λοιπόν, να μας ενημερώσετε και για αυτό, αν υπάρχουν ευθύνες για τη διαφυγή του. Δεν ήρθε και ο συνδικαλιστής, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ που μας έλεγε ότι δεν θα φύγει ποτέ, να μας τα εξηγήσει αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «υπάρχουν δημοσιεύματα, κύριε υπουργέ, που δεν μπορεί να μην έχετε δει, που δείχνει την περίφημη ομάδα που επανασυγκροτήσατε με ναζιστικά σύμβολα στα κράνη και με σιδηρογροθιές.
Όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Χανιά. Είμαι σίγουρος ότι σας έχουν ενημερώσει και θα θέλαμε να ξέρουμε τι έχετε κάνει. Θα μαζέψετε αυτό το ξεσάλωμα των ακροδεξιών θυλάκων; Θα ανεχθείτε κι άλλο συνδικαλιστές που θέλουν να τιμούμε στις 6 του Δεκέμβρη τους χωροφύλακες του Μακρυγιάννη και όχι τη μνήμη του δολοφονημένου 15χρονου Αλέξη;», υπογράμμισε ο Χ. Σπίρτζης.
Εν συνεχεία, ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι «Επειδή, φέρεστε πατερναλιστικά προς τους αστυνομικούς, φαντάζομαι ότι θα αποδεχθείτε κάποια από τις τρεις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί. Θα αποδεχθείτε να γίνονται τεστ covid19 κάθε 15 ημέρες σε αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Μας είπατε για τα ενεργά κρούσματα αλλά αυτά τα κρούσματα προέκυψαν από τους ανθρώπους που πήγαν μόνοι τους και έκαναν τεστ, δεν έχουν κάνει 55.000 αστυνομικοί και 3.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε κλειστές δομές και χθες πέθανε ένας ακόμη από τους κρατούμενους στις φυλακές. Θα αποδεχθείτε να γενικευτεί η πρόβλεψη για όλους τους πολίτες με ψυχικά νοσήματα να μεταφέρονται από ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό, θα αποδεχθείτε την κατάργηση του υποχρεωτικού στρατωνισμού για να μην έχουν μια λογική στρατοκρατούμενη στην αστυνομία».
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής έκανε λόγο για παντελή αποτυχία του επιτελικού κράτους και των κανόνων καλής νομοθέτησης υπογραμμίζοντας ότι «Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το νόμο του επιτελικού κράτους, έχει μία δήθεν αιτιολογική έκθεση γιατί δεν είναι καλογραμμένη η οποία δεν είναι αυτοτελής αλλά ενσωματώνεται μέσα στην έκθεση συνεπειών ρύθμισης. Δεν ακολουθεί την κατ' άρθρο παρακολούθηση και για αυτό παραβαίνει το άρθρο 74 της παραγράφου 1 του συντάγματος.
Οπότε θα ήταν καλό να το στείλουμε στον κύριο Γεραπετρίτη για να δει στην πράξη πως λειτουργεί το επιτελικό κράτος και οι κανόνες που θεσμοθέτησε. Το γιατί γίνεται αυτό όμως το καταλαβαίνουμε από τις εκθέσεις των φορέων που έστειλαν γνώμη και αυτών που συμμετείχαν στις διαδικασίες των επιτροπών μιας και όπως μπορείτε να δείτε σε πολλά άρθρα δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες, μετρήσιμα στοιχεία».
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τεχνική υπηρεσία τόνισε ότι «Ζητήσαμε να κάνετε κάποιες αλλαγές έστω και λεκτικές και να αλλάξετε τις φωτογραφικές διατάξεις, να τις κάνετε μη φωτογραφικές. Διορθώστε τουλάχιστον τη φρασεολογία. Δεν υπάρχει παρακολούθηση, υπάρχει διευθύνουσα υπηρεσία, επιβλέπουσα υπηρεσία, προϊσταμένη αρχή. Δεν μπορείτε να ανοίξετε αυτόν τον τομέα στον ιδιωτικό τομέα, είναι αντισυνταγματικό. Δεν υπάρχουν εκτελεστικοί βραχίονες όπως υπάρχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τεχνική υπηρεσία είναι τεχνική υπηρεσία, υπάρχει νόμος».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Χρήστος Σπίρτζης είπε: «Χθες είδα στο διαδίκτυο συνάντηση του υπουργού Προ.Πο με την υπουργό Παιδείας και χάρηκα ότι θα είχαν συνάντηση για την ανωτατικοποίηση των σχολών της αστυνομίας. Τελικά, ήταν για να γίνει η νέα αστυνομία των πανεπιστημίων... Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μια άλλη προοπτική. Με 100 νεκρούς την ημέρα, πρέπει να επιλέξει μια πολιτική που δεν θα φέρνει όλη την αντιπολίτευση απέναντι της και όλη την κοινωνία απέναντι της και όλους τους φορείς που συνέβαλαν στις εργασίες του κοινοβουλίου και είναι αντιδιαμετρικά αντίθετοι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου».